×

Economic

Romania cauta solutii inovatoare pentru valorificarea gazelor din Marea Neagra

Romania cauta solutii inovatoare pentru valorificarea gazelor din Marea Neagra

02.07.2024, 15:23 Sursa: mediafax.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

La sediul Ministerului Economiei, Antreprenoriatului si Turismului (MEAT) s-au reunit, in cadrul unui un workshop dedicat explorarii posibilitatilor de dezvoltare a unui proiect pentru producerea amoniacului albastru la nivel national, specialisti din cadrul Ministerului Energiei, Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor, Agentiei Romane pentru Investitii si Comert Exterior (ARICE) - Biroul de Promovare Comerciala si Economica Londra, companiei ROMGAZ, precum si experti din partea Fertilizer Industrial Services, respectiv Dan Cojocaru - Ammonia process safety expert si Bogdan Bretescu - Reliability & Maintenance Advisor.

Discutiile au debutat cu un schimb de idei referitoare la identificarea celor mai bune variante de a exploata, cat mai profitabil pentru Romania, gazele din Marea Neagra. O solutie cu beneficii majore pentru Romania ar putea-o reprezenta un astfel de proiect de producere a amoniacului albastru.

Potrivit unui comunicat transmis marti de MEAT, acest tip de amoniac obtinut printr-un procedeu inovator de capturare si stocare a carbonului poate repune Romania intr-o pozitie favorabila si pentru relansarea productiei de ingrasaminte chimice, dand astfel o considerabila valoarea adaugata gazului romanesc.

"Avantajele principale ale Romaniei sunt reprezentate de faptul ca dispune de gaz natural din productia proprie, de resursa umana calificata si existenta unei traditii industriale in domeniu dar mai ales, de posibilitatea de captare si stocare a dioxidului de carbon in rezervoarele de gaz natural epuizate, existand premise de export atat in Uniunea Europeana, cat si Japonia sau Coreea de Sud", transmite, marti, MEAT, intr-un comunicat de presa.

"Cred ca impreuna putem sa identificam proiecte care sa valorifice gazul romanesc! Am initiat, astfel, un dialog tehnic pentru a coagula eforturile si pentru a explora oportunitatile privind amoniacul albastru, pe baza expertizei fiecarui participant la discutii. In prezent, observam un dezechilibru macroeconomic in balanta comerciala a fertilizatorilor. Mai mult, este cunoscut faptul ca, pentru productiile poluate de CO2, inclusiv cele din industria de ingrasaminte, vor fi impuse taxe suplimentare la nivelul UE, ceea ce va face importurile mai costisitoare. Daca valorificam resursele de gaze naturale din Romania, tara noastra va avea de castigat din punct de vedere economic. Nu trebuie sa uitam, totodata, ca avem un avantaj istoric in industria petroliera, Ploiestiul gazduind prima rafinarie din lume. Astfel, stocarea carbonului ar putea fi o solutie viabila", a declarat ministrul economiei, antreprenoriatului si turismului, Stefan-Radu Oprea.

Factorii de crestere a cererii pentru un astfel de produs se refera, spre exemplu, la intrebuintarile din agricultura sau la generarea de energie in regiunile cu resurse regenerabile sau cu teren limitat. Totodata, amoniacul poate fi folosit drept combustibil pentru transportul maritim, putand fi utilizat in calitate de purtator de hidrogen pentru a transporta energie curata pe distante mari.

"In prezent, aceasta tehnologie se afla inca in etape de inceput, fiind necesara o analiza cost-oportunitate. Cu toate acestea, trebuie sa privim in perspectiva si, treptat, in functie de ingredientele de care dispunem, sa construim un proiect. De altfel, consider ca amoniacul albastru poate fi cea mai buna solutie de tranzitie la un viitor "verde". Si, in acest sens, exista si potential de atragere a investitorilor", a mai declarat ministrul Stefan-Radu Oprea.

Un potential punct de plecare, conform expertilor, ar putea fi la combinatul chimic de la Turnu Magurele. Locatia este avantajoasa si permite, astfel, un proces de reconstructie rapid. Exista deja un port propriu, capacitati de stocare, acces la cai ferate si rutiere, precum si o suprafata mare de teren disponibil. Totodata, uzina de ingrasaminte chimice, desi relativ mica (emite 317.000 tone/an), este situata ideal pentru a se integra in clusterul propus in sud-vest. Dezvoltarea proiectului ar putea dura intre 3 si 5 ani, iar finalizarea acestuia ar putea coincide cu inceperea extractiei de gaze din Marea Neagra.

In prima instanta, pentru dezvoltarea unei strategii, menita sa fundamenteze proiectul privind amoniacul albastru, este necesara o etapa de evaluare si planificare. Ulterior, se va avea in vedere infrastructura si consolidarea capacitatilor, cercetarea si dezvoltarea, inclusiv a fortei de munca, precum si expansiunea pietei interne si promovarea exporturilor. La final vor fi stabiliti indicatorii de performanta pentru monitorizare, fiind stabilite si standardele de mediu, practicile durabile si managementul carbonului. In context, s-a explorat posibilitatea ca un prim pas sa fie realizat de MEAT, prin comandarea unui studiu de prefezabilitate. Concomitent, ROMGAZ intentioneaza sa realizeze o analiza referitoare la structura geologica a zacamintelor, respectiv la capacitatea de inmagazinare a CO2 in Romania.

S-a agreat, la finalul intalnirii avute luni, constituirea unui grup de lucru, a carui activitate va fi coordonata de MEAT. Din componenta acestuia vor face parte reprezentanti ai Ministerului Energiei, Ministerul Mediului si ROMGAZ, alaturi de consultantii Fertilizer Industrial Services. Totodata, vor fi transmise invitatii de participare si Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale, Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Pedologie, Agrochimie si Protectia Mediului, CONPET si OMV Petrom.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare