BlackBerry Z10 negru

BlackBerry Z10 negru


  rating 4,3 din 5
punctaj obtinut
din 127 review-uri
functionalitate:


design:


raport calitate-pret:


experienta de utilizare:

 
recomandă:
 

razvanjbl despre BlackBerry Z10 negru


functionalitate:

design:

raport calitate-pret:

experienta de utilizare:
rating general


PRO

Pentru un utilizator impatimit de Blackberry primul contact cu Z10 este marcant….telefonul este complet diferit de tot ce a scos producatorul Canadian pana in prezent….designul este foarte atent studiat , precum si dimeniunile optime alese. Este destul de subtire pentru a nu incomoda in buzunar, latimea este exact cat e nevoie sa poata permite utilizarea comfortabila cu o singura mana dar si cu doua mani (un lucru preferat de utilizatoriid e Blackberry), iar lungimea ii confera in sfarsit posibilitatea parcurgerii facile unui document sau pagini de web precum si vizionarea in conditii foarte bune a inregistrarilor video (lucru care pana acum era pt utilizatorii BB un motiv de invidie fata de utilizatorii altor smartphone-uri…).

 

Nu-l voi compara cu terminalele altor producatori neavand o experienta suficienta cu acestea sa-mi permita acest lucru, dar il voi compara cu restul terminalelor Blackberry pe care le-am folosit.

 

Materialele din care este construit ii confera o textura aparte la atingere. Un grip foarte bun oferit de capacul din spate asigura manevrarea buna sigura cu o singura mana (lucru intalnit mai rar pana acum la alte terminale Blackberry).

 

Pozitionarea pe aceeasi parte a porturilor mini-USB si micro-HDMI este inspirata si pastreaza trendul BB, in schimb audio jack-ul standard de 3.5mm este pozitionat in partea de sus (un lucru nou pt BB) care din punctul meu de vedere este mult mai practic (atunci cand asculti la casti si ai telefonul in buzunar sau in timpul activitatilor sportive il tii pe brat).

 

Butonul principal de blocare al ecranului si pornire/oprire este in partea de sus ceea ce-l face uneori destul de greu accesibil (avand in vedere lungimea telefonului) la utilizarea cu o sigura mana cand esti si grabit (cum majoritatea utilizatorilor de BB sunt de obicei...) dar devine obisnuinta.

 

Capacul din spate se scoate intr-un mod placut (nu-ti da senzatia ca e sudat acolo si nici nu trebuie sa rupi telefonul in doua sa-l scoti) si se fixeaza la loc rapid si precis. Bateria de 1800mA se poate scoate si ea (lucru specific telefoanelor Blackberry – care permite folosirea unei baterii de rezerva in deplasari mai lungi) iar porturile micro-SD-ului si a micro-SIM-ului sunt usor accesibile (este nevoie de modificarea SIM-ului daca cel folosit este cel clasic – dar cu ajutorul celor de la Orange s-a rezolvat foarte repede).

 

E prematur sa pot comenta despre autonomia telefonului avand in vedere ca nu-l folosesc de mult dar cateva lucruri le-am observat:

-bateria de 1800mA este printre cele mai mari (daca nu chiar cea mai mare) folosite de BB pana acum.

-Am optat pentru upgrade-ul de Software imediat dupa deschiderea telefonului (upgrade care a avut scop principal rezolvarea unor bug-uri care secau inutil bateria) si deci de la inceput am beneficiat de cel putin inca 15-20% autonomie in plus fata de versiunea anterioara de soft (asta din spusele altor utilizatori).

-Fiind calit in focurile telefonului BB folosit in mod curent (BB 9900) a carui autonomie ajungea si la 5-6h de utilizare intensa….mi-am dezvoltat la maxim reflexele in a seta telefonul ca default pe: luminozitate minima, backlight time la minim, GPS folosit doar la nevoie, NFC, Bluetooth si Wireless doar daca arde, reteaua pe modul 2G+3G pt a nu incerca inutil sa se conecteze pe 3G daca nu ar avea semnal (lucru stiut ca mananca bateria cel mai repede)

-Cu aceste setari si cu o folosire intensa a noului BB Z10 am obtinut un timp de utilizare de 10-12h (fara sa fi terminat inca cele 3-4 cicluri complete de incarcare/descarcare a bateriei). Ceea ce pentru un smartphone cu un ecran capacitiv atat de mare si o utilizare in ritm business (mailuri si telefoane multe) consider ca este mai mult decat suficient.


Concluzia mea finala in ceea ce priveste design-ul si echiparea hardware a noului Blackberry Z10 este ca au reusit canadienii sa pastreze si sa ascunda pedegree-ul fostului RIM (prin care si-a fidelizat utilizatorii de-a lungul timpului) intr-un adevarat smartphone, elegant, ce se preteaza 100% unui mediu business dar care acum poate iesi in sfarsit din sfera aceasta (doar aici fiind pana acum).


CONTRA

Am observat cateva aspecte care nu le-as numi neeaparat negative dar nici nu le pot trece la de dorit, asa ca le trec la “contra” desi poate peste doua saptamani de utilizare nu le-as mai trece aici si o sa-mi para rau ca am facut-o….:

Conectarea noului Z10 la PC se face cu un soft complet nou (cel folosit la terminalele anteriaore BB nu este compatibil) dedicat pentru BB generatia 10. In cazul in care se doreste trecera de la un BB (10) la unui anterior mai des (cum de altfel mi se intampla in trecut…), poate fi mai greoaie. Sau poate asta este o confirmare indirecta a celor de la Blackberry ca odata ce ai trecut pe BB10 nu mai ai de ce sa te intorci la trecut….? O parte buna: transferul de la BB anterior la noul Z10 se face destul de rapid si facil, iar interfata noului soft este mult mai atractiva.


Nu am reusit sa fac conectarea mailului corporate prin BES (Blackberry Enterprise Server). Nu stiu daca este doar o problema in cazul meu (nu am facut ce trebuie/setari corporate specifice) sau este ceva cunoscut. Se pare ca nu mai este “plug and play” conectarea prin BES cum a fost pana acum la toate terminalele Blackberry, ci necesita modificari in configuratiile serverelor de mail ale companiilor. Oricum alternative sunt si cea mai facila ar fi cea prin MicrosoftExchange Active Sync.

 
Consideri util acest review?

0 comentarii

razvanjbl pe 17.03.2013 14:38

Secventa de full restart este sub un minut. De 1.5-2 ori mai rapid decat orice Bold. 

Aplicatiile instalate nu necesita restartul. 

Nu am reusit sa-l blochez sau sa fiu in situatia de a-i scoate bateria. Conditii in care la alte BB nu reuseam sa nu fac acest lucru...

 

Bateria tine cam 10-12h. Dublu fata de 9900 (in acelasi regim de utilizare) fata de 9700 sau 9780 este mai slab. Poate doar noul Q10 sa le egaleze pe cele doua. Fata de iphone nu pot comenta. 

Speakerul si casa sunt ok dar nu la volumul maxim. Unde apare un efect de vibratie. HD nu am incercat. 

Manevrabilitatea este ciudata la inceput dar pe zi ce trece devine obisnuinta cu tendinte de dependenta... smiley

Razvan Dumitru pe 15.03.2013 18:10

Salut!

Am si eu cateva intrebari:

- cam cat te tine bateria (comparativ cu Bold si cu Iphone)?

- speaker-ul cum se comporta?

- in casca se aude suficient de tare? clar? Efectul cu HD ala e aiurea?

- cat de usor se manevreaza?

Mercic!
RD

anca pe 15.03.2013 10:04


intr-adevar un review bun. bravo!

diabolick_superior pe 14.03.2013 20:57


spune-mi te rog cum reactioneaza in diferite aplicatii, timpul in care se face resetarea aparatului a fost scurtat? Instalarea programelor soft din magazinul de aplicatii necesita resetarea aparatului pentru instalare ?In rest ,ce sa zic, imi place cum arata,imi place chiar foarte mult,imi pare rau ca nu am intrat si eu in randul testerilor acestui aparat. Bafta la teste , bafta la comparatii (cu toate ca nu prea ai cu ce il compara  - de fapt la poza,filme,sunete, etc).SI pe deasupra sper sa il castigi!

adi.panciu pe 14.03.2013 20:06

Foarte util review-ul!



comentariul tau iti poate aduce puncte doar daca esti autentificat.

adauga un comentariu

Am deja cont. Vreau sa ma autentific !

Utilizator nou. Vreau sa imi creez cont !

comentariu:

  Sunt de acord sa primesc de la Orange Romania mesaje despre noile oferte sau invitatii la chestionare online.



produse similare

BlackBerry Q10 alb


rating 4 din 5

1 review
100% dintre utilizatori recomanda

BlackBerry Q5 negru


rating 4,33 din 5

1 review
100% dintre utilizatori recomanda

BlackBerry Curve 9320 Negru


rating 4,5 din 5

8 review-uri
87% dintre utilizatori recomanda


top sales

Apple iPhone 15


rating 0 din 5
0 review-uri
0% dintre utilizatori recomanda
1

Samsung Galaxy S23 FE 5G


rating 0 din 5
0 review-uri
0% dintre utilizatori recomanda
2

OPPO Reno11 F 5G 256GB Dual SIM Palm Green


rating 0 din 5
0 review-uri
0% dintre utilizatori recomanda
3