×

Accesează
contul existent

Burse

Cum sa castigi bani daca esti pasionat de filme: sa intuiesti corect care vor fi castigatorii...

Cum sa castigi bani daca esti pasionat de filme: sa intuiesti corect care vor fi castigatorii premiilor Oscar

23.01.2025, 17:27 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Platformele de streaming, dintre care majoritatea sunt cotate la bursa, au inceput sa joace un rol tot mai important la Oscaruri. Acestea concureaza cu marile studiouri cinematografice, care fac adesea parte din conglomerate media de mari dimensiuni. In acest context, pasionatii de filme pot nu numai sa vizioneze filme in cinematografe, ci si sa investeasca in companiile care le produc, participand astfel la potentialul lor succes la premiile Oscar, considera Bogdan Maioreanu, analist la eToro.

"Am aruncat o privire mai atenta la cateva filme cu cele mai mari sanse de a primi nominalizari. Netflix conduce cursa din acest an cu musicalul Emilia Perez, care a primit recenzii foarte bune din partea criticilor, consolidand pozitia gigantului de streaming. Grupul Warner Bros. Discovery are o lista la fel de impresionanta: Dune: Part Two de la Warner Bros. Pictures continua saga stiintifico-fantastica epica, in timp ce Sing Sing de la A24 va aparea pe platforma Max, sporind ofertele atat in ceea ce priveste productiile cu buget mare, cat si cinema-ul de arta. De asemenea, este de remarcat continuarea legendarului Gladiator produsa de Paramount Pictures, precum si aclamatul Conclave al Sony Pictures, cu o interpretare remarcabila a lui Ralph Fiennes, film care este o exclusivitate a platformei de streaming Peacock in Statele Unite", exemplifica Bogdan Maioreanu intr-o analiza.

Din perspectiva acestuia, pentru ca industria cinematografica sa progreseze, este important sa existe finantare pentru noile productii, iar platformele de streaming au nevoie de continut de calitate pentru a mentine interesul abonatilor, doua aspecte care creeaza o sinergie de luat in calcul. Pe de alta parte, pentru a putea finanta productii extraordinare, companiile de streaming au nevoie si de rezultate financiare excelente.

Recent, gigantul de streaming Netflix a raportat rezultatele aferente T4/2024, care arata ca numarul de abonati a crescut cu aproape 15,9% fata de anul precedent, ajungand la un total de 301,6 milioane. Veniturile au atins 10,25 miliarde de dolari (in crestere cu 4,3% de la un trimestru la altul si cu 16% de la un an la altul), subliniind pozitia puternica a companiei pe piata, in ciuda concurentei tot mai mari. Profitul pe actiune (EPS) a fost de 4,27 de dolari, marcand o crestere de 102% fata de un EPS de 2,11 de dolari inregistrat in trimestrul al patrulea din 2023.

In acelasi timp, Netflix si-a majorat cu 1,1% previziunile privind veniturile pentru intregul an si a crescut marja EBIT anuala proiectata cu 1%, la 29%, indicand increderea pe termen lung in stabilitatea modelului sau de afaceri. Pe termen scurt compania a dat dovada de ceva mai multa prudenta - previziunile sale privind veniturile din primul trimestru 2025 fiind cu 0,7% mai mici decat estimarile anterioare, iar EPS au fost, de asemenea, inferioare proiectiilor initiale. Cu toate acestea, Netflix dispune in continuare de o baza financiara solida, detinand 9,6 miliarde de dolari in numerar si reducandu-si in mod constant datoria, care se ridica in prezent la 15,6 miliarde de dolari. In plus, compania continua sa inregistreze o crestere multianuala sanatoasa (14,3 % crestere a veniturilor in doi ani) si intentioneaza sa continue sa investeasca in formate inovatoare si in productii locale pentru a atrage noi telespectatori, arata analiza realizata de Bogdan Maioreanu.

"Din pacate, aceasta a fost ultima data cand Netflix publica cifrele globale ale abonamentelor, astfel incat pe viitor investitorii vor trebui sa se concentreze pe alti parametri pentru a evalua succesul companiei", spune Bogdan Maioreanu.

Din perspectiva analistului, principalele riscuri cu care se confrunta Netflix, lider in ceea ce priveste acoperirea globala (peste 190 de tari), este concurenta intensa in materie de preturi si continut din partea DisneyA, Amazon Prime Video si Hulu.

"A ramane in frunte inseamna a mentine baza de clienti angajata si pregatita sa revina pe platforma. Iar pentru aceasta este nevoie de continut de calitate, ceea ce se traduce prin cresterea costurilor de continut (in medie A64% din venituri). Observam o saturatie a pietei in regiunile dezvoltate, iar viitorul ar putea aduce dificultati privind reglementarile si costuri de conformare. Dar cele mai recente rezultate au indus optimism pe piata bursiera, facand ca pretul actiunilor sa creasca initial cu 15%, ajungand la un maxim istoric de 999 de dolari, inainte de a se stabiliza la o crestere de aproape 10% in sesiunea de tranzactionare de ieri", mai spune Bogdan Maioreanu.

Netflix este a 17-a cea mai detinuta actiune la nivel global pe platforma de tranzactionare si investitii eToro.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare