![]() |
09.04.2025, 18:38 Sursa: zf.ro
Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store
"Cireasa de pe tort" gasita de HoReCa, cel putin in Bucuresti, este acum taxa pentru tort. Dupa o perioada dificila in pandemie, cand acest sector a suferit, restaurantele incearca acum sa recupereze pierderile prin diverse taxe. Tot mai multi clienti ai restaurantelor din marile orase se confrunta cu conditii care transforma o simpla rezervare intr-un angajament contractual: taxa de rezervare, precomanda obligatorie, consum minim garantat si taxa suplimentara pentru aducerea tortului din afara locatiei, chiar daca restaurantul nu are acest produs in meniu.
"Nu avem tort in meniu, dar va putem oferi cheesecake. Altfel, daca aduceti tortul din afara, trebuie sa aveti certificat de conformitate si sa achitati o taxa de 450 de lei", spune reprezentantul unui restaurant din Bucuresti, din Cartierul Armenesc, cand o potentiala clienta a incercat sa rezerve o masa pentru ziua de nastere.
Care este motivul? "Asa se practica." Adica, servirea, taierea, vesela, curatenia, pastrarea la frigider, curentul consumat si serviciile care vin, oricum, cu nota finala, vin si cu o "amenda" pentru ca restaurantul nu are tort, iar sarbatoritul nu vrea sa-si petreaca ziua fara el.
Mai mult, taxa ceruta este dubla fata de pretul unui tort. De exemplu, un kilogram de tort este, in medie, intre 100 si 200 lei, in functie de cofetarie. Apoi, dupa ce scoti bani din portofel pentru tortul adus de "acasa", acelasi restaurant practica o taxa de rezervare de 500 lei, suma ce urma sa fie scazuta din nota de plata, rambursabila doar daca te prezinti. In caz contrar, banii raman la patronul restaurantului pentru deranj, caci, in trecut, a avut parte de rezervari care s-au anulat pe ultima suta de metri si "le-a fost blocata masa inutil".
Practica taxelor de rezervare nu e noua - dar nivelul lor a ajuns sa rivalizeze cu meniul pentru o masa intreaga si sunt la limita eticii comerciale. Cristian Popescu Piedone, actualul sef al ANPC, a spus recent, in urma controalelor pe care le-a facut autoritate, ca unele localuri care isi fac "propriile reguli".
De exemplu, un restaurant din zona Unirii din Bucuresti impune, in weekend, sa consumi si mancare, nu doar bautura sau desert, daca vrei sa faci o rezervare. Un altul cere precomanda, adica sa stii cu cateva zile inainte ce vei manca. Astfel, pentru un invitat, costul minim este de 150 de lei, daca vrei sa-ti sarboresti ziua in oras, intr-o locatie cu preturi medii. In zona de nord a Capitalei, unde restaurantele de lux se intrec prin preturi si servicii extra, decor, muzica live, fine dining de la bucatari celebri, atunci costul pentru un invitat porneste de la 150 euro.
Intr-o piata unde ospitalitatea ar trebui sa fie pe primul loc, aceste practici risca sa transforme o aniversare intr-o negociere de afaceri. Mai poti sa te bucuri de o masa in oras sau doar participi la o lectie scumpa de economie aplicata?
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.
18.04.2025, 00:07