×

Economic

Comisia Europeana si-a exprimat punctul de vedere pozitiv cu privire la proiectul Unitatilor 3 si 4...

Comisia Europeana si-a exprimat punctul de vedere pozitiv cu privire la proiectul Unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda

02.07.2024, 19:27 Sursa: mediafax.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Punctul de vedere transmis pe 1 iulie 2024 reflecta evaluarea realizata de Comisia Europeana - Directoratul General pentru Energie referitor la aspectele tehnice si de securitate nucleara ale proiectului. Conform Tratatului Euratom, dezvoltatorii de proiecte nucleare au obligatia de a notifica Comisiei Europene investitiile planificate si de a demonstra conformitatea cu cele mai inalte standarde de securitate nucleara. Energonuclear a notificat Comisia in legatura cu proiectul Unitatilor 3 si 4 in luna mai 2023.

"Adoptarea punctului de vedere pozitiv al Comisiei Europene reprezinta o confirmare a angajamentului nostru fata de excelenta tehnica si securitatea nucleara. Suntem incantati de acest progres semnificativ si avem incredere ca proiectul Unitatilor 3 si 4 de la CNE Cernavoda va contribui decisiv la securitatea energetica si sustenabilitatea Romaniei. Echipa Nuclearelectrica este pregatita sa implementeze recomandarile Comisiei si sa avanseze cu succes in urmatoarele etape ale proiectului. De asemenea, multumim Ministerului Energiei pentru eforturile asidue de a accelera programul nuclear romanesc, care include retehnologizarea Unitatii 1, proiectul Unitatilor 3 si 4 de la CNE Cernavoda si construirea de reactoare modulare mici", spune Cosmin Ghita, CEO Nuclearelectrica, citat de Ziarul Financiar.

Punctul de vedere primit este rezultatul unor analize elaborate ale informatiilor furnizate de partea romana, vizitelor pe amplasamentul CNE Cernavoda si discutiilor tehnice desfasurate pe o perioada de 13 luni. Conform evaluarii Comisiei, proiectul de finalizare a constructiei Unitatilor 3 si 4 de la CNE Cernavoda se aliniaza obiectivelor Tratatului Euratom.

Acest punct de vedere pozitiv este insotit de recomandari uzuale pentru astfel de proiecte, care vizeaza aplicarea corespunzatoare a cadrului Euratom in implementarea si pe durata de viata a proiectului. Aceste recomandari vor fi implementate de catre dezvoltatorul proiectului in etapele urmatoare.

Punctul de vedere pozitiv comunicat partii romane reprezinta o etapa importanta in implementarea proiectului, atestand conformitatea cu cadrul comunitar in materie de securitate nucleara a tehnologiei CANDU 6 si a implementarii sale la Cernavoda. Cu patru unitati nucleare in operare in Romania, se estimeaza evitarea emiterii a 20 milioane tone de CO2 anual si crearea a peste 19.000 locuri de munca in industria orizontala.

Nuclearelectrica are 13,7 mld. lei capitalizare si este controlata in proportie de 82,5% de statul roman, prin Ministerul Energiei. Actiunile SNN se tranzactioneaza in scadere cu 8,2% de la inceputul acestui an, pe fondul unor tranzactii de 254,2 mil. lei, arata datele BVB.

Compania a incheiat primele trei luni din 2024 cu venituri de 1,2 mld. lei, in scadere cu 43,1% fata de cele raportate in primele trei luni din 2023, in timp ce profitul net s-a diminuat cu 26,5%, la 563,2 mil. lei, arata datele din raportul financiar trimestrial.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare