×

Opinii

Opinie Dragos Damian, Terapia Cluj: Vara, vacanta. Au trecut evaluarea nationala si bacalaureatul,...

Opinie Dragos Damian, Terapia Cluj: Vara, vacanta. Au trecut evaluarea nationala si bacalaureatul, au ramas admiterile la facultati. Se schimba generatiile, copiii si nepotii nostri cresc, ii asteapta o tara plina de posibilitati. Dar unde sunt copiii si nepotii nostri?

14.07.2024, 16:19 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

In fiecare an un numar tot mai mic de copii incepe clasa intai, consecinta a migratiei, a natalitatii in scadere si, desigur, a numeroaselor transformari din sistemul de invatamant - in 2003 erau 287.552 elevi inscrisi in clasa intai, peste 10 ani, in 2013, cu 100.000 mai putini.

Dupa alti 10 ani, in 2023, natalitatea a scazut la circa 150.000 de nou-nascuti, cel mai mic nivel de cand se fac masuratori - sunt copiii care vor fi in clasa intai in 2029-30.

Arc peste timp, 2012-2024. 197.928 copii, majoritatea nascuti in 2006, au inceput clasa intai in anul scolar 2012-2013.

116.698 dintre ei s-au prezentat la Bacalaureat anul acesta, asadar un pic sub 41% au "disparut" pe parcurs.

97.066 au promovat, astfel incat, daca tragem linie, doar 49% din copiii care au intrat la scoala in 2012 sunt astazi tineri cu diploma de bacalaureat aspirand catre un viitor universitar.

Promovabilitatea la Bacalaureat din 2024 este "cea mai mare din ultimii 3 ani", toate autoritatile vorbesc cu mandrie despre ea, dar nu ni se spune ce se intampla cu cei circa 100.000 de copii si tineri care se pierd (in fiecare an) pe parcurs.

Unii se duc in invatamant dual si tehnic, dar ajung sa lucreze in domeniul pentru care s-au pregatit, de fapt, ajung sa lucreze?

Unii se duc in NEET, stim ca in categoria 16-24 ani procentul de NEET de la noi este al doilea cel mai mare din uniune.

Altii se angajeaza, dar in mare lor majoritate fara forme legale, sau pleaca in strainatate, astfel incat, din nou, datele disponibile in functie de sursa pe care o accesam nu pot fi reconciliate.

Altii se duc in somaj - somajul este mic, asadar putini - sau in alte forme de ajutoare sociale - sunt multe, Romania este o tara creativa in a da bani de pomana.

Altii nici nu trebuie sa lucreze, le dau bani parintii si bunicii din tara si strainatate. Sau, chiar mai bine, sunt rentieri, le lasa parintii sau bunicii terenuri sau 1-2-3 apartamente.

Mai departe. In 2023 unele date aratau ca aproximativ 450.000 de tineri erau inregistrati ca studenti la facultatile de stat si private. Nu stiu cum sa reconciliez cifrele, dar pare ca toti absolventii cu diploma de Bacalaureat intra in invatamantul superior - atentie insa, repet, doar jumatate dintre cei care au inceput scoala in urma cu 12 ani. Eurostat 2023 confirma aceste nepotriviri, Romania este la coada clasamentului de profil, doar 17% din populatie are studii superioare.

Iar absolventii de facultate, termina facultatea la care au fost admisi, incep masterate si doctorate in acelasi domeniu, lucreaza in domeniul pentru care s-au pregatit? Se cheama angajabilitate . Nu am gasit cifre legate de angajabilitate , ceea ce ne conduce la o presupunere educata ca cifrele fie nu exista, fie sunt mici, pentru ca altfel mediul academic s-ar lauda cu ele peste tot.

Sa nu uitam, desigur, in fiecare an tot mai multi tineri aleg facultati din strainatate, am gasit cifra de "peste 60 de mii" de romani care invata in afara tarii. In general tinerii straluciti sau cei cu parinti cu dare de mana.

La absolvirea facultatilor, a celor din tara sau din strainatate, se porneste exodul absolventilor din medical si tehnic catre vest - de fapt incepe din timpul facultatii, studentii sunt recrutati fara mila.

Incepand de anul acesta se baga bani grei, miliarde de Euro, in infrastructura de invatamant. Are dreptate Emil Boc, primarul orasului cu cea mai mare promovabilitatea la Bacalaureat, investitia din educatie este cea mai sigura investitie. Va face insa aceasta investitie sa creasca, la nivelul intregii tari, nu numai in cele vreo 10 orase universitare, calitatea sistemului de invatamant, sa ne tina copiii si nepotii la scoala si la facultate si, mai important, sa ne tina copiii in tara?

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare