BlackBerry Z10 negru

BlackBerry Z10 negru


  rating 4,3 din 5
punctaj obtinut
din 127 review-uri
functionalitate:


design:


raport calitate-pret:


experienta de utilizare:

 
recomandă:
 

cristyyy2003 despre BlackBerry Z10 negru


functionalitate:

design:

raport calitate-pret:

experienta de utilizare:
rating general

BlackBerry Z10 – terminalul amiral al canadienilor

Programul Orange Tester mi-a oferit ocazia in ultimele 3 saptamani sa butonez zi de zi noul terminal al canadienilor, BlackBerry Z10.

Cum am primit telefonul in cutie nu am putut sa nu remarc asemanarea cu iPhone 5.

Prima impresie pe care ti-o lasa noul terminal este una placuta, design-ul este simplu dar elegant, conceput parca pentru oamenii de business.
Desi nu beneficiaza de un design unibody, materialele folosite sunt de buna calitate, iar carcasa spate cauciucata ofera un grip bun, BlackBerry Z10 fiind usor de folosit cu o singura mana. Pe carcasa vei observa cu usurinta logo-ul cromat al companiei canadiene prezent atat pe fata cat si pe spate.

Blackberry Z10 ne-a lasat libertatea de a ne extinde capacitatea de stocare, printr-un slot microSD, a.i. putem avea un terminal cu o capacitate pana la 80GB!, spatiu suficient pentru a avea la indemana intotdeauna orice tip de fisier (documente, poze sau filme).

Desi nu este primul telefon ce foloseste tehnologia touch din gama BlackBerry, acesta este dezvoltat 100% touch, singurele butoane hardware pe care le vom gasi fiind cele laterale, pentru volum si comenzi vocale – ca si Apple, BlackBerry nu ofera comenzi vocale in limba Romana. Butonul de pornire/oprire, pozitionat in partea de sus, in mijloc, langa mufa de 3,5mm pentru casti. Acest buton aduce aminte de iPhone.

BlackBerry a ales standardul microSIM pentru noile terminale Z10. Asadar, dupa ce am facut rost de un adaptor nanoSIM > microSIM, am initiat primul meu apel cu noul terminal. Trebuie sa recunosc ca am fost surprins de calitatea difuzorului, iar sunetul HD oferit de Orange face convorbirea telefonica o placere. De altfel BlackBerry ofera o calitate foarte buna si atunci cand vine vorba de sunetul oferit in timpul vizionarii videoclipurilor preferate sau atunci cand ascultam radioul preferat (utilizand aplicatii dedicate, ex. TuneIn Radio) prin castile cu care terminalul vine in pachet.  Castile te surprind cu un sunet puternic si bogat atat in bass cat si in tonuri inalte.

Noul sistem de operare BlackBerry 10 este un pas urias inainte daca ne uitam la BlackBerry 7 si chiar si la OS concurente: iOS, Android sau Windows Phone. Bazat 100% pe ecranul touch si gesturi, acesta se dezvaluie cu un simplu swipe in sus.

Aplicatiile sunt afisate in sistem grid si pot fi organizate cu ajutorul folderelor.

Integrarea multi-tasking este interesanta si poate fi accesata printr-un simplu gest in sus din partea de jos a ecranului. De altfel, ecranul principal cuprinde aplicatiile deschise (pana la 8), afisate in forma unor widget-uri: in timp ce fotografia preferata se incarca pe Facebook, puteti scrie mailul catre colegul de serviciu. Apropos de scris, chiar daca nu vine cu o tastatura QWERTY fizic, BlackBerry a reusit sa ofere o experienta de scris diferita prin dimensiunea tastelor datorita ecranului generos de 4.2 inch si reusesti sa fii la fel de rapid ca pe BlackBerry 9900 (cu care am facut comparatia) prin ajutorul predictiei textului, disponibila si in limba Romana.

Ecranul capacitiv impresioneaza prin raspunsul rapid la orice apasare fie ca e vorba ca postam ceva pe LinkedIn, fie ca jucam Angry Birds. Display-ul impresioneaza si prin densitatea mare de pixeli (~355 ppi versus ~ 326 ppi iPhone 5 Retina Display) facand usor de citit atat textele si reproducand la un nivel inalt de calitate fotografiile sau filme HD, filme HD care pot fi redate 1:1 atunci cand vorbim de 720p.

Display-ul este doar una dintre dotarile de top cu care BlackBerry vrea sa atace concurenta Apple, Android si Windows Phone. Pe langa ecranul foarte bun, BlackBerry incarca si ruleaza fluid atat aplicatiile cu care acesta vine cat si aplicatiile disponibile in BlackBerry World ajutat fiind de procesorul dual-core de 1.5GHz Snapdragon Krait pe chipsetul Qualcomm MSM8960. Z10 vine cu 2GB memorie, memorie suficienta pentru ca totul sa functioneze excelent. BlackBerry nu a uitat nici de apetitul utilizatorilor de a se juca sau de a edita poze/filme si si-a dotat “nava amiral” cu un accelerator grafic Adreno 225.

Canadienii au fost atenti la apetitul utlizatorilor de a realiza fotografii si filme cu ajutorul terminalelor mobile si au echipat BlackBerry Z10 cu o camera de 8mp cu o excelenta optica cu care poti realiza fotografii excelente chiar si in conditii scazute de lumina. Camera frontala este una de 2mp, excelenta pentru conferinte si videochatul disponibil acum si pentru BBM (BlackBerry Message).

Desi in prima faza nu i-am dat importanta functiei TimeShift, am descoperit in utilizare ca aceasta functie este chiar utila si am reusit sa surprind “instantanee” de calitate. TimeShift permite captarea mai multor cadre, lasand utlizatorul sa aleaga cel mai reusit cadru.

Cred ca BlackBerry ar trebui sa-si indrepte atentia la un urmator update spre camera, deoarece aceasta are momente in care focalizeaza incet sau nu focalizeaza deloc.

In modul video poti alege intre cele 2 rezolutii disponibile 1080p sau 720p, lucru util din punctul meu de vedere, mai ales daca urmeaza sa incarci videoclipul pe unul dintre site-urile de socializare si nu ai acces la o retea Wifi.

Legat de partea foto/video, salut initiativa celor de la BlackBerry de a dota sistemul BlackBerry 10 cu editoare care ii vor face pe prietenii tai sa creada ca ai descoperit tainele Adobe Premiere sau PhotoShop.

Noul sistem de operare BB10 vine si cu un sistem de notificari care pe mine m-a cucerit: BlackBerry HUB. Acesta este vizibil facand swipe dreapta din ecranul principal sau swipe in sus si dreapta din orice aplicatie.

Ce este BlackBerry HUB? Locul care reuneste toate notificarile fie ca vorbim de un nou mesaj pe LinkedIn, Facebook de un email sau de un nou mesaj BBM. De aici poti raspunde, marca ca citite sau sterge mesajele.

Imi place ideea canadienilor de a nu renunta la LED-ul care te anunta ca ai notificari, lucru pe care-l vad util, mai ales in momentele in care telefonul este in modul “Silentios”, mi se pare un mod discret de a fi anuntat, notificat.

Recunosc ca in perioada in care am folosit BlackBerry Z10 mi s-a intamplat sa butonez iPad-ul si sa ma vad cautand HUB-ul sau multi-tasking-ul prin gesturi.

Canadienii n-au uitat ca brandul BlackBerry este de cele mai multe ori sinonim cu business, asa ca din noul BB10 nu lipsesc functii importante, cum ar fi BlackBerry Remember, Calendar sau Documents to Go. Calendarul se sincronizeaza excelent cu calendarul Facebook sau cu cel asociat adresei de email. Remember ofera abilitatea de a-ti sincroniza notele din EverNote si crearea de noi note direct din aplicatie.

Aplicatiile implicite (Facebook, Documents to Go, LinkedIn, etc) cu care vine noul BlackBerry Z10 pot fi suficiente pentru primele zile de utilizare, dar trebuie sa punctez faptul ca BlackBerry World nu pune la dispozitie momentan prea multe aplicatii. Totusi apreciez faptul ca ecosistemul BlackBerry creste rapid si desi la lansare aveau 75,000 aplicatii, astazi au aproximativ 100,000 aplicatii. Una dintre aplicatiile mele favorite, TuneIn Radio, este disponibila, dar aplicatia care imi faciliteaza accesul intr-un mod placut pe forumurile pe care le citesc, Tapatalk,  lipseste.

Chiar si fara Tapatalk, browserul nu dezamageste si incarca rapid paginile de interes. Trebuie sa remarc ca o data cu noul BlackBerry Z10, canadienii au renuntat la BIS (BlackBerry Internet Service, abonamentul dedicat pentru terminalele lor) si acum accesul la internet nu mai este conditionat de contractarea unui tip diferit de abonament de date.

BlackBerry Messenger cred ca este lucrul pe care vroiam cel mai tare sa-l experimentez. De ce? Poate pentru ca este un sistem proprietar BlackBerry si cu siguranta si datorita faptului ca am multe contacte care folosesc BBM in detrimentul aplicatiilor multiplatforma cum ar fi WhatsApp. Imi place faptul ca mesajele ajung instant, imi place ca consuma foarte, foarte putin (util mai ales cand esti in roaming), compresia pentru fotografii desi este una foarte mare, pozele nu isi pierd din calitate (cel putin cand vorbim de display-ul unui telefon mobil). Mi-ar fi placut sa incerc si noua functie de video call, dar nu am avut la dispozitie inca un terminal Z10.

Cand vine vorba de conectivitate, BlackBerry Z10 nu face compromisuri (vezi Apple atunci cand vine vorba de NFC) si pune la dispozitie utilizatorilor sai WiFi a/b/g dual band, WiFi direct, conexiune 3G HSDPA+ (de care eu am fost extrem de incantat in orasul in care l-am testat, Bucuresti, majoritatea timpului beneficiind de viteze H+ lucru care nu se intampla cu terminalul meu iPhone 5), Bluetooth 4.0, micro USB pentru incarcare si transfer de tate, micro HDMI pentru conectarea la TV, GPS cu suport A-GPS si mufa jack standard.

Am adus in discutie GPS-ul care functioneaza bine, ca pe orice alt terminal cu A-GPS, dar cu aplicatii terte disponibile in BlackBerry World. Eu am folosit aplicatia Waze (recomandata chiar si de cei de la Apple avand in vedere lacunele pe care le are aplicatia Maps proprietara) pentru ca din pacate hartile BlackBerry se opresc undeva la granita dintre Austria si Ungaria. 

Bateria de 1800mAh m-a surprins placut cu o autonomie buna, cu siguranta mai mare ca cea pe care o am pe iPhone 5.


PRO

Ce mi-a placut la BlackBerry Z10:

-       Forma simpla, desi m-am speriat initial de display-ul de 4.2 si faptul ca ar fi greu de manevrat cu o singura mana; materialele folosite, mai ales spatele cauciucat fac ca telefonul sa fie usor de manevrat chiar si cu o singura mana;

-       Calitatea display-ului, superioara multor telefoane de top – cei ~335 ppi isi fac simtita prezenta permanent;

-       Tastatura si sistemul de predictie;

-       Browserul rapid care face fata cu usurinta chiar si atunci cand incarcati site-uri complexe;

-       Sistemul de operare fluid si rapid, un sistem care promite.


CONTRA

Ce nu mi-a placut:

-       BlackBerry World, canadienii trebuie sa impulsioneze dezvoltatorii pentru a dezvolta aplicatii;

-       Mi-ar fi placut sa gasesc mai multe setarii pentru camera foto/video, filtre;

-       Lipsa hartilor pentru Romania si nu numai;

-       Modul landscape lipseste din multe aplicatii.

 

 
Consideri util acest review?

0 comentarii

eugen926 pe 10.04.2013 20:57

Cum se aseamana cu Iphone-ul? Tot ce este dreptunghiular se aseamana cu el. Pai atunci mai toate telefoanele de la Nokia 1100 se aseamana cu iphone-ul.

In rest, review destul de ok.



comentariul tau iti poate aduce puncte doar daca esti autentificat.

adauga un comentariu

Am deja cont. Vreau sa ma autentific !

Utilizator nou. Vreau sa imi creez cont !

comentariu:

  Sunt de acord sa primesc de la Orange Romania mesaje despre noile oferte sau invitatii la chestionare online.



produse similare

BlackBerry Q10 alb


rating 4 din 5

1 review
100% dintre utilizatori recomanda

BlackBerry Q5 negru


rating 4,33 din 5

1 review
100% dintre utilizatori recomanda

BlackBerry Curve 9320 Negru


rating 4,5 din 5

8 review-uri
87% dintre utilizatori recomanda


top sales

Apple iPhone 15


rating 0 din 5
0 review-uri
0% dintre utilizatori recomanda
1

Samsung Galaxy S23 FE 5G


rating 0 din 5
0 review-uri
0% dintre utilizatori recomanda
2

OPPO Reno11 F 5G 256GB Dual SIM Palm Green


rating 0 din 5
0 review-uri
0% dintre utilizatori recomanda
3