BlackBerry Z10 negru

BlackBerry Z10 negru


  rating 4,3 din 5
punctaj obtinut
din 127 review-uri
functionalitate:


design:


raport calitate-pret:


experienta de utilizare:

 
recomandă:
 

CONSTANTIN despre BlackBerry Z10 negru


functionalitate:

design:

raport calitate-pret:

experienta de utilizare:
rating general


PRO

La acest capitol Blackberry vine si ne propune o noua abordare pe piata smartphoanelor. Abordarea se numeste:noul sistem de operare BB10 care introduce noi concepte: Flow, Hub, Peek.

Odata intrat in contact cu noul OS, m-am simtit ca atunci cand eram copil si primeam un joc cu totul nou, fara sa ii stiu regulile. Am reusit sa ma obisnuiesc destul de repede cu gesturile specifice Z10 si sa nu simt deloc lipsa butoanelor fizice. Dupa cateva zile de exersare, am ajuns chiar la performanta sa imi intre in obisnuinta, iar atunci cand lucram acasa pe tableta Smasung cu Android sa ma trezesc ca vreau sa minimizez aplicatiile din Android cu gesturile de la Z10. Culegerea de gesturi este relativ mica, si se bazeaza pe marginile active ale ecranului:

        Un gest in sus, pornit de pe marginea inferioara a ecranului, minimizeaza aplicatia in care esti sau deblocheaza ecranul

        Un gest in jos, plecat de pe marginea superioara a ecranului, iti deschide un eventual meniu al aplicatiei in care esti, sau daca e in stand-by, deschide un status bar.

       Un gest in lateral te ajuta sa navighezi prin meniul lui Z10 si te duce in Hub.

Ce este Hub-ul? Este locul in care sunt integrate atat conturile de mail setate pe telefon, cat si mesajele text sau notificarile diferitelor aplicatii:Facebook, Twitter, Linkedin, BBM si altele. Foarte interesant este ca din Blackberry Hub dupa ce citesti o notificare pe Facebook, de exemplu, poti raspunde direct de acolo, fara sa mai fie nevoie sa mai intri in aplicatia dedicate de Facebook. Daca pentru utilizator este prea greu sa aiba toate mailurile, sms-urile, notificarile ale unor aplicatii sau convorbirile pe BBM in acelasi loc, atunci fiecare cont de mail sau aplicatie poate fi accesata cu ajutorul unei subramuri a Hub-ului si acolo ai mesajele pentru fiecare cont dedicat.

Un alt element de noutate este faptul ca Blackberry Hub poate fi accesat foarte simplu, din orice aplicatie esti, doar prin intermediul a doua gesturi cursive: plecand de pe rama inferioara a ecranului glisezi cu degetul in sus si apoi tragi catre dreapta si astfel, prin intermediul functiei Peek, reusesti sa vezi ce notificari, mailuri sau mesaje ai primit.

Lucrurile devin si mai interesante in momentul in care descoperim ecranul Active Frames. Acesta este un ecran, imediat in dreapta Hub-ului, inainte de ecranele cu pictogramele clasice ale lui Z10, iar aici gasim toate aplicatiile care ruleaza in acel moment in background. De fapt, este ecranul de multi-tasking. Odata iesit dintr-o aplicatie(cu o miscare a degetului in sus) aplicatia ramane activa in background si este dusa in ecranul de Active Frames. Aici poti sa o lasi sa ruleze in continuare si sa initiezi o alta activitate sau sa o inchizi de tot, apasand pe un buton”x”. Ecranul acesta poate cuprinde maxim 8 aplicatii care sa ruleze in acelasi timp in background.

Toata navigarea prin meniul acestui telefon si prin comenzile sale se poate face manevrand telefonul doar cu o mana, gesturile putand fi facute cu degetul mare al aceleasi maini.

Pana acum, toate telefoanele Blackberry pe care le-am avut au avut tastatura fizica. Aceasta imi facea viata mult mai usoara atat la scris mailuri cat si in momentul in care eram la volan si vroiam sa sun pe cineva din agenda telefonului. In momentul in care am folosit telefoane full touchscreen si am incercat sa scriu mailuri mai lungi, am avut mereu probleme legate de corectitudinea cuvintelor, si ma chinuiam tot timpul sa corectez.

Cei de la Blackberry au facut pentru Z10 o tastatura virtuala cu adevarat inovativa, din mai multe puncte de vedere:

       Odata, au despartit randurile de litere printr-o banda groasa, astfel incat sa minimizeze sansele de a apasa pe doua litere deodata, putand tasta foarte usor atat cu o mana cat si cu ambele maini.

       Navigarea intre modul “ABC” si cel “123” se poate face doar printr-un swipe in jos sau sus pe tastatura, fara sa mai trebuiasca sa apesi o tasta specifica

       Daca glisezi de la dreapta la stanga, oriunde pe tastatura, stergi ultimul cuvant in intregime. Daca vrei sa stergi Functia de autocorectare are si limba romana si face aproape imposibila scrierea incorecta. BB10 invata cuvintele folosite in ultimele 7 zile, atat din mailurile, sms-urile scrise cat si din cele primite de catre utilizator, astfel incat chiar daca ai scris incorect, in momentul in care apesi spatiu, cuvantul se corecteaza imediat, ba mai mult foloseste si diacriticele corect

       O alta inovatia a OS BB10 este ca pe masura ce scrii, pe tastatura iti sunt oferite variante de cuvinte, care pot fi “aruncate”, printr-un swipe, direct in textul pe care il scrii.

       Utilizatorul poate sa isi defineasca tot felul de prescurtari, care apoi pot fi folosite in corpul mesajului. Exemplu: dpdv=din punctul meu de vedere. Eu scriu pe tastatura dpdv, iar in mesaj apare corect si intreg”din punctul meu de vedere”.

      Avand in vedere toate cele mentionate anterior, si nu numai, chiar daca pe partea de hardware este foarte greu sa te diferentiezi astazi, pentru ca designul si specificatiile pot fi copiate foarte repede de catre concurenti, Blackberry vine cu o noua abordare pe partea de software, Blackberry 10. Toata experienta in utilizare oferita de catre Z10, te face sa il adopti foarte repede si sa setezi noi nivele ale asteptarilor in ceea ce priveste utilizare unui telefon touchscreen.

 

 
Consideri util acest review?

0 comentarii


comentariul tau iti poate aduce puncte doar daca esti autentificat.

adauga un comentariu

Am deja cont. Vreau sa ma autentific !

Utilizator nou. Vreau sa imi creez cont !

comentariu:

  Sunt de acord sa primesc de la Orange Romania mesaje despre noile oferte sau invitatii la chestionare online.



produse similare

BlackBerry Q10 alb


rating 4 din 5

1 review
100% dintre utilizatori recomanda

BlackBerry Q5 negru


rating 4,33 din 5

1 review
100% dintre utilizatori recomanda

BlackBerry Curve 9320 Negru


rating 4,5 din 5

8 review-uri
87% dintre utilizatori recomanda


top sales

Apple iPhone 15


rating 0 din 5
0 review-uri
0% dintre utilizatori recomanda
1

Samsung Galaxy S23 FE 5G


rating 0 din 5
0 review-uri
0% dintre utilizatori recomanda
2

OPPO Reno11 F 5G 256GB Dual SIM Palm Green


rating 0 din 5
0 review-uri
0% dintre utilizatori recomanda
3