02.04.2025, 19:58 Sursa: zf.ro
Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store
Astazi a avut loc lansarea lucrarii "Indexul Antreprenoriatului Romanesc 2025", editia a 2-a, realizata de IMM ROMANIA, in parteneriat cu Banca Comerciala Romana, Pluxee Romania, Banca Transilvania si Groupama Asigurari.
Lucrarea reprezinta cea mai complexa interpretare a datelor despre antreprenoriatul romanesc si prezinta analiza indicelui mediului de afaceri, indicelui evolutiei IMM-urilor si indicelui care reflecta aprecierea antreprenorilor referitoare la situatia firmelor pe baza a 15 indicatori macro-economici si anume: ritmul real de crestere a PIB-ului, rata somajului, rata inflatiei, castigul salarial mediu lunar net, dinamica fiscalitatii fortei de munca, dinamica impozitului pe profit si pe venit, dinamica impozitului pe dividende, respectarea principiului one in - one out, stabilitatea cursului de schimb, deficitul balantei comerciale, rata dobanzii raportata la rata inflatiei, dinamica investitiilor straine directe, rating-ul de tara, dinamica numarului de societati comerciale, dinamica cifrei de afaceri medii a firmelor.
Scorul Indexului Antreprenoriatului Romanesc este de 49,5 de puncte din 100 in 2025, corespunzator unui nivel moderat al sistemului antreprenorial. Cele patru categorii ale indexului sunt antreprenoriat critic sau slab, antreprenoriat moderat, antreprenoriat emergent si antreprenoriat solid.
Cele mai importante aspecte semnalate in cadrul analizei 2025 sunt urmatoarele:
Rata inflatiei este in scadere in anul 2024 fata de anul 2023 cu un procent de 5,10 %; Rata somajului in anul 2024 a fost de 3,28 % intr-o usoara urcare fata de anul 2023; Salariul mediu lunar net a intregistrat o crestere de 11,14 % fata de anul 2023; 30,37% din IMM-uri au estimat ca evolutia economiei Romaniei va fi favorabila dezvoltarii business-urilor lor in 2025; 36,85 % din IMM-uri au estimat o crestere a nivelului exporturilor in 2025 fata de 2024; Perceptia antreprenorilor cu privire la evolutiile contextuale cu influenta negativa asupra activitatii IMM-urilor: 74,24 % birocratia si fiscalitatea, 32,09% nivelul investitiilor mediului de afaceri, 50,76% procesul de creditare a firmelor, 50.75 % perspectiva calificarilor, competentelor si nivelul de profesionalism asupra fortei de munca.In cadrul evenimentului au avut interventii:
Florin DUMA, Presedinte IMM ROMANIA Florin JIANU, Autor "Indexul Antreprenoriatului Romanesc" Valentin LAZEA, Economist sef Banca Nationala a Romaniei Gabriela HORGA, Presedinte Comisia pentru buget, finante, activitate bancara si piata de capital a Senatului Prof.Univ.Dr. Ovidiu NICOLESCU, Presedinte de onoare IMM ROMANIA Bogdan CERNESCU, Managing Director, Head of Corporate Banking BCR Gabor OLAJOS, Country Managing Director, Romania and Bulgaria Pluxee Viorel FLOREA, Director V a nzari Retea Proprie Groupama."De la lansarea primei editii a Indexului Antreprenoriatului Romanesc, am obtinut o imagine tot mai clara asupra directiei in care ne indreptam. A doua editie a acestui studiu refecta evolutiile semnifcative din peisajul antreprenorial, dar si provocarile care ne stau inainte. Scorul Indexului Antreprenoriatului Romanesc indica o crestere de 0,5 puncte in comparatie cu anul 2024, atingand 49,5 puncte din 100. Cu toate ca ne afam in continuare la un nivel moderat al sistemului antreprenorial, subliniem ca ne situam la doar jumatate de punct distanta de antreprenoriatul emergent. Din perspectiva ratei infatiei, in 2024 s-a inregistrat o scadere la jumatate fata de anul trecut, ajungand la 5,10%. Cel mai bun scor din index s-a inregistrat la nivelul stabilitatii cursului de schimb, care, in comparatie cu anul 2023, a avut o variatie mica de aproximativ 0,5% fata de valoarea medie. In timp ce indicatorii macroeconomici au crescut cu 3,25 puncte fata de anul trecut, perceptia antreprenorilor si optimismul acestora au scazut cu 2,75 puncte. Continuam sa ne indreptam catre o viziune europeana, cu dorinta de a construi un mediu in care antreprenorii din Romania sa prospere si sa se alinieze celor mai bune practici internationale. Multumim partenerilor nostri strategici si echipei de cercetare pentru contributiile valoroase, iar impreuna vom continua sa sprijinim dezvoltarea IMM-urilor!" Florin Jianu, Dragos Pufulete, autori.
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.
03.04.2025, 12:08