×

Accesează
contul existent

Zf 24

Opinie EY: Saptamana de munca de patru zile in Romania: cum o aplicam si avantajele sale

Opinie EY: Saptamana de munca de patru zile in Romania: cum o aplicam si avantajele sale

26.07.2024, 10:37 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

In domeniul dinamic al fortei de munca, cautarea echilibrului intre viata profesionala si cea personala a condus la noi forme de organizare a programului de munca care sa corespunda nevoilor moderne, atat ale angajatorilor, cat si ale salariatilor. Printre solutiile in discutie este saptamana de munca de patru zile, cu mentinerea drepturilor salariale.

Aceasta noua potentiala abordare a structurarii programului de munca depaseste deja cunoscutele aranjamente de munca flexibile, cum ar fi telemunca, reglementata in Romania de Legea 81/2018 privind reglementarea activitatii de telemunca. Saptamana de patru zile reprezinta o viziune mai larga a flexibilitatii, cu avantaje multiple atat pentru salariati, cat si pentru angajatori.

Cadrul legislativ existent

In Romania, au existat mai multe incercari legislative de a introduce o saptamana de munca de patru zile, cu propuneri aparute in 2016, 2017 si, cel mai recent, in 2022. Cu toate acestea, initiativele respective au omis sa ia in considerare un aspect: legislatia nationala existenta ofera deja un cadru legal pentru implementarea unui astfel de program de munca.

Desi programul standard de munca este inradacinat in mentalitatea colectiva - 8 ore pe zi, 5 zile pe saptamana, cu 48 de ore consecutive de odihna - Codul Muncii din Romania permite si o distributie inegala a orelor de munca, adaptata cerintelor specifice ale fiecarui loc de munca.

Conform Codului Muncii, modul concret de stabilire a programului de lucru inegal in cadrul saptamanii de lucru de 40 de ore, precum si in cadrul saptamanii de lucru comprimate, va fi negociat prin contractul colectiv de munca la nivelul angajatorului sau, in absenta acestuia, va fi prevazut in regulamentul intern. Totodata, pentru a putea fi implementat acest program de lucru, trebuie precizat in mod expres in cuprinsul contractului individual de munca, fie de la inceputul raportului de munca, fie ulterior, prin incheierea unui act aditional.

Proiectele legislative care au fost propuse prevedeau un scenariu in care salariatii lucreaza 10 ore pe zi timp de 4 zile, cu un repaus de 3 zile. Aceasta este doar o interpretare a conceptului saptamanii de munca de patru zile, care cuprinde, de fapt, o varietate de modele concepute pentru a satisface nevoile diverse ale angajatorilor si ale fortei de munca.

Explorarea modelelor saptamanii de munca de patru zile

Modelele care pot fi avute in vedere pentru acest program de lucru flexibil pot imbraca urmatoarele forme si nu numai:

Saptamana de munca de 4 zile : Acest model propune o reducere de 20% a saptamanii de munca standard de 40 de ore, prin eliminarea unei zile de munca, cum ar fi vineri (practic, timpul de munca saptamanal este de 32 ore). Saptamana de munca de 4,5 zile : In acest aranjament, salariatii pot beneficia, de exemplu, de o jumatate de zi sau o zi intreaga libera la fiecare doua saptamani. Saptamana de munca comprimata, de 4 zile : Aceasta abordare presupune ca timpul de munca sa nu fie redus, iar orele de munca sa fie distribuite pe parcursul a patru zile de munca (de exemplu, de luni pana joi salariatii lucreaza 10 ore pe zi si vineri este zi libera).

Desi cadrul legal romanesc existent permite implementarea saptamanii de munca de patru zile, este important ca angajatorii sa respecte, de asemenea, si celelalte reglementari obligatorii referitoare la timpul de munca si de odihna. Acest lucru include asigurarea faptului ca salariatii beneficiaza de o perioada de odihna de nu mai putin de 12 ore consecutive intre doua zile de munca si un minim de 8 ore pentru munca in schimburi.

Situatia la nivelul Uniunii Europene

Din februarie 2022, Belgia a aprobat la nivel legislativ saptamana de munca de patru zile. Salariatii belgieni au optiunea de a comprima orele lor cu norma intreaga in patru zile, fara nicio reducere a salariului. Cu toate acestea, acest lucru nu se traduce prin mai putine ore de lucru; pur si simplu inseamna gruparea orelor de munca obisnuite in mai putine zile. In ciuda acestei legislatii progresive, adoptarea printre lucratorii belgieni a fost relativ lenta momentan.

Intre timp, Germania a devenit cel mai recent teren de testare pentru saptamana de munca de patru zile, cu un proiect pilot care a inceput in luna februarie a acestui an. Acest proiect ambitios implica 45 de companii active in diverse industrii, toate explorand beneficiile si provocarile potentiale ale acestui nou program de lucru.

Avantajele unei saptamani de munca scurte

Pentru angajatori, saptamana de munca scurta poate contribui la imbunatatirea atractivitatii lor pe piata muncii si ajuta la recrutarea celor mai bune talente.

Aceasta forma de organizare a programului de munca poate contribui chiar la crearea unui mediu care favorizeaza creativitatea si inovatia, unde salariatii sunt motivati sa caute modalitati de a imbunatati eficienta si de a contribui cu solutii inovatoare la locul de munca.

Pentru salariati, saptamana de munca de patru zile poate duce la cresterea bunastarii acestora, deoarece ofera mai mult timp pentru odihna, o satisfactie mai mare in munca, reducerea epuizarii si a expunerii la boli profesionale.

Concluzii

Cadrul legislativ actual din Romania ofera suficiente parghii pentru implementarea saptamanii de munca de patru zile. Legislatia existenta este suficient de flexibila, permitand companiilor autonomia de a-si adapta programele de munca in concordanta cu nevoile lor operationale si circumstantele economice.

Modelul saptamanii de munca de patru zile nu trebuie sa fie o solutie universala. Angajatorii pot alege sa o aplice ca o politica generala sau avand caracter sezonier (de exemplu, pe timpul verii). Alternativ, modelul poate fi aplicat doar anumitor categorii de salariati sau departamente, in functie de specificul activitatii.

Decizia de a implementa o saptamana de munca scurta revine in cele din urma fiecarei societati in parte si este esential ca o astfel de decizie sa fie luata dupa o considerare atenta a activitatilor specifice societatii si a impactului potential al unei astfel de decizii.

Autori: Anca Atanasiu, Avocat, Senior Managing Associate, Bancila, Diaconu si Asociatii SPRL

Ana Flueran, Avocat, Senior Associate, Bancila, Diaconu si Asociatii SPRL

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare