×

Zf 24

Martisorul si Ziua Femeii genereaza in 2024 afaceri record, de peste 40 milioane de euro pentru...

Martisorul si Ziua Femeii genereaza in 2024 afaceri record, de peste 40 milioane de euro pentru florarii, care vor vinde peste 2,5 milioane de buchete

01.03.2024, 13:32 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Zilele de 1 si 8 Martie reprezinta varful vanzarilor pentru florarii din Romania, iar cu peste 2,5 milioane de buchete vandute in aceste zile, piata florilor va atinge un nou record, de aproape 40 milioane de euro, arata un studiu realizat de compania de consultanta Frames. Estimarea ia in calcul ca in mediul urban, unde se vand peste 90% din flori, locuiesc 4,6 de milioane de femei cu varsta de peste 18 ani si ca macar jumatate dintre ele vor primi un buchet de flori in aceasta perioda, la un pret mediu de 80 de lei.

,,Un calcul simplu arata ca afacerea cu flori se apropie de 40 de milioane de euro, cu aproape 10 milioane mai mult decat estimarile din 2023, incluzand aici doar comertul cu amanuntul al florilor. Spre comparatie, in 2020, business-ul cu flori a depasit 20 milioane de euro'', arata analiza Frames.

Dinamica spectaculoasa a vanzarilor tine in primul rand de scumpirea semnificativa a florilor, cele mai cautate in aceasta perioada fiind ghioceii, freziile, zambilele, lalelele sau narcisele, dar si trandafirii.

Afacerile cu flori ar putea atinge in acest an un maxim istoric, de peste 2,7 miliarde de lei, dupa ce, in 2023, datele preliminare indica depasirea bornei de 2,5 miliarde. Ultimul an pentru care Ministerul Finantelor prezinta datele financiare finale, 2022, a dus business-ul cu flori la 2,2 miliarde de lei.

Spre comparatie, cu 10 ani in urma, in 2014, piata florilor raporta o cifra de afaceri de 491,3 milioane de lei.

Dincolo de cifra de afaceri, firmele din domeniul comercializarii cu amanuntul al florilor au reusit sa isi creasca semnificativ si profitabilitatea, raportand un castig net de peste 200 de milioane de lei in 2023, fata de 150 de milioane lei in 2022 si 23 milioane de lei in 2014.

Potrivit datelor financiare de la Ministerul Finantelor, consultate de Frames, in piata florilor din Romania activau, in 2022, un numar de 7.774 de firme, dintre care 6.930 in activitate si numai 24 in faliment si 76 in insolventa.

,,Piata florilor s-a dezvoltat spectaculos in ultimii ani, dovada ca numarul firmelor s-a dublat in ultimii 10 ani, la fel ca si cel al angajatilor. Dezvoltarea semnificativa a afacerilor a venit atat pe fondul cresterii interesului investitorilor pentru acest domeniu cat mai ales ca urmare a reducerii semnificative a pietei negre, a evaziunii fiscale din acest sector'', a declarat Adrian Negrescu, managerul Frames.

Cele mai multe firme specializate se afla in Bucuresti, Cluj, Constanta, Ilfov, Brasov si Timis.

Printre cei mai importanti jucatori din sectorul comertului cu flori si alte plante se afla Diva Sol SRL, Dinagri's SRL, Pet Network Europe SRL, Spic Agro SRL si Floraria Iris SRL.

,,Marea majoritate a companiilor din comertul cu amanuntul al florilor au, in medie, 4 angajati, si o cifra de afaceri de 800-900 mii lei, cu o rata de profit medie de 60.000 lei. Este o piata inca fragmentata in care lanturile de florarii sunt putine. E un business care are potentialul de a atrage investitori majori. E o piata in crestere, in care fuziunile si achizitiile se vor afla in prim-plan, cel mai probabil, in anii urmatori'', arata analiza Frames.

Cele mai multe flori vandute pe piata romaneasca vin din import, aproximativ 80%, restul fiind acoperit din productia locala.

Analiza nu include datele financiare privind comertul cu amanuntul prin intermediul caselor de comenzi sau prin Internet (CAEN 4791), comertul cu ridicata al florilor si al plantelor (4622) cultivarea altor plante din culturi nepermanente (0119) si comertul cu amanuntul al bunurilor de ocazie vandute prin magazine (4779), considerand ca acestea, avand in vedere diversitatea produselor si a serviciilor, sunt de natura sa prezinte o imagine distorsionata a pietei de flori din Romania.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare