×

Sport

Atalanta Bergamo si Bayer Leverkusen joaca miercuri seara finala UEFA Europa League

Atalanta Bergamo si Bayer Leverkusen joaca miercuri seara finala UEFA Europa League

22.05.2024, 22:43 Sursa: Mediafax

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Aceasta nu este prima confruntare dintre Atalanta si Leverkusen in Europa League. In faza optimilor de finala din 2021/22, echipa lui Gian Piero Gasperini s-a impus in fata echipei antrenata de Gerardo Seoane, castigand cu 3-2 acasa si apoi cu 1-0 pe BayArena.

Echipa din Serie A a eliminat-o pe Liverpool in sferturile de finala din acest an si are un atacant, pe Gianluca Scamacca, care a atins forma maxima la momentul potrivit. Cu toate acestea, putini ar fi incantati de o intalnire cu elevii lui Xabi Alonso in forma actuala.

De cinci ori vicecampioana in trecut, Leverkusen a castigat primul sau titlu in Bundesliga in acest an si poate completa o tripla daca urmeaza o victorie in finala Europa League cu un succes impotriva lui Kaiserslautern in finala Cupei Germaniei, sambata, 25 mai.

Este un contrast puternic fata de faimoasa campanie 2001/02 a lui Leverkusen, cand a terminat pe locul al doilea in Bundesliga si pe locul al doilea atat in Cupa Germaniei, cat si in Liga Campionilor UEFA.

Remiza 2-2 cu Roma din mansa secunda a semifinalei a fost cel de-al 49-lea meci fara infrangere de la inceputul sezonului (intre timp, au extins aceasta serie la 51 de meciuri), iar numarul mare de goluri cruciale pe care le-au marcat pe final de meci este o masura a dorintei imense pe care Xabi Alonso a insuflat-o in echipa sa.

Predictiile expertilor UEFA

Paolo Menicucci, reporter Atalanta

"Ati vazut Atalanta vs. Roma?", a intrebat recent Pep Guardiola. "Meciul pe care l-au jucat: wow! Atalanta este incredibila. Pot invinge orice echipa isi doresc". Cine sunt eu sa nu fiu de acord?

Punctul culminant al sezonului Atalantei a fost incredibil, oamenii lui Gasperini jucand intr-un ritm diferit fata de rivalii lor din Serie A si stralucind in UEFA Europa League, unde atacantii Charles De Ketelaere si Gianluca Scamacca au atins forma maxima atunci cand conteaza cel mai mult.

Leverkusen este neinvinsa in acest sezon, dar acesta va fi un test foarte sever pentru campionii germani.

Matthias Rotters, reporter la Leverkusen

Oricine a vazut-o pe Leverkusen in acest sezon va gasi greu de crezut ca Werkself va pierde acest meci. Si asta nu pentru ca echipa lui Xabi Alonso este invulnerabila (Qarabag si Roma au demonstrat acest lucru in rundele precedente), ci pentru ca a raspuns la fiecare esec cu care s-a confruntat pana acum, in Bundesliga si in Europa League, si a ramas neinvinsa. Numarul de goluri pe final de meci pe care le-au marcat este, de asemenea, o masura a calitatii la care Leverkusen poate apela de pe banca. Chiar si o echipa inventiva precum Atalanta ar putea sa ii gaseasca prea fierbinti pentru a le face fata.

Declaratii din cele doua tabere

Gian Piero Gasperini, antrenorul Atalantei: "Credem ca am pregatit tot ce trebuia sa pregatim, asa ca suntem doar nerabdatori sa jucam. Suntem in cea mai buna conditie posibila din punct de vedere psihologic si fizic. Suntem constienti ca ne confruntam cu o echipa mare. Stim ca Leverkusen este neinvinsa si stim ca a avut un sezon extraordinar. Rezultatele pe care le-au obtinut in acest sezon nu sunt un accident. Cu siguranta, micile detalii pot face diferenta intr-o finala. Trebuie sa le respectam si sa incercam sa ne adaptam rapid la adversarii pe care ii intalnim."

Xabi Alonso, antrenorul lui Leverkusen: "Suntem foarte familiarizati cu [Atalanta], dar este o echipa care continua sa progreseze si sa evolueze. Am jucat impotriva unor echipe similare in Germania, dar ceea ce conteaza mai presus de toate maine este mentalitatea. Avem un plan de joc, dar jucatorii au inca acea atmosfera minunata de la sarbatorirea titlului de sambata si vrem sa profitam de ea. Este un lucru diferit sa ai o finala ca jucator si ca antrenor. Acum e asa: cand mingea se rostogoleste, e timpul pentru jucatori. Dar eu am mare incredere in echipa mea. O vor face".

Trofeul UEFA Europa League are o inaltime de 65 cm si o greutate de 15 kg. O cupa de argint pe un soclu de marmura galbena, a fost proiectat si realizat de atelierul Bertoni din Milano. Chiar deasupra soclului, un grup de jucatori pare sa se lupte pentru minge, cand, de fapt, acestia sustin "cupa" octogonala pe care este inscriptionata emblema UEFA.

Castigatorii editiei 2023/24 castiga, de asemenea, un loc in noua infatisare a primei faze a UEFA Champions League 2024/25.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Articole asemanatoare