07.02.2025, 15:17 Sursa: zf.ro
Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.
Duminica, tarile baltice vor intrerupe ultima lor legatura energetica majora cu Rusia si vor deveni parte a retelei electrice a Uniunii Europene, intr-un context in care temerile legate de sabotajul cablurilor critice se intensifica, potrivit Financial Times.
Estonia, Letonia si Lituania vor renunta la sistemul Brell, care le leaga de Rusia si Belarus inca din perioada postbelica si care este controlat aproape in totalitate de Moscova.
De la invazia pe scara larga a Ucrainei de catre Vladimir Putin in 2022, nu s-a mai realizat niciun schimb de energie electrica, insa aceasta legatura era esentiala pentru echilibrarea productiei si consumului regional.
"Ne integram in cea mai mare zona sincronizata de energie electrica din lume", a declarat Zygimantas Vaiciunas, ministrul energiei din Lituania. "Aceasta nu este doar o masura tehnica, ci si o actiune semnificativa din punct de vedere istoric si simbolic."
Ursula von der Leyen, presedinta Comisiei Europene, va participa alaturi de liderii tarilor baltice la marcarea sincronizarii cu reteaua UE prin Polonia, eveniment care va avea loc in capitala Lituaniei, Vilnius.
Sonya Twohig, secretarul general al Asociatiei Europene a Operatorilor de Sisteme de Transport, a caracterizat acest moment drept o "ocazie importanta" pentru tarile baltice. Numaratoarea inversa pentru "independenta energetica" a fost afisata pe site-urile operatorilor de transport din regiune, iar deconectarea de la sistemul Brell urmeaza sa se realizeze sambata.
Totusi, oficialii din tarile baltice sunt constienti ca sincronizarea nu este lipsita de riscuri, mai ales avand in vedere cresterea incidentelor de sabotaj la cablurile si conductele subacvatice de energie, date si gaze din Marea Baltica si Marea Nordului.
In ultimele 18 luni, mai mult de 10 cabluri si conducte au fost avariate. Oficialii din regiune banuiesc ca sabotajul cablului Estlink 2, care leaga Estonia de Finlanda, ar putea fi legat de eforturile Rusiei de a desincroniza tarile baltice de la reteaua UE. In urma incidentului, Finlanda a sechestrat o nava din flota rusa de petroliere.
"Scopul nostru este sa ne pregatim astfel incat sa nu avem probleme cu sistemul electric. Totusi, nu putem ignora faptul ca Rusia ar putea incerca sa compromita proiectul de sincronizare", a spus Vaiciunas.
Ministrul estonian al climei, Yoko Alender, a mentionat ca Estonia a mobilizat soldati pentru a asigura functionarea conectorilor si centralelor electrice in timpul procesului de sincronizare.
Conectarea tarilor baltice la reteaua UE se va desfasura la fel cum a avut loc si integrarea Ucrainei in doua saptamani dupa invazia rusa, o miscare considerata de multi oficiali UE "miraculoasa". In schimb, integrarea in reteaua baltica mai mica a durat mult mai mult, din cauza necesitatii unor investitii de amploare.
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.
10.02.2025, 21:41