×

Business international

Angajatorii bulgari sufera din cauza penuriei acute de forta de munca, a birocratiei si a...

Angajatorii bulgari sufera din cauza penuriei acute de forta de munca, a birocratiei si a costurilor ridicate la electricitate

26.07.2024, 00:05 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Un procent de 60% din businessurile din Bulgaria intampina dificultati legate de o criza a fortei de munca ce se adanceste, scrie Novinite.

Aproape 53.000 de muncitori sunt necesari in statiunile de la Marea Neagra pentru a asigura servicii de calitate pentru oaspeti. Din cauza penuriei, au inceput sa fie angajati muncitori din Bangladesh, India si Turcia pentru locuri de munca pe care bulgarii le ocupa in mod tipic in tarile occidentale.

Pe masura ce sezonul estival progreseaza, multe localuri sunt in continuare in imposibilitatea de a-si finaliza angajarile. Stanislav Dimitrov, un hotelier din Kranevo, arata ca este nevoit sa anuleze rezervari si sa limiteze disponibilitatea camerelor din cauza penuriei de forta de munca.

Dimitrov a incercat sa recruteze din locatii mai neconventionale, depunand cereri in aprilie pentru muncitori din Bangladesh si Nepal. Desi compania si-a putut asigura potentiali angajati rapid, procesul de emitere a vizelor s-a dovedit unul lent, cu doar unu din opt aplicanti sosind pana la mijlocul lunii iulie. S-a apelat la firme de recrutare, insa amanarile de natura birocratica au pus in pericol desfasurarea operatiunilor companiei.

O alta problema cu care se confrunta proprietarii de restaurante si hoteluri din Bulgaria are legatura cu cresterea puternica a costurilor electricitatii. Industria avertizeaza cu privire la un val de falimente din aceasta cauza, solicitand interventie urgenta pentru a preintampina potentiale scumpiri ale bunurilor si serviciilor.

Atanas Dimitrov, vicepresedinte al Asociatiei hotelurilor si restaurantelor din Bulgaria (BHRA), a atras atentia cu privire la o crestere de zece ori a costurilor electricitatii. Dimitrov a subliniat ca electricitatea reprezinta o parte semnificativa din cheltuieli.

Amenintarea falimentelor provoaca ingrijorare in sector. Dimitrov a mentionat ca industria se pregateste de proteste.

Revenind la problema penuriei de forta de munca, aceasta nu este resimtita doar in acest sector. Neicho Tonev, implicat intr-un business de servicii de curatenie pentru companii, a remarcat probleme similare. In pofida eforturilor continue de recrutare, gasirea de muncitori calificati ramane un obstacol semnificativ.

Dr. Vasil Todorov de la Camera Bulgara a Comertului si Industriei a subliniat ca problema penuriei fortei de munca reprezinta principala preocupare a companiilor din Bulgaria.

In timp ce rata oficiala a somajului se situeaza la aproximativ 160.000 de persoane, angajatorii vor avea nevoie de peste 260.000 de muncitori in plus in urmatorii cativa ani. Aceasta reflecta o tendinta mai ampla de migrare a fortei de munca din Europa de est catre cea de vest si mai departe.

Angajatorii incearca mai intai sa recruteze bulgari si daca nu au succes recalifica angajatii existenti sau se gandesc la automatizare. Totusi, procesele de automatizare sunt adesea nepractice din cauza costurilor. Drept urmare, multi se orienteaza catre muncitori straini.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare