×

Accesează
contul existent

Banci si asigurari

Ramona Ivan, CEC Bank: Inca mai avem de lucru pe atragerea fondurilor europene din cadrul 2021-2027...

Ramona Ivan, CEC Bank: Inca mai avem de lucru pe atragerea fondurilor europene din cadrul 2021-2027 si din PNRR. Trebuie sa apasam pedala de acceleratie

04.10.2024, 00:35 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Romania trebuie sa accelereze ritmul in care atrage fonduri din europene din cadrul multianual 2021-2027 si din PNRR, in contextul in care unele dintre termenele limita se apropie rapid, a explicat Ramona Ivan, director al Directiei Relatii cu Institutii Nationale si Internationale in cadrul CEC Bank, prezenta la conferinta ZF/CEC Bank Investiti in Romania - Oradea.

"Inca mai avem de lucru pe cadrul 2021-2027 si PNRR si cand zic mai avem ne referim si la noi, CEC Bank, sistemul bancar, alaturi de mediul de business, alaturi de decidenti. Trebuie sa apasam pedala de acceleratie putin mai mult pentru ca nu prea mai e timp, cel putin pe PNRR, unde anul 2026 bate la usa".

Romania nu a invatat neaparat din experienta trecutului, in contextul in care la nivel national au demarat mai greu in primii ani si programele pe cadrul 2007-2013 sau 2014-2020, unde absorbtia a accelerat masiv pe ultima suta de metri.

"Intr-adevar, pe 2021-2027 suntem la un procent de absorbtie de pana in 2%, la PNRR si acolo sunt trase cele 9,4 miliarde de euro si cam 3 miliarde de euro sunt deja date la beneficiari. Asta imi spune ca se vor intampla multe lucruri".

Ce a mai declarat in cadrul evenimentului:

De fiecare data sunt impresionata de Oradea. E o dezvoltare absolut deosebita si va felicit pe toti pentru ca fiecare in parte contribuie la ce se intampla aici. Nu as putea spune ca cineva este reticent sa acceseze fonduri nerambursabile sau alte forme de sprijin. Este un anumit proces care nu este cel mai simplu si implica o anumita documentatie. Evident, deja exista si firme de consultanta specializate care te ajuta, dar totul pe undeva costa si trebuie sa ai si rabdare. Noi, bancile, suntem foarte interesati sa se dezvolte aceste proiecte cu fonduri europene, vorbim inclusiv din punct de vedere national, daca vorbim de deficit bugetar, de cum ar putea Romania sa se dezvolte, clar acesti bani ne sunt absolut necesari. Uneori se vine tarziu la banca in cadrul unui proeit pe fonduri europene. Daca se discuta cu banca mai devreme atunci putem sa salvam si etape si sa fie un proiect mai usor de finantat. Birocratia exista in continuare, important este sa se vada printre randuri. Daca ajungi sa ai 1-2-3 proiecte, la un moment dat lucrurile nu mai par la fel de birocrate. Noi incercam si la nivelul bancii, dar si la nivelul Asociatiei Romane a Bancilor sa convingem ca anumite lucruri care nu sunt utile e bine sa se renunte la ele. E bine sa nu se lanseze toate programele in acelasi timp pentru ca la un moment dat se concureaza intre ele. Nu ar trebui lansate concomitent lucruri care sa se suprapuna, ar trebui lucruri care se completeaza intre ele. Anul 2025 va fi unul provocator, nu cred ca va fi un an usor, vom tura cat de mult motoarele pe zona de fonduri europene si nu numai. Acolo casa puteti sa aplicati pe diverse lucruri trebuie in primul rand sa fie lansate cat mai multe si acolo este si rolul nostru sa incercam sa ne asiguram ca toate se intampla si nu se pierde nimic. Eu sunt optimista, se vor intampla multe lucruri in 2025 pentru ca nu prea avem cum sa nu se intample. Ne vom implica in continuare in zona de educatie financiara, avem multe astfel de proiecte si in zona de social si este ceva ce simtim nevoia sa se faca pentru ca nu prea sunt facute cu adevarat si avem si noi o datorie, trebuie sa fim responsabili pentru cum anume se dezvolta businessul.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare