×

Banci si asigurari

Piata asigurarilor dupa un deceniu. Asigurarile generale, de viata si Casco s-au dublat, RCA-ul s-a...

Piata asigurarilor dupa un deceniu. Asigurarile generale, de viata si Casco s-au dublat, RCA-ul s-a triplat, asigurarile de sanatate au crescut de peste 10 ori, iar cele property au crescut cu 75% in 10 ani. Care este trendul la care ne asteptam in viitor?

21.05.2024, 00:07 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

¬ Pe total, piata asigurarilor a depasit borna de 18 mld. lei la final de 2023, adica mai mult decat dublul subscrierilor de acum un deceniu ¬ Pe acelasi trend au mers si principalele linii de business ale asiguratorilor, respectiv asigurarile generale, de viata, Casco, in timp ce alte segmente s-au triplat sau au avut evolutii spectaculoase, precum asigurarile de sanatate. Piata asigurarilor a crescut substantial in ultimul deceniu, ajungand la un nivel mai mult decat dublu, in timp ce principalele segmente de asigurari au cunoscut fie evolutii similare cu cea de la nivelul intregii piete, fie triplari sau chiar cresteri de 10 ori, ca in cazul asigurarilor de sanatate. Pe de alta parte, exista si segmente care au avut un ritm mai lent fata de restul segmentelor, precum asigurarile property, dar si acestea au facut un salt semnificativ de 75% in ultimii 10 ani. In ceea ce priveste intreaga piata a asigurarilor, pana in anul 2021, evolutia primelor brute subscrise a fost una destul de lenta, cu suisuri si coborasuri. Pragul de 10 mld. lei a fost spart in anul 2018, cu o crestere de 4,5%, in timp ce pana atunci, in perioada 2013-2018, piata a consemnat chiar si o scadere usoara de 0,3%. Mergand inainte pe scara evolutiei, se observa cum anul 2019 a insemnat un pas putin mai accentuat spre pragul de un volum al subscrierilor de 11 mld. lei, urmand ca apoi in 2020, la momentul pandemiei de COVD-19, piata sa aiba un avans de doar 4,6%. Pe de alta parte, asteptarile erau chiar de scadere avand in vedere perioada de inactivitate pe toate zonele economiei in perioada pandemica. Cu toate acestea industria de asigurari a fost rezilienta, facand chiar un salt usor catre un volum al subscrierilor de peste 11,5 mld. lei. Odata cu prabusirea City Insurance - care desi nu a fost primul si singurul caz al unei companii de asigurari care intra in faliment, a fost cu siguranta unul rasunator-, piata a explodat, atat in ceea ce priveste pretul politelor RCA, segment preferat al falimentarei City, cat si la nivelul intregii piete, consemnandu-se un avans semnificativ de 24%, pana la peste 14 mld. lei.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare