BlackBerry Z10 negru

BlackBerry Z10 negru


  rating 4,3 din 5
punctaj obtinut
din 127 review-uri
functionalitate:


design:


raport calitate-pret:


experienta de utilizare:

 
recomandă:
 

paul.badescu despre BlackBerry Z10 negru


functionalitate:

design:

raport calitate-pret:

experienta de utilizare:
rating general


PRO

Tastatura virtuala se comporta foarte bine si reactioneaza imediat la comenzi. Pentru un incapatanat al tastaturii fizice qwerty, pot spune ca tranzitia la tastatura virtuala este usoara. O surpriza a fost dictionarul predictiv cu suport in limba romana. Dupa cateva zile, poti tasta direct cuvinte care sunt corectate si folosesc diacritice. Intr-un mesaj catre prieteni poate nu ar conta insa intr-un mail oficial este recomandat. Un avantaj ar fi fost ca si in mesaje cifrele sa fi fost pe primul rand al tastaturii fara nevoia apasarii unei taste dedicate. In campuri pentru completarea parolelor, se regaseste.

¿

Comenzile vocale sunt destul de exacte cu mentiunea ca nu sunt in limba romana ceea ce le face relativ inutile unui user vorbitor de limba romana. Le-am testat in engleza si functioneaza bine avand ca si la celelalte aparate blackberry o verificare a pasilor parcursi? - nu doar executia unei comenzi pe care o considera telefonul.

¿

Touchscreen-ul reactioneaza la comenzi foarte repede iar in perioada de utilizare nu a avut rateuri sau comenzi neexecutate. Considerand dimensiunea display-ului butoanele sunt plasate intuitiv asa ca nu este nevoie de utilizarea a doua maini pentru navigare. Pentru tastare, a trebuit sa folosesc ambele maini deoarece la scrierea cu doar o mana se intampla sa apas neintentionat butoane din stanga jos a tastaturii.

¿

Meniul nu este foarte customizabil, putand in principiu sa se schimbe ordinea iconitelor si wallpaperul dar nu teme si launchere ca la Android. In acest moment nici in piata de aplicatii nu am gasit ceva util care sa ajute in acest sens.

¿

¿

Ceva ce consider cu adevarat util este notificarea evenimentelor afisata pe ecranul blocat fara a fi nevoit sa fii atent la toate aplicatiile pentru a verifica noi notificari. Astfel, observand notificarile de pe lockscreen, mergem direct in Blackberry Hub de unde putem accesa aplicatia dorita.

¿

¿

Fiind echipat cu un procesor dualcore de 1.5 GHZ si o memorie ram de 2GB, se vede ca nu are dificultati in incarcarea si rularea aplicatiilor atat office cat si multimedia. Migrarea intre aplicatii nu pune amprenta asupra perfomantelor generale, singura grija fiind inchiderea lor din cand in cand pentru a nu aglomera ecranul manager de aplicatii. Switch-ul intre aplicatii se face fluent neintalnind vreo sacadare sau blocare a telefonului.

¿

¿

Telefonul este echipat cu o camera principala de 8 Mpx cu blitz LED, cu autofocus si stabilizator de imagine care si filmeaza in FullHD – 1080p. L-am testat in conditii de lumina naturala si artificiala, la lasarea serii sau noaptea si pot spune pentru prima data ca Blackberry are o camera performanta. Imaginile memorate le-am vizualizat atat pe telefon dar mai ales pe PC si fidelitatea culorilor este foarte buna. In acest moment, producatorii de smarptphone-uri aleg sa creasca contrastul pozelor pentru a evidentia unele culori. Decizia celor de la Blackberry de a lasa camera sa-si faca treaba in mod natural este foarte buna.

¿

Camera frontala de 2Mpx este si ea ajutata de un stabilizator de imagine si filmeaza in 720p. In conditiile utilizarii aplicatiilor de video chat cu siguranta imaginea va fi de o calitate foarte buna. Stim ca poate fi folosita pentru chat-ul video prin BBM, astept cu interes ca si aplicatiile tertilor sa suporte apel video cu folosirea acestei camere.

¿

O noutate este functia TimeShift, ceva nou pe care Blackberry l-a scos la inaintare si la lansarea oficiala si reprezinta posibilitatea de a capta mai multe imagini si alegerea celei preferate. Am utilizat functia de cateva ori si este cu adevarat utila. Imaginile sunt diferite deci nu este doar o functie pe care o folosim rar.

¿

¿

In sfarsit, un telefon pe care copiezi de pe PC un film .avi si .mkv si il ruleaza imediat fara aplicatii suplimentare si fara conversii care consuma timp. Am copiat cateva filme pe telefon si le-a rulat impecabil – fara sacadare chiar si film de 2 GB iar sunetul este de calitate excelenta.

¿

Pe partea de semnal sta mult mai bine decat concurentii actuali. Telefonul a fost testat in retea 2G si 3G in zone urbane si drumuri nationale. Receptia este foarte buna asa ca s-ar putea sa fiti in situatia sa fiti singurul din grup cu semnal pe telefon.

¿

¿

Browserul Blackberry functioneaza impecabil. L-am testat navigand pe pagini de prezentare, pagini ce aveau nevoie de conexiune securizata si mai ales pe cele ce furnizeaza continut video si audio. Ruleaza fara probleme HTML5 dar si continut Flash ceea ce este un mare avantaj fata de concurentul iPhone.?

¿

Un punct de interes al noului OS este Blackberry Balance care creaza doua drive-uri pe telefon - unul personal si unul pentru servici. Pentru utilizatori, va fi util prin prisma faptului ca pe un telefon dat de angajator isi va putea instala aplicatii favorite si va avea informatii personale - nu doar cele de la lucru, iar pentru angajatori va oferi un plus de siguranta asupra informatiilor care intra si ies din terminalele angajatilor.

¿

Desi nu mai este un telefon strict business, Z10 a pastrat lista de functii care sunt utilizate zilnic de angajatii care folosesc client de email sau organizatoare la nivel de companie. In lista de optiuni pentru casutele de email regasim miscarile cu care suntema atat de obisnuiti folosind de exemplu Microsoft Outlook. Astfel, functiile flag, mutare in foldere, stergerea mai multor emailuri dar mai ales sincronizarea cu un calendar ne fac viata usoara si in afara biroului.

Nu am avut pana acum nici un email care sa contina elemente pe care sa nu le pot vizualiza iar faptul display-ul generos permite sa vizualizam documente office si pdf cu mare usurinta.

¿

O functie utila si mereu dorita de utilizatori este un bun organizator de sarcini si memo-uri. Cei de la Blackberry au integrat in noul OS functia Blackberry Remember ce pune la dispozitia utilizatorului un sistem de creare si arhivare de astfel sarcini. Este simpla si usor de utilizat, fara multe campuri inutile si avand posibilitatea semnalizarii unei sarcini incheiate. Se arhiveaza in directoare diferite astfel incat informatiile nu sunt amestecate.

¿

Sistemul de comunicare intre utilizatorii acestei marci, Blackberry Messenger, este foarte usor de utilizat si faptul ca l-au lasat aproape intact este un lucru foarte bun. Am avut ocazia sa il testez cu un utilizator Blackberry 9320 dar astept cu nerabdare un utilizator de Z10 pentru a initia un apel video.

¿

Conexiunea la PC ne da posibilitatea sa alegem dintr-o lista completa de optiuni. Il putem conecta ca mediu de stocare pentru PC(optiune windows/mac), ca stocare pentru redarea de pe un dispozitiv audio cu suport usb (masina/mp3player) si il putem folosi pe post de modem prin USB. Este compatibil DLNA asa ca il putem integra in sistemul multimedia de acasa. Poate fi folosit si ca hotspot wifi.

La trecerea de la Blackberry 9000 la Z10 am avut nevoie de transferul informatiilor iar acest lucru se face prin softul Blackberry Link. Spre deosebire de Blackberry Desktop Manager cu care ne obisnuisem BB Link este o aplicatie convergenta ce contine atat functiile aplicatiei precendete(switch device, backup, restore) dar este si o biblioteca electronica a fisierelor folosite. Seamana cu iTunes din acest punct de vedere doar ca este mai logic organizata.

Am mutat imediat informatiile de pe vechiul telefon contacte, note si altele.

¿

Un lucru cu care eram obisuiti la un telefon Blackberry era aplicatila Blackberry Protect care pana acum, pe langa posibilitatea gasirii dispozitivului in cazul pierderii sau furtului, pastra si contactele, mesajele si alte informatii. In acest moment, aplicatia este folosita exclusiv pentru localizare. In conditiile unui telefon folosit intr-o cladire, acuratetea localizarii este de ~40 metri.

¿

Telefonul are preinstalata aplicatia Documents to Go care permite crearea si editarea de documente Office si vine cu Adobe Reader instalat. Am testat cateva fisiere Excel si sa vad foarte bine si pana la un punct ruleaza si scripturi mai avansate. Ar fi fost ideal daca Adobe Reader ar fi avut si functia reflow.

¿

Piata de aplicatii Blackberry Application World a fost mereu mai subtire decat cea de la produsele Apple si Android insa asa cum au afirmat cei de la Blackberry sunt in continua expansiune. Pana in acest moment, pe App World am regasit relativ putine aplicatii gratuite si fara multe recenzii iar multe din ele erau deja create pentru tableta Playbook. Astept sa vad pe lista Whatsapp Messenger, Skype si cat mai multe jocuri. Inainte de lansarea oficial s-a depus un efort considerabil petru a migra aplicatii care erau deja disponibile pe alte piete de aplicatii catre Blackberry. Asa ca fanii Angry Birds nu vor fi dezamagiti.

 
Consideri util acest review?

0 comentarii


comentariul tau iti poate aduce puncte doar daca esti autentificat.

adauga un comentariu

Am deja cont. Vreau sa ma autentific !

Utilizator nou. Vreau sa imi creez cont !

comentariu:

  Sunt de acord sa primesc de la Orange Romania mesaje despre noile oferte sau invitatii la chestionare online.



produse similare

BlackBerry Q10 alb


rating 4 din 5

1 review
100% dintre utilizatori recomanda

BlackBerry Q5 negru


rating 4,33 din 5

1 review
100% dintre utilizatori recomanda

BlackBerry Curve 9320 Negru


rating 4,5 din 5

8 review-uri
87% dintre utilizatori recomanda


top sales

Apple iPhone 15


rating 0 din 5
0 review-uri
0% dintre utilizatori recomanda
1

Samsung Galaxy S23 FE 5G


rating 0 din 5
0 review-uri
0% dintre utilizatori recomanda
2

OPPO Reno11 F 5G 256GB Dual SIM Palm Green


rating 0 din 5
0 review-uri
0% dintre utilizatori recomanda
3