×

Accesează
contul existent

Opinii

Unde ai vrea sa te nasti? Unde ai vrea sa faci scoala? Unde ai vrea sa faci facultatea? Unde ai...

Unde ai vrea sa te nasti? Unde ai vrea sa faci scoala? Unde ai vrea sa faci facultatea? Unde ai vrea sa muncesti? Unde ai vrea sa imbatranesti?

19.07.2024, 19:00 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Felix Tataru de la GMP, unul dintre cei mai cunoscuti oameni din industria de publicitate din Romania, a dezvoltat un nou proiect: City Index, un top, un clasament al oraselor din Romania dupa 51 de criterii. Intr-un final a facut un clasament prin care a consolidat toate datele pentru cele 41 de municipii resedinta de judet.

Analiza, desfasurata pe parcursul a doi ani, a luat in considerare calitatea oraselor - masurata prin educatie, sanatate, conectivitate, atractii, mediu natural; prosperitate - economie, finante, dinamica sociala, tehnologie; vibratie - divertisment, cultura si sport, vitalitate sociala si turism.

Pe primul loc in acest clasament al oraselor resedinta de judet, care include toti indicatorii, a iesit Cluj-Napoca, urmat de Bucuresti, Sibiu, Brasov, Timisoara, Iasi, Oradea, Targu-Mures, Alba Iulia, Constanta. Suceava mea a iesit pe locul 11. Daca ne uitam putin in detaliu, primele orase ca prosperitate sunt Bucuresti, Cluj, Timisoara, Sibiu, Oradea, ca vibratie sunt Sibiu, Cluj, Bucuresti, Constanta, Brasov, iar din punctul de vedere al calitatii sunt Cluj, Bucuresti, Sibiu, Brasov, Iasi. Care ar fi orasele surpriza: Ramnicu Valcea are speranta de viata cea mai mare, Alba Iulia are cea mai mare calitate combinata a invatamantului gimnazial si liceal, Clujul are cel mai mare procent de elevi si studenti din totalul populatiei, aproximativ 40%, Craiova are cele mai multe zile insorite intr-un an, Oradea are cea mai mare densitate antreprenoriala dintre orasele sub 200.000 de locuitori, iar Iasiul are cel mai bun raport dintre populatia in varsta si populatia tanara.

La ZF Live l-am intrebat pe Felix unde ar fi vrut sa se nasca, iar raspunsul a fost Iasi, unde ar fi vrut sa faca scoala, iar raspunsul a fost Alba Iulia, unde ar fi vrut sa mearga la facultate, iar raspunsul a fost Cluj, unde ar fi vrut sa munceasca, iar raspunsul a fost Bucuresti, si, in final, unde ar vrea sa imbatraneasca bine, iar raspunsul a fost Brasov sau Ramnicu Valcea. Prin acest City Index, prima editie, putem avea o privire generala asupra oraselor mari din Romania. S-ar putea ca acest City Index sa ajunga unul dintre cele mai valoroase topuri privind calitatea marilor orase din tara. Fiecare dintre noi are intrebari legate de calitatea vietii. Bucurestiul este un oras bun atunci cand muncesti, pentru ca oportunitatile sunt mult mai multe, salariile sunt mult mai mari, entertainmentul este mult mai bun, mai ales cand esti tanar. Daca ai copii, Bucurestiul poate nu ar fi prima optiune pentru scoala, ci Alba Iulia, daca vrei sa imbatranesti bine, nu stiu daca Bucurestiul este cel mai bun oras, ci dimpotriva.

Clujul a ajuns un oras extraordinar pentru tineri, dovada fiind chiriile si preturile apartamentelor din ce in ce mai mari. Iasiul, datorita complexului Palas, a fost adus in topul oraselor din Romania. Imi amintesc ca in anii '90 Romania pierdea investitii straine in favoarea Budapestei, Pragai sau Varsoviei pentru ca nu avea malluri, nu avea entertainment, nu avea restaurante etc. Criteriul pentru localizarea unei investitii, de la un anumit nivel incolo, tine mai mult de alte criterii legate de scoala copiiilor, entertainment, zboruri cu avionul.

Prea putini primari si-au pus problema cum sa faca astfel incat orasul lor sa fie locuit, adica sa atraga investitii straine, investitii romanesti, sa aiba malluri, astfel incat oamenii sa ramana in oras, in special tinerii sau altii sa vina in orasul lor. Clujul a fost pus de Boc pe harta entertainmentului de Untold, iar Universitatea Babes-Bolyai a devenit un aspirator pentru tinerii din intreaga tara. Foarte multe orase au pierdut pentru ca edilii, pentru ca liderii politici au devenit jupanii acelor orase, unde orice investitie era facuta doar daca se dadea comision de intrare.

Pe nimeni nu a interesat ca tinerii, ca familii intregi fugeau din orasele lor pentru ca nu aveau ce face acolo, pentru ca joburile bune erau la stat, pentru ca nu veneau investitii straine care sa atraga ulterior si investitii antreprenoriale romanesti. Joburile erau prost platite si fiecare statea cu mana intinsa la tartorii locali. In mod normal, cu acest City Index in brate, primarii, edilii locali, incepand de la sefii pe educatie, pe sanatate, sefii din Politie, sefii de la cultura, sefii de la sport, si nu in ultimul rand oamenii de afaceri locali, care multi au facut bani, dar orasele lor au ramas in urma, ar trebui sa stea la aceeasi masa si sa se gandeasca cum dezvolta orasul in care ei stau.

Romania are acum bani cat nu a avut niciodata, trebuie doar sa ii ia, iar cei care ii administreaza sa fure mai putin.In conditiile in care Europa si lumea globala se confrunta cu tensiuni fara precedent, in conditiile in care Romania a recuperat o parte din decalajele economice fata de vest, o parte din cei 5 milioane de romani din afara, care au facut ceva bani, se gandesc sa revina acasa.

Dar ce sa faca in orasele lor? Aceasta este intrebarea urmatoarelor doua decenii. Daca in anii '90 lumea avea motive sa fuga din Romania pentru ca se prabusise un sistem, nu mai erau locuri de munca, nu veneau investitii, acum situatia este diferita. Cat castigi in Napoli sau in sudul Italiei poti sa castigi si in Romania.

La fel cum si intrebarile din titlu vor fi din ce in ce mai valabile.

Aceasta opinie a aparut prima data pe Business Magazin.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare