×

Externe

Lituania pregateste planuri de evacuare civila in masa in cazul unui conflict armat

Lituania pregateste planuri de evacuare civila in masa in cazul unui conflict armat

26.07.2024, 10:43 Sursa: mediafax.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Invazia Rusiei in Ucraina a crescut temerile cu privire la un posibil razboi intre Moscova si NATO. Avand granita cu Belarus si cu enclava rusa Kaliningrad, Lituania ar fi una dintre tarile aflate in prima linie a unui posibil conflict, relateaza Monitorul Apararii si Securitatii .

Ministerul lituanian de interne transmitea, luna trecuta, ca vrea ca municipalitatile tarii sa fie pregatite sa mute un sfert din populatia tarii de 2,9 milioane de locuitori. Prioritate in acest sens ar avea copiii, femeile insarcinate si oamenii cu dizabilitati.

Ministrul de interne Agne Bilotaite spune si ca planurile ar include transferuri internationale si ca acest aspect ar fi fost discutat deja cu tarile vecine. Masuri de revizuire a unei pregatiri a civililor pentru un posibil conflict au fost stabilite si in Letonia si Estonia.

Lituania devine un hub NATO. Prezenta aliata sporita ar putea duce la relocarea civililor din unele zone ale tarii

Si extinderea militara a Lituaniei si venirea a tot mai multor trupe straine in aceasta tara ar putea duce la relocarea rezidentilor din orasele mici, dar pe timp de pace, a declarat un oficial lituanian, marti, in cadrul unei emisiuni radio, in urma cu cateva zile.

Consilierul prezidential Kestutis Budrys a declarat ca este nevoie de mai mult spatiu pentru zonele de instructie si pentru cazarea trupelor straine, asta pentru ca, pe langa aceasta extindere militara, Lituania gazduieste si multe trupe NATO pe teritoriul sau, inclusiv un batalion american, care se afla in tara in baza rotationala.

"Cu siguranta vom avea situatii in care va trebui sa vorbim cu rezidentii despre relocare", a spus acesta.

Si Germania isi mareste prezenta in Lituania si are in plan trimiterea unei brigazi permanente in aceasta tara, in urmatorii ani. Initiativa germana reprezinta prima data cand Berlinul trimite, permanent, trupe in afara tarii, de la cel de-Al Doilea Razboi Mondial pana in prezent. Planul este ca in jur de 5.000 de germani sa fie dislocati in Lituania pana in 2026, pentru ca in 2027 sa atinga capacitatea operationala completa.

Budrys spune ca lituanienii trebuie sa se adapteze unei noi realitati. "Vor fi mai multe trupe; vor fi mai multi aliati. Vor exista mutari de echipamente si ar putea sa fie inconfortabil", a spus acesta.

Lituania se afla intre Belarus si enclava militara rusa Kaliningrad, unde Moscova a transmis, de curand, ca ar putea muta arme nucleare, dupa ce, la summitul NATO de la Washington, SUA au transmis ca vor disloca arme hipersonice in Germania. Lituania, prin pozitia geografica pe care o are, este vulnerabila in fata unui atac al Rusiei pe flancul de est al NATO, tocmai de aceea statele aliate incearca sa intareasca apararea in aceasta tara.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare