×

Accesează
contul existent

Zf 24

Storia: Numarul de tranzactii cu locuinte s-a redus in ianuarie cu 17% la nivel national si 18% in...

Storia: Numarul de tranzactii cu locuinte s-a redus in ianuarie cu 17% la nivel national si 18% in Bucuresti. Constanta si Suceava sunt singurele judete din top 10 pe plus

10.02.2025, 11:28 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Piata rezidentiala a inceput 2025 in scadere, numarul tranzactiilor de locuinte reducandu-se in ianuarie cu 17% la nivel national si cu 18% ib Bucuresti, arata o analiza realizata de Storia, pe baza datelor datelor Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara.

In total, in Romania au avut loc peste 8.400 de tranzactii in luna ianuarie, din care aproximativ 30% in Bucuresti (circa 2.500 de tranzactii).

Surpriza lunii a venit din partea judetului Suceava, care a raportat o crestere de 38% si peste 400 de tranzactii cu locuinte incheiate la notar, ceea ce il plaseaza pe pozitia a patra la nivel national.

Tot pe plus a fost si piata imobiliara din judetul Constanta, cu un avans de 20%, la aproape 600 de tranzactii. Dupa numarul de tranzactii, Constanta a ocupat locul doi in topul national in luna ianuarie, in fata judetului Ilfov, in care au avut loc mai putin de 500 de tranzactii, in scadere cu 7%.

In schimb, judetul Cluj a inregistrat o scadere cu aproape 16%, la putin peste 400 de tranzactii.

Tot pe minus au fost si Timis, Brasov si Iasi, cu scaderi mai mari decat media nationala, cu 43%, 31% si, respectiv, 59%.

"Scaderea generala a pietei din Romania in luna ianuarie este justificata partial de incertitudinea din zona politica, inceputa la sfarsitul lunii noiembrie si care a continuat apoi in luna decembrie cu numeroase neclaritati legate de politicile fiscale pentru anul 2025. In plus, in mod traditional, numarul de tranzactii imobiliare din luna ianuarie este mic comparativ cu tranzactiile care au loc ulterior in lunile de primavara. Cu toate acestea, avand in vedere cresterea semnificativa a cererii pe platforma noastra, respectiv +84% in ianuarie fata de decembrie si +41% comparativ cu ianuarie 2024, estimam ca piata imobiliara va continua sa urmeze un trend ascendent. In mod obisnuit, o cerere sporita se traduce printr-o consolidare a tranzactiilor in lunile urmatoare", a declarat Monica Dudau, Senior Marketing Manager Storia & OLX Imobiliare.

In ciuda scaderilor inregistrate la numarul de tranzactii, numarul de ipoteci active pentru aceeasi perioada a inregistrat o crestere cu aproape 13%, la aproape 5.900 de ipoteci. Dintre acestea, aproape 1.900 de ipoteci active au fost inregistrate in Bucuresti, care a raportat astfel o crestere cu 11%.

De altfel, cu o singura exceptie, toate judetele din top 10 dupa acest indicator au raportat cresteri.

Pe locul doi dupa Bucuresti s-a clasat judetul Timis, cu aproape 700 de tranzactii si o crestere cu 58%, pentru ca podiumul sa fie completat de judetul Constanta, cu peste 400 de ipoteci active si o crestere cu 66%. In oglinda cu datele de la numarul de tranzactii, judetul Suceava a raportat 200 de ipoteci active, corespunzator unei cresteri cu 190%, practic o triplare numerica comparativ cu ianuarie 2024.

Numarul de ipoteci active pe care il raporteaza ANCPI in fiecare luna include si creditele ipotecare de refinantare.

Conform Institutului National de Statistica (INS), in luna decembrie au fost emise peste 2.500 de autorizatii la nivel national, in scadere nesemnificativa cu 1,5% raportat la decembrie 2023. Scaderea provine integral din partea mediului urban, acolo unde au fost emise putin peste 720 de autorizatii (-8%), in contextul in care mediul rural a inregistrat 1.800 de autorizatii, in crestere cu circa 1%.

La nivelul anului 2024, autoritatile locale au emis aproape 35.700 de autorizatii de construire, cu aproape 3% mai multe comparativ cu anul 2023. Cresteri au fost semnalate atat in mediul urban, unde au fost emise aproape 10.700 de autorizatii (+1,4%), cat si in mediul rural, unde cresterea a fost cu 3,7%, la 25.000 de autorizatii.

Datele arata o dinamica usor diferita in cazul suprafetei utile asociata acestor autorizatii. Astfel, potrivit INS, in decembrie 2024 au fost autorizate la nivel national locuinte cu o suprafata utila de aproape 841.000 de metri patrati, in crestere cu aproape 7% raportat la decembrie 2023. Mediul urban a raportat o scadere cu 10%, la 415.000 de metri patrati, in timp ce in mediul rural s-a inregistrat o crestere cu 32%, pana la 425.000 de metri patrati.

In acest context, anul 2024 s-a inchis cu o suprafata totala autorizata de 8,78 milioane de metri patrati, in crestere cu 1,3% comparativ cu 2024. Dintre acestia, 4,36 milioane de metri patrati au fost autorizati in mediul urban, ceea ce reprezinta o scadere cu 4% comparativ cu 2023. In schimb, mediul rural a incheiat anul pe plus, intrucat aici au fost autorizati 4,42 milioane de metri patrati (+8%).

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare