×

Accesează
contul existent

Companii

Inverzirea pe hartie. Care sunt judetele care au atras cele mai multe intentii de proiecte...

Inverzirea pe hartie. Care sunt judetele care au atras cele mai multe intentii de proiecte regenerabile de la inceputul anului? Dolj conduce detasat, Constanta revine in actiune, Suceava inchide podiumul. Intrebarea este cate se vor monta cu adevarat?

15.10.2024, 10:30 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

¬ Anul care mai are putin si se incheie nu a dus lipsa de proiecte de energie verde avizate, dar unde s-a simtit un gol este partea de puneri in functiune ¬ Chiar si asa, ceea ce pare a fi o veste buna este ca interesul dezvoltatorilor este mai degraba national, diferit fata de primul val verde care s-a concentrat in cateva judete. Doljul a atras cea mai mare capacitate de proiecte in baza avizelor tehnice de racordare (ATR) emise de Transelectrica de la inceputul anului, arata datele opratorului sistemului de transport al energiei. Astfel, judetul are "intentii" de investitii de 2.011 MW, numai in proiecte de energie solara, de la inceputul anului, arata datele centralizate de ZF. Constanta se redeschide pentru investitorii in energia verde, fiind in continuare cea mai vanata destinatie de investitorii in eoliene. Cu 1.665 MW, din care mai bine de 1.400 MW sunt in proiecte de energie eoliana, Constanta devine al doilea judet ca interes pentru regenerabile in functie de capacitatea proiectelor care au primit ATR de la Transelectrica de la inceputul acestui an. Suceava incheie podiumul cu o capacitate de 1.283 MW cu ATR obtinute doar anul acesta de la Transelectrica. Caras-Severin, Timis, Bihor, Giurgiu si Arad sunt alte judete care au captat atentia dezvoltatorilor de proiecte de energie verde. In total, datele Transelectrica arata ca de la inceputul anului au fost emise avize pentru peste 11.000 MW in parcuri solare si alti peste 4.000 MW in proiecte de energie eoliana, o capacitate enorma chiar si in comparatie cu toata capacitatea de productie de energie de care dispune Romania. Intrebarea care se ridica este cat din aceasta capacitate va depasi etapa hartiilor in contextul in care piata este relativ blocata de un an, multi investitori fiind in asteptarea schemei de sprijin prin Contracte pentru Diferenta (CfD). Pe 18 noiembrie, investitorii din energie verde sunt invitati sa depuna proiectele pentru a putea beneficia de schema de Contracte pentru Diferenta, cel mai asteptat instrument de sprijin de catre regenerabili, care le va garanta pretul la energie pentru urmatorii 15 ani. In linii mari, astfel de contracte pentru diferenta prevad ca producatorului de energie sa-i fie garantat un pret minim de vanzare. Practic, investitia devine astfel lipsita de riscuri si apetisanta pentru banci.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare