×

Accesează
contul existent

Business international

Polonia si Cehia aloca miliarde de euro pentru reconstructie dupa cele mai devastatoare inundatii...

Polonia si Cehia aloca miliarde de euro pentru reconstructie dupa cele mai devastatoare inundatii din ultimele cel putin doua decenii

27.09.2024, 00:05 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Guvernul polonez intentioneaza sa cheltuiasca 23 miliarde de zloti (5,39 miliarde de euro) pe eforturile de reconstructie dupa inundatiile devastatoare din acest an, potrivit Warsaw Voice.

In acest an vor fi cheltuiti 2,6 miliarde de zloti pentru ajutorarea victimelor inundatiilor, 1,7 miliarde de zloti urmand sa fie alocati anul viitor. In anii urmatori, efortul bugetat va scadea: in 2026 si 2027, cheltuielile se vor ridica la 0,5 miliarde de zloti pe fiecare an, iar in 2033 vor scadea la zero.

Totalul pana la finalul anului 2032 va fi de 9,6 miliarde de zloti, din care doar de la bugetul central vor veni 6,4 miliarde de zloti.

Titluri de trezorerie de 3 miliarde de zloti vor fi emise pentru fondul guvernamental de dezvoltare a drumurilor. O suma totala de 1,3 miliarde de zloti va fi alocata pentru drumuri nationale si autostrazi si 1 miliard de zloti pentru acoperirea pierderilor si daunelor inregistrate la reteaua de cai ferate.

Cel putin 500 milioane de zloti au fost alocati pentru sustinerea investitiilor in locuinte, aproximativ 320 milioane de zloti pentru sarcini de politica sociala.

Exista de asemenea alte surse de asistenta pentru victimele inundatiilor. Creditele ipotecare ale acestora vor fi platite timp de un an din fondul de sustinere a debitorilor, alcatuit din banci. In acelasi timp, sustinere sub forma de beneficii de urgenta sau ajutoare de stat pentru repararea locuintelor si apartamentelor a fost deja lansata.

Katarzyna Pelczynska-Nalecz, ministrul polonez al fondurilor si politicii regionale, a anuntat ca se poarta discutii cu Bruxelles-ul privitoare la modificarea regulilor privind utilizarea fondurilor UE de coeziune. Primele fonduri ar putea fi eliberate in decurs de cateva saptamani.

Potrivit estimarilor, 1,5 miliarde ar urma sa fie directionate catre reconstructie in cel mai amplu sens si 3,5 miliarde de euro pentru imbunatatirea infrastructurii de control al inundatiilor.

"Cu planul de reconstructie si fondurile europene, vom putea mobiliza pana la 23 miliarde de zloti", a anuntat premierul polonez Donald Tusk.

In cazul Cehiei, ministerul finantelor a anuntat ca va aloca 30 miliarde de coroane (1,19 miliarde de euro) pentru acoperirea daunelor provocate de inundatii in cadrul unui amendament al bugetului pe 2024, alte 10 miliarde de coroane urmand sa fie alocate anul viitor pentru acelasi scop, relateaza Reuters.

Guvernul ceh planuise un deficit bugetar de 252 miliarde de coroane in acest an, insa acesta va urca acum la 282 miliarde de coroane.

"Imediat dupa, investitii masive vor fi necesare pentru recladirea zonelor afectate, iar guvernul va aloca 40 miliarde de coroane pentru aceasta, in decurs de doi ani", a anuntat premierul ceh Petr Fiala.

Firma de brokeraj Guy Carpenter estimeaza pierderile asigurate in regiune la 1,6-2,1 miliarde de euro. Desi ultimele evenimente au fost severe, firma arata ca daunele sunt semnificativ mai mici decat in evenimentele similare din 1997 si 2002 datorita unui management imbunatatit al riscului de inundatii si o constientizare sporita a publicului in regiune.

Totusi, utilizarea combustibililor fosili cresc probabilitatea si ferocitatea precipitatiilor cauzatoare de inundatii in regiune, avertizeaza oamenii de stiinta. Schimbarile climatice au crescut de doua ori probabilitatea producerii unor astfel de evenimente.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare