![]() |
14.04.2025, 00:39 Sursa: zf.ro
Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store
Daca mergi in weekend pe Calea Victoriei din Bucuresti, cea mai importanta artera de promenada si cheltuit banii din Romania, nu-ti dai seama ca lumea este in flacari.
Razboiul comercial declansat de Donald Trump pare departe si nimeni nu crede, pana la proba contrarie, ca viata lui, ca jobul lui, ca plimbarea lui pe Calea Victoriei, ca inghetata, cafeaua de specialitate si pizza lui vor fi afectate la un moment dat daca America intra in recesiune, daca Europa intra in recesiune, daca China continua sa fie in recesiune.
Salariile intra la timp pe card si nu se vad nori negri la orizont.
Este adevarat ca weekendul de pe Calea Victoriei, cand circulatia este inchisa, este unic si nu se regaseste si in alte orase, poate cu exceptia Clujului si Iasiului. Puterea de cumparare din Bucuresti este cu 50% mai mare decat in tara.
In weekend, pe Calea Victoriei se sta 20-30 de minute la inghetata, si nu e ieftina deloc, cuptoarele de pizza merg non-stop, iar paharele de proseco, rose sau vin alb se golesc imediat. Si oricum nu esti corporatist adevarat daca nu stai 20 de minute la coada la merdenelele lui nea Mihai.
La polul opus, la Arad compania americana Greenbrier tocmai a anuntat ca va inchide fabrica de vagoane de marfa, cu 700 de angajati . Productia se va muta la Caracal si Drobeta-Turnu Severin. Dar chiar si asa, ca productia se muta in alta parte si ca cei 700 de angajati ar putea fi absorbiti imediat de celelalte companii din zona care cauta oameni, semnalul este prost. In primul rand pentru oras, apoi pentru stat, care va avea venituri mai reduse. Dar pe stat, pe guvern pare ca nu-l intereseaza acest subiect. Mai important este Dragos Sprinceanu, emisarul lui Ciolacu din America.
In Timisoara, semnalele din industria de automotive sunt extrem de proaste, iar acest lucru se vede prin reduceri de personal, renuntarea la un schimb, inghetare de posturi si de mariri de salarii.
La Brasov, o companie din automotive a redus saptamana de lucru de la cinci la patru zile pentru a nu da oameni afara.
Tot ce se intampla in Europa, tot ce se intampla in Germania, tot ce se intampla in industria auto mondiala se vede in exporturile Romaniei, care fie cresc foarte putin, fie scad . In schimb, importurile continua sa duduie, ceea ce inseamna si majorarea deficitului comercial, spre exemplu la doua luni din acest an avem deja un plus de 30% fata de perioada similara a anului trecut.
Cresterea economica din acest an - de 2,5% prognoza oficiala si de 1,5-2% la nivelul analistilor - se reduce cu fiecare luna care trece.
La acest lucru se va adauga si impactul razboiului comercial mondial declansat de Trump, care, la o prima estimare a economistilor, inseamna o scadere de 0,3%, chiar 0,5% din cresterea economica. Iar asta era inainte ca razboiul tarifelor declansat de administratia de la Casa Alba, in special cu China, sa ajunga la un nivel fara precedent. Cum poti sa transferi cumparatorului final, americanului, o crestere a tarifelor la 125%? Nimeni nu va mai cumpara produsul respectiv.
Daca acest razboi comercial va continua, volatilitatea de pe burse se va transforma intr-o scadere continua, ceea ce va declansa reactii fara precedent in intreaga lume. Fiecare are intr-un fel sau altul o expunere pe bursa americana, o expunere pe piata de obligatiuni, o expunere pe piata valutara etc.
La Bucuresti, guvernul si bugetul sunt tinute in viata, sunt finantate doar prin dobanzile mari la care se imprumuta Ministerul Finantelor, la care se adauga stabilitatea incredibila a cursului valutar leu/euro. Cand cursul va reusi sa iasa din culoarul 4,97 lei pentru un euro, va fi un adevarat breaking news.
Dar la un moment dat, si aceste dobanzi mari la lei se vor epuiza. Spre exemplu, vanzarile de titluri de stat Fidelis catre populatie au scazut destul de semnificativ de la o luna la alta. Daca in februarie Ministerul Finantelor a vandut titluri de stat Fidelis in lei si euro in valoare de 4,2 miliarde de lei, in martie vanzarile au scazut la 2,2 miliarde de lei, iar acum in aprilie au scazut din nou la 1,3 miliarde de lei. Romanii au bani, dar nu au bani nelimitati.
Daca razboiul comercial declansat de Trump va duce si mai mult la scaderea burselor si apoi va ajunge in economie prin trimiterea Americii in recesiune, toata lumea va fi afectata prin efectul de domino.
In cazul Romaniei, suntem intr-o situatie diferita fata de 2008/2009, dar criza globala va ajunge si la noi. Nu mai suntem prizonierii expunerilor in valuta, dar suntem prizonierii deficitului bugetar. Guvernul Ciolacu, sau cine va veni la Palatul Victoria dupa alegerile prezidentiale (nu e obligatoriu sa cada guvernul), nu are nicio dorinta sa faca vreo restructurare, asa ca va incerca sa tina deficitul bugetar prin reducerea sumelor alocate catre investitii. Nu are nicio alta solutie.
Pot inlocui cozile de la inghetata si de la pizza de pe Calea Victoriei inchiderea unei fabrici feroviare, renuntarea la un schimb sau reducerea saptamanii de lucru in industria de automotive? Pot inlocui cozile de la merdenele si de la Mita Biciclista lipsa restructurarii bugetare, pierderile de fonduri europene, unde guvernul Ciolacu nu pare ca are vreo prea mare determinare de a misca proiectele?
Avem cu ce sa ne aparam si cu cine daca acest razboi comercial declansat de Trump va arunca economia lumii in rececsiune?
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.
19.04.2025, 18:05