RO-ALERT
Dacă există o situație de urgență în zona în care locuiești, cu siguranță vei vrea să știi ce se întâmplă și ce măsuri poți să iei.
RO – ALERT
Guvernul României a adoptat prin ordonanță de urgență nr.72/2017, implementarea pe teritoriul României a Sistemului de avertizare a populației în situații de urgență RO-ALERT, cu scopul de a te informa rapid în cazul în care există situații majore de risc, cum ar fi fenomene meteo extreme, inundații amenințătoare, atac terorist sau alte situații care amenință grav comunitățile.
Fenomene meteo extreme (furtună puternică), inundații amenințătoare, atac terorist sau alte situații care amenință grav comunitățile
Numai autoritățile responsabile autorizate pot trimite mesaje de avertizare. Aceste mesaje sunt apoi transportate prin legături private de interconectare a Sistemului RO-ALERT cu rețelele tuturor operatorilor de telefonie mobilă.
Singurele agenții autorizate în prezent să emită mesaje de avertizare sunt:
- Departamentul pentru Situații de Urgență
- Inspectoratul General pentru Situații de Urgență
- Inspectoratele pentru Situații de Urgență teritoriale (județene și București-Ilfov).
Sistemul RO-ALERT este folosit în situații majore în care viața și sănătatea cetățenilor sunt puse în pericol, cum ar fi fenomene meteo extreme (furtună puternică), inundații amenințătoare, atac terorist sau alte situații care amenință grav comunitățile.
Spre exemplu, va fi utilizat Sistemul RO-ALERT în cazul avertizării meteorologice COD ROȘU de fenomene meteorologice periculoase, avertizării COD ROȘU de inundații pe cursuri de ape neîndiguite sau alte tipuri de situații de urgență.
Mesajele RO-ALERT pot fi recepționate pe întreg teritoriul României acolo unde există semnal GSM 2G/3G/4G, indiferent de tipul de serviciu folosit – PrePay sau abonament.
Mesajele de avertizare pot fi primite pe orice telefon mobil compatibil cu tehnologia Cell Broadcast. Multe telefoane mobile vândute în România sunt deja compatibile cu cerințele Sistemului RO-ALERT, dar există și telefoane care au nevoie de configurare manuală.
Întrebări frecvente
Un telefon mobil care a recepționat un mesaj de avertizare nu va mai primi repetări ale aceluiași mesaj.
Platforma Națională de Pregătire pentru Situații de Urgență îți oferă o serie de ghiduri care te pot ajuta să înțelegi mai bine riscurile, care sunt măsurile de prevenire și comportamentul pe care trebuie să-l ai în diferite situații de urgență.
Mai mult