BlackBerry Z10 negru

BlackBerry Z10 negru


  rating 4,3 din 5
punctaj obtinut
din 127 review-uri
functionalitate:


design:


raport calitate-pret:


experienta de utilizare:

 
recomandă:
 

CONSTANTIN despre BlackBerry Z10 negru


functionalitate:

design:

raport calitate-pret:

experienta de utilizare:
rating general


PRO

 

Daca pana acum am vorbit destul de mult de partea de hardware, am ajuns si in zona de software. Aici eu cred ca se da marea lupta cu celelalte sisteme de operare dar si cu ceilalti jucatori de pe piata smartphoanelor.

 

Am sa incerc sa iau pe rand lucrurile care caracterizeaza BlackBerry Z10 dar si sistemul de operare BlackBerry 10.

 

In primul rand, canadienii de la BlackBerry au introdus functia de BlackBerry Balance, functie care iti ofera posibilitatea sa ai doua telefoane intr-unul singur: telefonul profesional si cel personal. Iti permite posibilitatea de a-ti personaliza un profil “work”, doar cu aplicatiile necesare business-ului si unul “personal” cu tot ce iti doresti sa ai pe telefon in timpul liber. Comutarea intre cele 2 stari ale telefonului se face foarte simplu, printr-un singur gest de a trage in jos din mijlocul ecranului si alegi modul “personal” sau “work”.

 

Tot la acest capitol vreau sa rementionez BlackBerry Hub, cel despre care am discutat in detaliu in cea de a doua sectiune a acestui material si nu am sa ma repet aici. In partea de Hub mi-am adus aminte de ce am fost timp de 5 ani de zile unul din cei mai mari fani ai BlackBerry. Mailurile, contactele, calendarul, taskurile se sincronizeaza imediat si pot fi organizate in foldere, pot fi sterse in selectare multipla, etc. Tot la capitolul acesta, de mailuri, am sa fac si una dintre cele mai importante precizari ale acestui review: Z10 nu mai are nevoie de bis pentru a functiona si a introduce conturile de mail . Desi BIS-ul si BES-ul raman optiuni la dispozitia utilizatorului, conturile de mail se pot seta la fel de simplu ca pe orice alt smartphone cu alt sistem de operare:prin Microsoft Exchange, IMAP sau POP.

 

Mi se pare foarte interesant modul in care cei de la BlackBerry au integrat aplicatia Evernote in functia Remember. Ce nu am reusit insa sa fac in Remember este cum sa fac sa se faca refresh pe Z10 cu informatiile introduse pe contul meu Evernote de pe alt device. Invers am vazut ca functioneaza: ce introduce in Remember se actualizeaza pe celelalte deviceuri logate la Evernote.

 

A venit timpul sa scriu cateva cuvinte si despre browser. Este unul din lucrurile care m-a impresionat foarte foarte tare. Pe langa faptul ca suporta Flash, viteza de navigare este extraordinara. Am testat browsingul atat pe site-uri cu o cantitate normala de informatie cat si pe cele foarte incarcate, gen prosport.ro, iar viteza de accesare a link-urilor chiar m-a surprins in mod placut. Imi place de asemenea la browser modul in care poti sa faci navighezi intre tab-uri: printr-un simplu swipe catre dreapta ai acces la meniul de tab-uri, bookmarks sau history. O alta optiune interesanta a browserului de pe Z10 este Reader Mode, care iti reduce toata pagina de web doar la mesajul text si o “impacheteaza” foarte usor si simplu de citit, scotand imaginile, linkurile, reclamele care te incomodeaza.

 

BlackBerry Messenger este una din functiile pentru care BlackBerry este recunoscut la nivel mondial. In noul sistem de operare, BBM-ul a fost dus la un nou nivel. Am sa vorbesc aici doar despre 2 functii noi ale acestuia. In primul rand, prin intermediul BBM poti face apeluri video, atat daca esti conectat la WIFI cat si din retelele mobile. Calitatea apelului video este buna, avand chiar posibilitatea ca in timpul apelului sa schimbi imaginea de pe camera frontala la cea principala, de pe spate. Insa, functia care m-a surprins cu adevarat la apelul video, prin BBM, este posibilitatea de screen share. Adica poti sa ii permiti interlocutorului sa vada ceea ce se intampla pe telefonul tau(dar nu poate interveni pe el, doar vede). Aceasta functie este utila pentru a face share de informatii, how-to-uri legate de setari sau pentru troubleshooting.

 

Dezamagirea cea mai mare la Z10 este BlackBerry Maps. Nu exista harti pentru Romania. Si nu am reusit sa gasesc o alta aplicatie GPS gratuita si valida pentru noi. Am gasit in schimb aplicatia Wisepilot care functioneaza foarte bine, atat in orase cat si intre. Am folosit-o pentru a naviga timp de 4 zile si circa 700 de km si a fost foarte ok. Doar ca e pe bani. Adica, are 5 zile de test si apoi ai 3 variante de a o cumpara:2.95E/o luna sau 6.95E/3 luni sau 19.95E/un an. O alta imbunatatire pe care as vrea sa o vad la BlackBerry 10 este legata de Facebook. Aplicatia arata foarte bine, insa daca ai o poza pe care doresti sa o vezi in format landscape nu se poate. Acelasi lucru este valabil si pentru fisierele video atasate pe Facebook.

 

M-am jucat destul de putin cu aplicatia Documents to Go. Am remarcat ca este destul de usor sa lucrezi pe fisiere, sa editezi tabele, fisiere word sau slide-uri powerpoint sau chiar sa creezi de la 0 fisiere word sau excel. Ce am observant este ca nu poti sa faci o prezentare powerpoint de la 0. Trebuie sa iti? trimiti pe mail o prezentare goala si apoi poti sa o editezi si sa o salvezi in telefon.

 

Usor usor am ajuns in partea de aplicatii si de BlackBerry World. Desigur ca nu m-am asteptat sa gasesc abundenta de aplicatii de pe Android sau IOS, dar cateva concluzii am tras:

 

      Am reusit sa gasesc aplicatii si jocuri foarte interesante in zona de free(avand telefonul pentru review, nu m-am apucat de investit in content)

 

      In fiecare zi apar aplicatii noi in World. Chiar astazi s-a lansat WhatsApp

 

Mi se par putin mai scumpe decat pe alte platforme. O mare parte din lipsurile lui BlackBerry World le-am putut acoperi in momentul in care am descoperit ca se pot porta, foarte simplu, aplicatiile de pe Android pe Z10. Tutoriale sunt peste tot pe internet si procesul de sideloading este la indemana oricui.

 

 

 


CONTRA

Nimic

 
Consideri util acest review?

0 comentarii


comentariul tau iti poate aduce puncte doar daca esti autentificat.

adauga un comentariu

Am deja cont. Vreau sa ma autentific !

Utilizator nou. Vreau sa imi creez cont !

comentariu:

  Sunt de acord sa primesc de la Orange Romania mesaje despre noile oferte sau invitatii la chestionare online.



produse similare

BlackBerry Q10 alb


rating 4 din 5

1 review
100% dintre utilizatori recomanda

BlackBerry Q5 negru


rating 4,33 din 5

1 review
100% dintre utilizatori recomanda

BlackBerry Curve 9320 Negru


rating 4,5 din 5

8 review-uri
87% dintre utilizatori recomanda


top sales

Apple iPhone 15


rating 0 din 5
0 review-uri
0% dintre utilizatori recomanda
1

Samsung Galaxy S23 FE 5G


rating 0 din 5
0 review-uri
0% dintre utilizatori recomanda
2

OPPO Reno11 F 5G 256GB Dual SIM Palm Green


rating 0 din 5
0 review-uri
0% dintre utilizatori recomanda
3