×

Accesează
contul existent

Companii

EY: Romania a acordat 1,3 mld. euro prin ajutoare de stat. Peste 62% din proiecte au fost acordate...

EY: Romania a acordat 1,3 mld. euro prin ajutoare de stat. Peste 62% din proiecte au fost acordate companiilor straine

23.12.2024, 10:57 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Valoarea totala a ajutoarelor de stat aprobate in Romania, in perioada 2019-2023, a atins 1,3 miliarde euro, iar un procent de 62% din proiectele de ajutor de stat aprobate au fost acordate companiilor straine, arata o analiza realizata de EY Romania.

Cele mai atractive sectoare pentru aceste ajutoare au fost industria auto, tehnologia, productia (industrie usoara), industria medicala, industria alimentara si a bauturilor.

"Ajutoarele de stat aprobate in Romania in perioada 2019-2023, in valoare de 1,3 miliarde euro, reprezinta un instrument esential pentru atragerea investitiilor si stimularea dezvoltarii economice. Prin sprijinirea sectoarelor cheie, precum industria auto, tehnologia si industria medicala, aceste programe au contribuit semnificativ la dezvoltarea regionala si crearea a mii de locuri de munca", spune Sebastian Popescu, Partener, coordonator al liniei de servicii Consultanta in domeniul granturilor si stimulentelor, EY Romania.

Un buget de 2,2 miliarde euro a fost alocat pe parcursul a cinci programe distincte de finantare, menite sa sustina afacerile de orice dimensiune si sector. Aceste finantari au facilitat cresterea si inovatia in economia Romaniei, atragand si investitori straini.

Printre masurile cheie ale legislatiei se numara schema de finantare pentru investitii in active (H.G. 807/2014) si schema de finantare pentru costurile salariale ale proiectelor ce creeaza cel putin 100 de noi locuri de munca (H.G. 332/2014). In cadrul schemei pentru investitii in active, au fost aprobate 138 proiecte cu o valoare combinata de 2,9 miliarde euro, primind 1 miliard euro in ajutoare de stat, noteaza analiza EY Romnania.

Incepand cu 2023, au fost lansate doua scheme sectoriale aditionale pentru a sprijini initiative in industria constructiilor si alimentara. Programul National pentru Dezvoltarea si Sustinerea Industriei Alimentare INVESTALIM are un buget total de 600 milioane euro (2023-2026), cu scopul de a sprijini cresterea durabila si crearea de locuri de munca. Schema de finantare pentru industria constructiilor, CONSTRUCTPLUS, are un buget de 600 milioane euro si vizeaza modernizarea si extinderea capacitatilor de productie in acest sector.

La sfarsitul anului 2023, aproximativ 50% din finantarea solicitata a fost aprobata in cadrul schemelor de ajutor de stat, finantand 168 de proiecte de investitii, cu o valoare totala de aproximativ 3,5 miliarde euro, anticipand crearea a peste 24.000 de noi locuri de munca. Regiuni precum Prahova, Sibiu si Arges au devenit zone cheie pentru dezvoltare, cu investitii majore atat in capacitatile de productie disponibile, cat si in alte proiecte.

Industria auto a primit unul dintre cele mai mari volume de ajutoare de stat, in valoare de peste 300 milioane euro pana la sfarsitul anului 2023. Acest sector a creat peste 4.800 de locuri de munca, consolidand pozitia Romaniei pe piata europeana auto. De asemenea, sectorul tehnologic a primit 25% din ajutoare in 2023, un salt semnificativ fata de 13% in 2020, reflectand importanta tehnologiei pentru inovare si automatizare.

Romania continua sa atraga investitii straine semnificative, cu peste 62% din ajutoarele de stat aprobate (92 de proiecte) mergand catre companii straine. Investitorii din tari precum Germania, Italia si Olanda au aratat un interes deosebit, iar investitiile locale devin tot mai relevante in peisajul investitional al Romaniei.

Exemple de companii straine care au combinat strategic fuziunile si achizitiile (M&A) cu ajutoarele de stat pentru a-si extinde afacerile includ De'Longhi si Coca-Cola. In mod similar, Grupul Teraplast, un jucator de top in sectorul materialelor de constructii, a valorificat fondurile nerambursabile in timp ce a urmarit activ oportunitati de M&A pentru a-si stimula cresterea. Alte companii notabile, precum Saint-Gobain, Knauf, Terasteel, Vrancart sau Leoni exemplifica succesul alinierii strategiilor de M&A cu programele de ajutor de stat pentru a-si consolida dezvoltarea in Romania.

"Observam un apetit crescut al companiilor straine, dar si un potential in crestere pentru investitiile locale. Extinderea schemelor de finantare catre noi domenii, cum ar fi digitalizarea, automatizarea si decarbonarbonizarea, reflecta angajamentul Romaniei de a promova o crestere economica sustenabila si inovatoare", spune Sebastian Popescu.

Fondurile de ajutor de stat in Romania au reprezentat un instrument esential pentru investitori, atat autohtoni, cat si straini, fiind cruciale in special pentru investitiile in industria manufacturiera. In viitor se anticipeaza ca peste 5 miliarde EUR de ajutoare de stat vor fi disponibile pentru companiile care implementeaza proiecte de investitii in Romania.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare