10.02.2025, 00:08 Sursa: zf.ro
Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.
¬ Acest indicator al complexitatii studiaza nu doar cat de dezvoltata este o tara, ci si ce si cum produce si, mai ales, cat de sofisticate sunt bunurile si serviciile pe care le trimite peste granita, la export. Romania ocupa locul 20 in clasamentul celor mai complexe economii ale lumii, clasament realizat de prestigioasa universitate americana Harvard, care analizeaza 145 de tari. La varf stau Japonia, Coreea de Sud si Elvetia. Comparativ cu acum un deceniu, economia locala a devenit mai complexa, urcand noua pozitii in top. Fata de acum doua decenii, avansul e de circa 20 de pozitii. "Aceasta imbunatatire se datoreaza diversificarii exporturilor. Romania e o economie mai complexa decat te-ai astepta tinand cont de nivelul ei de dezvoltare (PIB per capita)", spun analistii de la Harvard. Acest indicator al complexitatii studiaza nu doar cat de dezvoltata este o tara, ci si ce si cum produce si, mai ales, cat de sofisticate sunt bunurile si serviciile pe care le trimite peste granita, la export. Analiza arata ca ritmul de crestere al exporturilor a fost mai alert decat cel al economiei in ansamblul sau. Asadar, exporturile sunt un pilon tot mai important pentru Romania. De la masini la haine si de la produse energetice la materii prime agricole, Romania trimite peste granita o varietate de bunuri si servicii. Analistii universitatii americane nu sunt singurii care vad asta. Charlotte Ruhe, managing director in cadrul BERD pentru zona centrala si sud-estica a Europei, a spus recent ca firmele din Polonia si Romania au ajuns extrem de sofisticate si pot concura la nivel mondial. Pentru ca are o diversitate economica mai mare, Romania este mai putin dependenta de industria automotive, a mentionat directorul BERD, in comparatie cu Ungaria sau Slovacia, ceea ce face sa fie mai putin expusa problemelor actuale. Este cunoscut faptul ca la inceputul anilor '90, cand abia iesea din comunism, Romania era un mare exportator de haine si pantofi, produse realizate in sistem lohn (cu valoare adaugata minima). Aceste bunuri contribuiau cu o treime la exporturile tarii. Intre timp, sectorul auto s-a dezvoltat puternic, inca de acum mai bine de 15 ani. In ultima perioada a venit randul electronicelor, al electrocasnicelor si al IT-ului sa castige teren. Este evident ca economia a devenit mai complexa. Dar ce urmeaza? Perspectivele nu sunt roz, dupa cum remarca economistii Harvard.
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.
10.02.2025, 20:00