BlackBerry Z10 negru

BlackBerry Z10 negru


  rating 4,3 din 5
punctaj obtinut
din 127 review-uri
functionalitate:


design:


raport calitate-pret:


experienta de utilizare:

 
recomandă:
 

Cristian despre BlackBerry Z10 negru


functionalitate:

design:

raport calitate-pret:

experienta de utilizare:
rating general


PRO

Vreau sa incep cu o mentiune foarte importanta in ceea ce priveste noutatea absoluta la Blackberry : este faptul ca incepand cu OS10, Blackberry renunta la BIS (Blackbery Internet Services). Adica nu va mai fi nevoie de optiunea Blackberry atasata abonamentului tau pentru a putea avea accesla internet.Vei putea de acum incolo sa folosesti traficul de date national pentru a naviga pe internet. Este un mare pas inainte si un mare avantaj pentru utilizatorii noi care vin de pe iOS sau Android .

Blackberry Hub este de fapt inlocuitorul functiei ‘Messages’ si este unul din punctele forte al lui OS10.

Blackberry Hub este accesibil din orice aplicatie printr-un gest de swipe de jos catre stanga ecranului unde se poate face “peak” si utilizatorul poate sa vada ce fel de notificare a primit (email, sms, Facebook, Linkedin, etc) si prin continuare miscarii spre stanga o poate accesa, aplicatia curenta din care s-a iesit trecand in background.

In Blackberry Hub se regasesc toate tipurile de notificari categorisite dupa aplicatie (Facebook, Twitter, Mail, etc) si inregistrate intr-o lista updatata constant.

O alta noutate este Blackberry Remember care integreaza doua aplicatii Tasks si Memo din vechile versiuni de OS. Noutatea vine din faptul ca daca esti utilizator de Evernote vei putea sa integrezi toate notele din cloud in BB Remember. Poti adauga text, inregistrari vocale, poze si alte atasamente, toate sincronizandu-se in cloud cu contul tau de Evernote.

Blackberry Email se schimba si el odata cu OS10. Gmail, Windows Live Mail, Yahoo!, IMAP, POP, CalDAV si CardDAV sunt toate suportate gratie faptului ca acum BB Mail foloseste ActiveSync pentru push-email, iar setarile conturilor de email sunt aproape automate datorita conexiunii cu Blackberry Internet Services ceea ce ajuta foarte mult la gasirea setarilor corecte in mod automat pentru utilizator.

BlackBerry Messenger, binecunoscutul BBM, primeste acum, pe langa video call, Video chat si Screen Sharing. La fel ca si celelalte aplicatii social media si de comunicatii , BBM este integrat in Blackberry Hub

Browserul Webeste un alt punct forte al noului OS10, el primind imbuntatiri atat in interfata cat si la capitolul functionalitate. Ca si noutate de interfata , bara de navigare nu mai este acum in partea superioara a browser-ului, ci in cea de jos, facilitand astfel navigarea catre alte pagini, nemaifiind nevoie sa se parcurga intreaga pagina pana sus pentru a tasta o noua adresa.

Browserul web are compatibilitate nativa flash si html5, doua atuuri pe care multe alte sisteme de operare nu le detin.

Blackberry World este market-ul celor de la Blackberry, locul unde gasim aplicatii, jocuri, dar si muzica si filme. In varianta OS10, Blackberry World detine de ja cca 76000 de aplicatii si jocuri , numarul acestora fiind in crestere datorita platformei QNX care permite dezvoltatorilor de pe Android si iOS sa creeze aplicatii pentru OS 10. In trecut sistemul de operare al Blackberry era bazat pe Java, un mediu care nu mai ofera in prezent o flexibilitate atat de mare.

Blackberry s-a straduit , si a si reusit, sa aduca cele mai populare aplcaitii inca de la inceput pe BB Z10. Printre ele amintim Facebook, Twitter, Linkedin, Box, Dropbox, etc si se aude ca si alte aplicatii cum ar fi Instagram si Skype urmeaza sa fie dezvoltate si pentru OS10 in forma nativa.

Multe aplicatii si jocuri din BB World sunt aplicatii portate de pe Android.

Blackberry Newsstand este o aplicatie noua care permite citirea celor mai populare reviste si ziare in format electronic.

O inovatie a noului sistem de operare este Blackberry Balance. Aceasta nu va fi disponibila decat celor care utilizeaza smartphone-ul in mediul corporate si poate fi activata doar de un department IT . In estenta este ca si cand ai avea doua telefoane Blackberry intr-unul singur. Un telefon pentru aplicatiile dela serviciu , cu agenda si toate celelalte informatii ce tin de mediul de munca si un altul doar cu aplicatiile favorite si jocurile ,etc. Aceste dlua medii sunt separate doar de un gest swipe. Printr-un simplu gest swipe ai acces la mediul personal sau la cel business, fara ca cele doua sa aiba ceva in comun.

Lista de functionalitati poate continua, le-am descris mai sus doar pe cele mai importante.

Experienta cu Blackberry Z10 este una unica chiar si pentru un utilizator vechi de Blackberry.

Inovatiile de la bordul noului Z10, felul in care telefonul raspunde gesturilor utilizatorului, capacitatile sale social media si multimedia, toate acestea sunt puncte forte ale lui Blackberry Z10 impreuna cu OS10.

Am lasat la sfarsit un detaliu, foarte important, tocmai pentru a-l scoate mai bine in evidenta. Acesta este durata de viata a bateriei. Z10 are un acumulator de 1800 mAh care face fata cu brio cerintelor zilnice de internet si multimedia a unui utilizator obisnuit de smartphone. Rareori am reusit sa ajung la jumatatea celei de a doua zi fara sa caut o priza, dar pentru cine a utilizat inainte un smartphone (cei mai multi dintre noi) va sti ca seara dupa serviciu sau scoala va trebui sa isi conecteze telefonul la priza .

Durata de viata a acumulatorului s-a schimbat in bine dupa primul update al telefonului. Este stiut faptul ca durata de viata a acestuia poate fi influentata pozitiv de felul in care aplicatiile comunica cu procesorul si memoria telefonului, astfel incat producatorul poate lucra mereu la acest lucru imbunatatind software-ul.

Desigur, ca orice noutate in acest segment, exista si mici bug-uri, dar pe care se pare ca Blackberry a descoperit repede unele din ele iar in doua sapt de cand am scos telefonul din cutie am primit doua update-uri de software (unul major si un fix).

Ca si utilizator vechi pot spune ca Blackberry nu si-a dezamagit niciodata fanii si utilizatorii care au asteptat luni in sir dupa un update sau un fix. Update-urile sistemului de operare sunt necesare indiferent cat de performant este sistemul, oricand ceva poate fi imbunatatit sau schimbat.

Concluzie:Daca nu ai avut ocazia sa testezi acest smartphone si/sau nu esti utilizator Blackberry cateva atuuri cu siguranta vei vrea sa le ai la cunostinta inainte sa iei decizia de a-l cumpara (altfel nu ai citi aceste randuri

- designul si calitatea constructiva a telefonului sunt de foarte buna calitate

- marimea ecranului, calitatea culorilor si unghiurile excelente de vizibilitate

- 4G ! si HD voice ! Da acestea fac diferenta!

- Inovatia BB denumita "swipe" cu siguranta iti va capta atentia si vei reusi sa iesi in evidenta atunci cand il vei folosi

- Tastatura touch (optimizata pentru utilizarea cu o singura mana) impreuna cu capacitatile predictive sunt facute sa exceleze (gandeste-te cati utilizatori inraiti ai tastaturii fizice QWERTY trebuie sa multumeasca

- Blackberry HUB, integreaza toate canalele de comunicatii intr-o singura aplicatie. Notificarile si mesajele vor fi mereu la un swipe+peak distanta

- Camera foto/video performanta impreuna cu modul Timeshift si aplicatia StoryMaker vor face deliciul tututor tinerilor si nu numai.

- Blackberry Email ! Sigur ai auzit de emblema Blackberry in materie de push email.


CONTRA

- Aplicatiile din Blackberry World - desi numarul lor este in continua crestere, cu toate acestea nu se poate compara cu rivalii de pe piata.

- Skype nativ - exista promisiunea ferma ca va exista in curand, poate atarna destul de greu in balanta alaturi de alte minusuri cand vine vorba de achizitia unui smartphone. Pentru video call exista BBM dar aceasta nu este o aplicatie cross-platform.

 
Consideri util acest review?

0 comentarii


comentariul tau iti poate aduce puncte doar daca esti autentificat.

adauga un comentariu

Am deja cont. Vreau sa ma autentific !

Utilizator nou. Vreau sa imi creez cont !

comentariu:

  Sunt de acord sa primesc de la Orange Romania mesaje despre noile oferte sau invitatii la chestionare online.



produse similare

BlackBerry Q10 alb


rating 4 din 5

1 review
100% dintre utilizatori recomanda

BlackBerry Q5 negru


rating 4,33 din 5

1 review
100% dintre utilizatori recomanda

BlackBerry Curve 9320 Negru


rating 4,5 din 5

8 review-uri
87% dintre utilizatori recomanda


top sales

Apple iPhone 15


rating 0 din 5
0 review-uri
0% dintre utilizatori recomanda
1

Samsung Galaxy S23 FE 5G


rating 0 din 5
0 review-uri
0% dintre utilizatori recomanda
2

OPPO Reno11 F 5G 256GB Dual SIM Palm Green


rating 0 din 5
0 review-uri
0% dintre utilizatori recomanda
3