×

Eveniment

Vaccinarea anti HPV, virusul care duce la cancer de col uterin, in linie dreapta la medicii de...

Vaccinarea anti HPV, virusul care duce la cancer de col uterin, in linie dreapta la medicii de familie: "Administram de la un an la altul un numar dublu de doze, este ca un bulgare de zapada"

07.12.2023, 00:05 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

¬ Din decembrie 2023, pacientii asigurati cu varsta intre 19 si 45 de ani pot cumpara vaccinul anti HPV redus cu 50% ¬ Pentru pacientii intre 11 si 18 ani, vaccinul este gratuit ¬ Americanii de la MSD - Merck Sharp & Dohme sunt cei care pun vaccinul pe piata ¬ Trei doze, cate sunt indicate adultilor, costa fara compensare 2.000 lei ¬ Cancerul de col uterin ucide anual circa 1.800 de femei din Romania, potrivit statisticilor. Vaccinul anti-HPV, care ofera protectie in cazul cancerului de col uterin, este compensat cu 50% din decembrie 2023 pentru pacientii romani asigurati, cu varsta cuprinsa intre 19 si 45 de ani. Atat femeile, cat si barbatii pot face vaccinul ca metoda de preventie impotriva mai multor tipuri de cancer. Principala boala pentru care ofera protectie vaccinul anti-HPV este cancerul de col uterin, a treilea cel mai raspandit tip de cancer din randul romancelor. Cum pot ajunge pacientii la vaccin? "Pacientii eligibili se prezinta la medicul de familie sau de orice specialitate care se afla in contract cu Casa Nationala de Sanatate si poate prescrie vaccinul. Prescriptia se face electronic, la fel ca orice medicament, iar mecanismul de compensare este disponibil doar persoanelor asigurate. Din momentul in care s-a emis prescriptia, persoana trebuie sa ajunga in termen de 30 de zile la farmacie, de unde va putea sa ridice vaccinul si cu el sa mearga la medicul de familie, pediatru, infectionist sau epidemiolog, care au acces la registrul national de vaccinare, unde trebuie sa fie inregistrat vaccinul", a explicat medicul de familie Gindrovel Dumitra, vicepresedintele Societatii Nationale de Medicina a Familiei. El a adaugat ca dupa ce pacientul a cumparat vaccinul din farmacie, trebuie sa il transporte in conditii de temperatura intre 2 si 8 grade Celsius, iar pentru acest lucru pot cumpara o punga termoizolanta din orice supermarket.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare