×

Opinii

Simina Mut, Partener Reff & Asociatii: Regulamentul UE privind inteligenta artificiala, ale carei...

Simina Mut, Partener Reff & Asociatii: Regulamentul UE privind inteligenta artificiala, ale carei efecte vor fi mai ample decat cele ale GDPR, tocmai a fost publicat in Jurnalul Oficial al UE. Cand intra in vigoare si ce companii sunt afectate?

12.07.2024, 11:58 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Regulamentul UE care stabileste un cadru juridic uniform pentru dezvoltarea, lansarea pe piata, furnizarea de servicii si utilizarea sistemelor de inteligenta artificiala (IA), numit EU AI Act , tocmai a fost publicat in Jurnalul Oficial . Acesta nu necesita masuri suplimentare de transpunere, asadar este direct aplicabil in Romania si va intra in vigoare in termen de 20 de zile de la data publicarii .

Pe scurt, ce trebuie sa stie companiile este ca acest act legislativ reglementeaza utilizarea inteligentei artificiale, si nu tehnologia in sine. El face parte din pachetul digital al uniunii menit sa pregateasca UE pentru era digitala. Acesta a fost conceput pentru a sprijini inovatia si adoptarea solutiilor de inteligenta artificiala intr-un mod care are in centru factorul uman si care este fiabil, pentru a proteja sanatatea, siguranta, drepturile fundamentale, democratia, statul de drept si mediul impotriva potentialelor efecte daunatoare ale sistemelor de IA. Regulamentul urmareste, de asemenea, sa imbunatateasca functionarea pietei unice europene, oferind securitate juridica si spatii de testare in materie de reglementare pentru a promova dezvoltarea in continuare a IA, in special de catre companiile nou-infiintate si de catre IMM-uri.

Ce companii sunt afectate?

Impactul EU AI Act asupra companiilor va fi major - chiar mai mare decat cel al celebrului regulament pentru protectia datelor, GDPR, potrivit analizei Deloitte, deoarece include un set de cerinte pentru utilizarea sistemelor de inteligenta artificiala cu aplicare extinsa. Aceste cerinte se aplica tuturor partilor care fac parte din lantul valoric si din ciclul de viata al IA, de la dezvoltatori pana la utilizatori.

Desi se aplica tuturor companiilor, active in orice domeniu, cele mai afectate sectoare sunt serviciile financiare (in special bancile), tehnologia , farma si serviciile medicale , precum si utilitatile . Explicatia consta in faptul ca aceste sectoare sunt susceptibile de a avea cea mai mare concentratie a ceea ce noul regulament privind IA clasifica drept "sisteme cu risc ridicat", adica sisteme de inteligenta artificiala utilizate pentru clasificarea biometrica, recunoasterea emotiilor, evaluarea bonitatii, dar si pentru recrutare si pentru infrastructura critica (in cazul companiilor din sectorul utilitati).

Respectarea legii privind IA devine o conditie pentru lansarea pe piata a unor astfel de sisteme, precum si pentru punerea lor in functiune sau pentru utilizare.

Cat timp au la dispozitie companiile pentru a se conforma?

Regulamentul UE privind IA prevede o perioada de tranzitie pentru companii. Prevederea care interzice sistemele care sunt clasificate prin lege ca fiind "inacceptabile" intra in vigoare in termen de sase luni si este valabila pentru sistemele care sunt considerate deosebit de daunatoare si abuzive, deoarece contravin valorilor Uniunii Europene, cum ar fi manipularea comportamentului, a opiniilor si a deciziilor umane, exploatarea vulnerabilitatilor, scoring -ul social.

Pentru celelalte tipuri de utilizari ale sistemelor IA, majoritatea cerintelor regulamentului vor fi obligatorii in termen de 24 de luni .

Nerespectarea noii legi poate duce la sanctiuni de pana la 7% din cifra de afaceri globala pentru utilizari interzise sau de 3% pentru alte incalcari ale prevederilor.

Asadar, primele aspecte pe care companiile ar trebui sa se concentreze pentru a asigura conformitatea si a evita efectele negative sunt revizuirea sistemelor existente sau planificate, pentru a determina daca acestea se califica drept sisteme de inteligenta artificiala conform regulamentului privind IA, cartografierea produselor si a rolurilor si efectuarea unei evaluari a riscurilor si a impactului, pentru a determina care dintre cerinte li se aplica.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare