×

Companii

ZF Investiti in Romania! Georgian Marcu, Green Angels: 2023 a fost primul an in care nu mai am...

ZF Investiti in Romania! Georgian Marcu, Green Angels: 2023 a fost primul an in care nu mai am niciun proiect in portofoliu. Toata lumea asteapta dupa autorizatiile de construire

21.05.2024, 00:06 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

¬ Presiunea pe piata rezidentiala creste, in conditiile in care numarul proiectelor autorizate a scazut, iar cererea se muta pentru locuintele din proximitatea Bucurestiului.

Presiunea pe piata rezidentiala din zonele centrale creste, iar odata cu aceasta si preturile avanseaza mai rapid, motiv pentru care acestea aproape s-au dublat in comparatie cu valorile din 2020. Presiunea este transferata mai departe si agentilor imobiliari, care nu mai lucreaza cu proiecte intregi, ci cu apartamente individuale.

"2023 a fost primul an in care nu mai am niciun proiect in portofoliu. Toata lumea asteapta dupa autorizatiile de construire, am patru dezvoltatori care asteapta, patru terenuri care sunt in curs de autorizare de mai bine de trei ani. De aici cumva vine si aceasta problema a discrepantei dintre cerere si oferta. In zona centrala mai sunt acum doar cateva proiecte, 6-7, in timp ce in 2020 erau probabil intre 25 si 30, iar presiunea pe pret creste, mai ales ca fiind putine proiecte, dezvoltatorul cere cat vrea", a explicat Georgian Marcu, fondator al agentiei de consultanta imobiliara Green Angels in cadrul emisiunii ZF Investiti in Romania! Un proiect ZF si CEC Bank.

El explica faptul ca in cazul proiectelor de la periferie, acolo exista oferta suficienta dar si cerere.

"Pe partea de periferie, unde exista o oferta suficienta, am scos un produs destul de bun, spun eu, la vanzare si piata l-a validat, cred ca am facut, nu stiu, 5-16 tranzactii in ultimele 3 luni.Majoritatea cumparatorilor tineri in domeniul IT, iau decizia in maxim 2 saptamani de la prima vizionare, dar ei erau in piata din discutiile cu ei de 2-3 luni. Adica s-au uitat, au comparat, au analizat, dar in momentul in care au gasit produsul pe care ei il cautau, in maxim 2 saptamani am fost la notar", a spus Georgian Marcu.

In ceea ce priveste evolutia pietei, aceasta depinde de evolutia ofertei.

"Oferta va fi in scazut la nivel de Bucuresti 30-40% sub nivelul banului precedent. Suprafatia totala autorizata a scazut de la 2 milioane de metri patrati autorizati in 2023, deci sub jumatate, ceea ce inseamna o oferta mai mica. Anul trecut am avut, depinde de cum privesti, norocul sau ghinionul de a avea inflatia super ridicata si dobandzile la maximul ultimelor 10 ani, ceea ce a dus la o cerere oarecum scazuta. Ce inseamna asta? Nu a fost presiune extrem de mare din partea cumparatorilor. Anul acesta, in schimb, vedem dobanzi mai mici, oferte din partea bancilor cu dobanzi fixe, ceea ce inseamna ca cererea o sa creasca in urmatoarea perioada", a spus consultantul.

El a subliniat ca dincolo de cei care au construit in Bucuresti fara sa respecte legea, in prezent exista un blocaj pe tot ce inseamna autorizatie.

"Am un dezvoltator care reclama faptul ca pentru a muta un stalp de electricitate din dreptul rampei de acces in subsol a durat sase luni, in contextul in care cladirea era gata. El practic a stat cu banii blocati acea perioada, iar costurile sunt transferate catre clienti", a spus Georgian Marcu.

Mai departe piata se dezvolta nu doar la periferia Bucurestiului, ci si in localitatile de langa, unde sunt alte reguli de urbanism, iar multe blocuri nu au apa curenta ci put forat, nu au canalizare ci fosa.

"Si se dezvolta, nord, sud, est, vest, in toate localitatile de langa Bucuresti, se dezvolta mult. Cand tu duci toata locuirea acolo, ei trebuie sa se intoarca inapoi catre oras, la birou, la scoala, in parc, pentru ca se construieste, dar municipalitatea nu a venit cu sustinerea infrastructurii acolo. Sa zica, uite, am facut un parc nou. Sau uite, ZF a publicat articolul acela despre Otopeni, in care populatia s-a dublat si scoala e aceeasi", a spus Georgian Marcu.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare