×

Zf 24

Criza energetica din Europa ar putea lua sfarsit: Pretul gazului european a coborat la cel scazut...

Criza energetica din Europa ar putea lua sfarsit: Pretul gazului european a coborat la cel scazut nivel din ultimii trei ani

23.02.2024, 16:16 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Pretul gazului european a scazut la un nivel minim record comparativ cu perioada generata de razboiul din Ucraina, oferind speranta ca o criza energetica care a cuprins regiunea in ultimii trei ani ar putea lua sfarsit, raporteaza Financial Times.

Importurile puternice de gaze naturale lichefiate, vremea calda si reducerea cererii ca urmare a preturilor ridicate din ultimii ani au contribuit la mentinerea gazului stocat in depozitele subterane ale UE la niveluri istorice ridicate in aceasta iarna, punand presiune asupra preturilor.

Vineri, pretul de referinta la nivel european, Title Transfer Facility (TTF), a coborat pana la 22,53 euro pe megawatt ora, cel mai scazut nivel din mai 2021, fiind pe cale sa inregistreze a treia scadere saptamanala consecutiva.

Criza energetica a Europei a inceput in 2021, cand regiunea a iesit dintr-o iarna rece prelungita, cu niveluri scazute de stocare a gazelor naturale. Ingrijorarile legate de aprovizionarea redusa au fost exacerbate cand Rusia a inceput sa trimita mai putin gaz in Europa, comerciantii speculand la acea vreme ca aceasta a fost o tactica de presiune asupra guvernelor europene, inclusiv asupra Germaniei, pentru a aproba punerea in functiune a foarte controversatului gazoduct Nord Stream 2.

Preturile europene la gaze au atins un varf in vara anului 2022, ajungand la un moment dat la peste 300 EUR/MWh, in conditiile in care Rusia si-a redus si mai mult livrarile in regiune in urma invaziei sale in Ucraina.

De atunci, eforturile concertate ale natiunilor din UE de a reduce cererea, precum si importurile puternice de GNL din tari precum SUA si iernile calde consecutive au contribuit la atenuarea crizei de aprovizionare cu gaze a Europei.

Gazul rusesc livrat prin conducte, care reprezenta 40% din aprovizionarea UE inainte de invazie, a scazut la 8%, potrivit Comisiei Europene.

Miercuri, instalatiile de depozitare a gazelor din UE erau pline in proportie de peste 64%, un nivel record pentru aceasta perioada a anului, potrivit datelor furnizate de Gas Infrastructure Europe, un organism industrial.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare