07.02.2025, 13:17 Sursa: zf.ro
Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.
Peste 80% dintre angajatorii din Romania intentioneaza sa creasca salariile in 2025, iar in majoritatea cazurilor acestea vor fi mai mari cu 6% pana la 10%, arata Randstad Romania HR Trends 2025 , cercetare de piata realizata de compania de resurse umane Randstad Romania .
"Raportul Randstad Romania HR Trends 2025 surprinde asteptarile mediului de afaceri pentru anul 2025 si cele mai importante provocari si tendinte la nivel de resurse umane in randul companiilor prezente pe piata locala. Viitorul pietei muncii din Romania va fi definit de un echilibru intre tehnologie, educatie continua si beneficii care adreseaza atat nevoi profesionale, cat si personale ale angajatilor. O concluzie pe care o putem trage este ca ne aflam intr-un moment de reconfigurare a viziunii de leadership al echipelor, cu accent pe crearea si dezvoltarea de ecosisteme care le permit angajatilor sa creasca si sa aiba cariera care ii implineste", arata Ionut Huzu, Director Comercial Randstad Romania.
Mediul de afaceri priveste anul 2025 cu optimism moderat, 43% dintre companii anticipand o crestere a veniturilor (fata de 41% anul trecut), in timp ce 10% estimeaza scaderea acestora (comparativ cu 4% in 2024).
In acelasi timp, 63% din respondentii care se asteapta la o crestere a vanzarilor spun ca aceasta va fi intre 4 si 10% in acest an.
Datele din Romania subliniaza diferente semnificative fata de Republica Ceha, unde doar aproximativ o treime din reprezentantii mediului de afaceri se asteapta la o crestere a veniturilor, in vreme ce in Ungaria jumatate din angajatori sunt optimisti cu privire la acest indicator.
Pe piata locala, 82% dintre angajatori spun ca intentioneaza sa creasca salariile in 2025, insa procentul planificat este sub asteptarile angajatilor. Marja medie a cresterilor salariale este de 6-10%, in vreme ce, conform unui sondaj realizat de Randstad Romania in social media, 37% dintre angajati considera ca ar trebui sa depaseasca 20%.
Doar 1% dintre angajatori sunt dispusi sa ofere astfel de cresteri semnificative. Consultantii sunt de parere ca decalajul dintre ceea ce ofera angajatorii si ceea ce asteapta angajatii este o problema structurala a pietei muncii care poate duce la o crestere a fluctuatiei de personal si la dificultati in retentia talentelor. De aceea, analiza Randstad arata ca pentru atragerea si loializarea resurselor umane, cresterile salariale nu sunt suficiente si trebuie insotite de beneficii personalizate, oportunitati de dezvoltare si flexibilitate in munca.
In privinta angajarilor, 34% dintre companii vor sa recruteze oameni noi in acest an, in principal datorita cresterii afacerii sau dezvoltarii organizatiei la nivel national / international, iar 13% vor opta pentru inghetarea recrutarilor. Cele mai multe angajari vor fi pentru posturi din vanzari (in crestere cu 10% fata de anul trecut), inginerie, suport clienti si IT sau posturi cu responsabilitati operationale.
Principalele piedici in recrutare sunt si in acest an asteptarile salariale ridicate ale candidatilor (desi in scadere cu 8% fata de 2024) si lipsa experientei relevante de lucru in industria in care aplica.
Sectorul IT & telecom, serviciile si productia anticipeaza cele mai multe angajari. De asemenea, domenii precum BSS (Business Support Services) si imobiliare / constructii vor continua sa isi extinda echipele, datorita cresterii cererii pentru servicii specializate, respectiv a proiectelor de infrastructura. Exista si sectoare unde angajarile vor ramane stabile sau chiar vor inregistra scaderi (automotive, transport-logistica, servicii financiare).
Productia si operatiunile sunt domeniile unde companiile intampina cele mai mari provocari in gasirea de personal calificat. De asemenea, recrutarea pentru departamentele de IT, vanzari si logistica devine tot mai dificila, ceea ce genereaza o concurenta semnificativa in atragerea de specialisti in aceste domenii. Cu un volum mai mic de angajari estimat pentru departamente de back-office, marketing sau servicii juridice, batalia pentru talentele din aceste domenii este mai putin vizibila.
71% dintre companii considera ca retelele profesionale online, precum LinkedIn, vor fi cele mai eficiente metode de atragere a candidatilor in 2025.
Confruntate cu deficitul de talente pe piata locala, tot mai multe companii din Romania isi indreapta atentia catre recrutarea din tarile aflate in curs de dezvoltare. 14% dintre angajatori intentioneaza sa angajeze muncitori din tari din lumea a treia pentru pozitii "gulere albastre" / "blue-collar" (lucratori / productie), in timp ce doar 6% cauta specialisti "gulere albe" / "white-collar" (angajati birouri) din afara Uniunii Europene. Majoritatea companiilor prefera sa recruteze acesti angajati prin agentii de munca temporara certificate, indicand o tendinta de externalizare a procesului de recrutare internationala.
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.
10.02.2025, 21:41