×

Accesează
contul existent

Business Hi-Tech

Raport How to Web 2024: Finantari de 130,7 mil. euro pentru start-up-urile tech din Romania, piata...

Raport How to Web 2024: Finantari de 130,7 mil. euro pentru start-up-urile tech din Romania, piata fiind sustinuta de o singura megainvestitie

21.02.2025, 11:00 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Start-up-urile de tehnologie din Romania au atras investitii totale de 130,7 milioane de euro in 2024, insa acest volum ascunde o realitate mai putin optimista: circa 41% din total, adica 54 de milioane de euro, reprezinta o singura investitie - runda de finantare de serie C a start-up-ului FintechOS. Fara aceasta tranzactie majora, piata locala ar fi inregistrat un volum semnificativ mai mic, sub pragul de 100 de milioane de euro care a fost depasit in ultimii patru ani consecutiv.

Conform celui mai recent raport "Venture in Eastern Europe", realizat de How to Web si Infobip cu sprijinul Underline Ventures si BCR Seed Starter, in ciuda acestei concentrari a capitalului, numarul total de tranzactii a crescut cu 31,1% fata de anul precedent, ajungand la 80 de tranzactii in 2024, comparativ cu 61 in 2023.

Aceasta sugereaza o activitate mai intensa in piata, chiar daca la volume mai mici per tranzactie.

Dupa FintechOS, cele mai mari runde de finantare au fost atrase de Leanpay (10 milioane de euro) - start-up din Slovenia prezent si pe piata din Romania, BibleChat (5,4 milioane euro), dotLumen si MOOV Leasing (fiecare cu cate 5 milioane euro).

In zona rundelor pre-seed, numarul tranzactiilor aproape s-a dublat, crescand de la 17 la 30, cu un volum total de 7,2 milioane euro, comparativ cu 6,8 milioane euro in 2023.

O evolutie notabila se observa in structura capitalului investit. Finantarile mixte, care combina capital local cu cel international, au atins 93,5 milioane euro, reprezentand o crestere de 12,9% fata de 2023. Investitiile exclusiv locale au crescut cu 49,6%, ajungand la 18,8 milioane euro, in timp ce capitalul exclusiv international a scazut cu 36,8%, pana la 18,4 milioane euro.

In context regional, Romania se pozitioneaza pe locul 7 in Europa de Est ca volum de investitii, fiind una dintre cele 8 tari care au depasit pragul de 100 milioane euro in finantari pentru start-up-uri in 2024. Cu toate acestea, raportul subliniaza ca piata locala inca se confrunta cu provocari semnificative, in special in ceea ce priveste atragerea de capital in rundele timpurii de finantare.

Privind in perspectiva, desi volumul total de investitii din 2024 reprezinta o crestere de 16 ori fata de 2017, cand se inregistrau doar 8,2 milioane euro, dependenta de tranzactii mari izolate sugereaza ca ecosistemul local de start-up-uri are inca nevoie de dezvoltare si diversificare pentru a atinge o maturitate reala.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare