×

Accesează
contul existent

Eveniment

ZF Live. Ce spune presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri Romani despre schema de ajutor de...

ZF Live. Ce spune presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri Romani despre schema de ajutor de stat pentru industrie: ministerul trebuie sa continue schema de ajutor de stat. Teama noastra este ca nu se vor mai aloca banii, pentru a face economie la buget

21.01.2025, 14:50 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri Romani (AOAR), spune ca teama jucatorilor din industrie este ca guvernul nu va continua derularea schemei de ajutor de stat pentru industria prelucratoare, inceputa in 2022 si a carei situatie este inca incerta.

"Teama noastra este ca Ministerul va spune ca economiseste la buget 300 de mil. euro si sa nu mai dea bani care s-au angajat ca vor fi dati", a spus Florin Pogonaru la ZF Live, emisiune sustinuta de Orange Business.

Opt companii din industria prelucratoare din Romania s-au calificat pentru finantari cu ajutorul schemei de stat 959/2022, in valoare de 300 mil. euro in total, pentru ajutor de stat in industria prelucratoare.

In momentul in care s-au anuntat companiile care vor beneficia de finantare, mai multe companii cunoscute din Romania au reclamat ca au castigat firme care au 2-3 angajati cu rate de profitabilitate foarte mari. Companiile au putut aplica pana pe 16 decembrie 2022 pentru schema de ajutor de stat pentru industria prelucratoare, pentru investitii in productia locala. 97 de companii au aplicat, dar doar 8 dintre acestea s-au calificat pentru sprijin.

"Asociatia Oamenilor de Afaceri a iesit atunci cu un comunicat de presa care a aratat ca 20 de intreprinderi s-au calificat cu punctajul maxim si cumva, peste noapte, ministerul a introdus un criteriu de rentabilitate care a separat din aceste 28 firme, toate de apartament, cu o medie de 1,7 angajati, cu cifre de afaceri de 500 euro, carora li s-au alocat peste intre 28 si 45 de milioane de euro. Este o chestie de minim discernamant", a mai spus Pogonaru.

Mai multe companii au reclamat ca nu au fost clare criteriile de departajare, iar Ministerul Economiei a spus ca au fost in dezbatere publica toate aspecte. Solutia, in viziunea consultantilor, ar fi fost suplimentarea schemei de ajutor de stat, astfel incat mai multe companii eligibile sa poata sa se finanteze.

"Niciuna dintre firmele care functionau, reale nu au castigat in prima faza. Au dat una din cele opt (companii fara productie - n. red.) afara, au inlocuit-o cu Chimcomplex, dar a ramas acea lista de firme care au muncit 2 ani la ca sa participe la aceasta licitatie si care au muncit degeaba. Acum Ministerul Economiei vine si face exact ce am prevazut acolo. Practic sase firme au fost eliminate, doua sunt iarasi pe cale de a fi de a fi eliminate. Deci toate cele opt au fost eliminate", a mai precizat Pogonaru.

El a adaugat: "Avem o problema clara cu ajutorul de stat si mediul de afaceri trebuie implicat mai mult in fixarea de criterii si a doua problema este: pentru mediu de afaceri, participarea la astfel de licitatii reprezinta un efort de cheltuieli si se intinde si pe doi ani. Acum este foarte important ca sa se continue cu acea alocarea a acelor bani pentru cele 300 de milioane in continuare pentru firmele de pe lista."

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare