×

Accesează
contul existent

Business international

Cu inflatia aproape de tinta si economia probabil in crestere, BCE reduce dobanzile, dar...

Cu inflatia aproape de tinta si economia probabil in crestere, BCE reduce dobanzile, dar avertizeaza ca perspectivele zonei euro sunt intunecate de "incertitudini exceptionale" provocate de tensiunile comerciale

18.04.2025, 00:06 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Banca Centrala Europeana a taiat pentru a treia oara anul acesta dobazile de politica monetara, ducand-o pe cea de referinta, a facilitatii pentru depozit, in jos cu 25 de puncte de baza, la 2,25%, incurajata de apropierea inflatiei de tinta institutiei, de rezistenta economiei zonei euro si de revenirea activitatii din industriei. Insa a avertizat ca economiile se confrunta cu "incertitudini exceptionale", create de tensiunile din comertul international, iar acestea intuneca perspectivele de crestere.

Legat de tensiunile din comertul global, presedinta BCE Christine Lagarde a explicat ca acestea pot impinge inflatia in sus sau in jos. Taxele vamale duc la majorarea costurilor, in timp ce reorientarea fluxurilor comerciale pot impinge in jos preturile. Decizia a fost una anticipata, in conditiile in care presiunile inflationiste au disparut in mare masura.

Inflatia din zona euro a scazut pentru a doua luna consecutiv in martie, ajungand la 2,2%. Potrivit consiliului monetar al BCE, inflatia continua sa evolueze in linie cu previziunile staffului acesteia, atat inflatia generala, cat si cea de baza scazand in martie. Inflatia din sectorul serviciilor a slabit de asemenea pronuntat in ultimele luni. Cresterea salariilor se modereaza, iar profiturile diminueaza partial impactul cresterii salariale inca ridicate asupra inflatiei, se mai arata in comunicatul bancii.

Turbulentele provocate de politica comerciala schimbatoare a SUA ar putea impinge preturile in jos si ajuta BCE sa readuca inflatia la tinta mai rapid. Morgan Stanley argumenteaza ca infltia ar putea scadea chiar sub tinta de 2% a bancii.

Unii analisti, cum ar fi Sven Stehn de la Goldman Sachs, sugereaza de asemenea ca aprecierea euro ar putea domoli presiunile inflationiste provocate de tarifele americane, potrivit Euronews.

In ceea ce priveste tarifele americane, desi Donald Trump a pus majoritatea acestora pe pauza, multe raman in vigoare, iar volatilitatea de pe pietele financiare a produs deja efecte negative, justificand reducerea dobanzii la depozite cu 25 de puncte baza la 2,25%, cel mai scazut nivel din ianuarie 2023, au indicat majoritatea economistilor intervievati de Reuters.

Riscurile privind cresterea zonei euro sunt in crestere, a declarat sefa BCE Christine Lagarde. Escaladarea tensiunilor comerciale ar putea reduce cresterea prin erodarea exporturilor.

Perspectivele economice sunt innegurate de o "nesiguranta exceptionala", a adaugat aceasta, indicand noile bariere ridicate in calea comertului de tarifele lui Trump. Consumatorii si-ar putea restrange cheltuielile pe masura ce acestia devin mai prudenti.

Potrivit sefei BCE, economia a crescut probabil in primul trimestru al anului, iar sectorul manufacturier a dat semne de stabilizare.

BCE a anticipat anterior ca cresterea economiei zonei euro s-ar putea reduce cu o jumatate de punct procentual daca tarifele sunt impuse. Estimarea respectiva s-ar putea dovedi totusi prea optimista daca Trump revine la bariere comerciale mai substantiale sau daca UE retaliaza.

Analistii ING scriu ca tarifele americane au reinviat temerile privind cresterea economica a zonei euro, cel putin pe termen mai scurt. Aprecierea euro si ieftinirea energiei sporesc fortele dezinflationiste pe care actualele tensiuni comerciale le vor avea asupra zonei euro.

Investitorii intrevad inca cel putin doua reduceri de dobanzi in acest an, unii previzionand chiar si o a treia pe fondul slabirii economiei, conform Reuters.

Reinhard Cluse, economist la UBS, argumenteaza ca BCE va trebui sa inceapa sa scumpeasca creditul anul viitor pentru a evita ca stimulentele fiscale sa impinga din nou preturile in sus.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare