24.03.2025, 12:01 Sursa: zf.ro
Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store
In primele trei luni din 2025, piata muncii din Romania a inregistrat o incetinire fata de aceeasi perioada a anului precedent, pe fondul incertitudinilor economice accentuate de contextul politic global si local, care au influentat semnificativ planurile de dezvoltare si strategiile de recrutare ale companiilor, potrivit bestjobs.
De la inceputul anului au fost publicate 52.000 de locuri de munca, care au generat peste 2,4 milioane de aplicari. Cei mai activi candidati provin din categoriile de varsta 25-34 de ani, urmati de 18-24 de ani, cele doua categorii fiind impreuna responsabile de 53% dintre CV-urile trimise.
IT&C ramane lider detasat in topul domeniilor cu cele mai mari salarii: un AI Engineer in Bucuresti castiga pana la 4.500€ net, iar un Full Stack Engineer, remote, pana la 3.900€ net. Pe locurile urmatoare din punct de vedere al nivelului salarial se afla rolurile din Medicina/Sanatate, cele de management si coordonare, Agricultura/Zootehnia si Ingineria, sectoare in care cererea de specialisti ramane ridicata.
In ceea ce priveste oferta de locuri de munca, marile centre economice continua sa atraga cele mai multe oportunitati profesionale. Judetele cu cele mai multe locuri de munca au fost Bucuresti & Ilfov, Timis, Cluj, Brasov si Iasi. Piata a fost dominata de rolurile white collar, locuri de munca pentru specialisti, tehnicieni, roluri in management si angajati care lucreaza la birou, acestea reprezentand 53% din totalul ofertelor disponibile. Domeniile cu cele mai multe joburi au fost Vanzari & Retail (16.000), Financiar/Contabilitate (6.700), Inginerie (5.800), Management (5.500) si Productie/Logistica (5.100).
"Piata muncii trece printr-o transformare accelerata, modelata de tehnologie si de noile modele de munca. Astfel, 2025 marcheaza un punct de cotitura din multe puncte de vedere, adoptia AI si dezvoltarea de competente digitale fiind esentiale atat pentru candidati, pentru a ramane relevanti pe piata muncii, cat si pentru companii, ca strategie de crestere intr-un mediu tot mai competitiv." - spune Andrei Frunza, CEO bestjobs
Flexibilitatea locului de munca ramane unul dintre cele mai apreciate beneficii de catre candidati. Companiile care au incercat sa impuna revenirea integrala la birou au intampinat rezistenta, ceea ce a dus la integrarea optiunii de lucru remote pentru atragerea si retentia specialistilor. 28% dintre ofertele de angajare pe bestjobs includ ca beneficiu un program hibrid. Angajatii din generatiile Z si Millennials, majoritari pe piata muncii, sunt cei care isi doresc cel mai mult flexibilitate, iar modelul hibrid a devenit punctul de echilibru intre nevoile angajatilor si cele ale angajatorilor.
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.
29.03.2025, 11:00