×

Companii

Reteaua Profi, preluata recent de grupul olandezo-belgian Ahold Delhaize, proprietarul Mega Image,...

Reteaua Profi, preluata recent de grupul olandezo-belgian Ahold Delhaize, proprietarul Mega Image, incheie anul cu 1.400 de magazine partener

30.11.2023, 14:00 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Profi, reteaua de retail preluata anul acesta de grupul olandezo-belgian Ahold Delhaize, proprietarul Mega Image, de la fondul de investitii MidEuropa pentru 1,3 mld. euro pre-IFRS16 (1,8 mld. euro post-IFRS16) va incheia anul 2023 cu 1.400 magazine partener, potrivit unui comunicat de presa al companiei.

"Exista parteneri care gestioneaza unul sau mai multe magazine. Toate partile implicate in acest program au de castigat deoarece clientii se bucura de o atmosfera mai placuta si servicii mai bune la cumparaturi. De la 15%, cat reprezentau aceste magazine in 2019, au ajuns azi sa reprezinte 80%, cu o medie de crestere anuala de peste 300 noi magazine in parteneriat., a declarat Marius Duval, director de dezvoltare magazine partener la Profi, intr-un comunicat de presa.

Odata acceptati in program, partenerii primesc spre gestionare un magazin operational, cu procese si proceduri gata implementate. Ei nu trebuie sa cheltuiasca nimic pentru identificarea, inchirierea si amenajarea spatiului, iar in cazul preluarii unui magazin cu vechime, acesta are deja o baza formata de clienti fideli. Totodata, beneficiaza de notorietatea brandului Profi si de strategia de marketing si atragere a clientilor, fara a plati taxe de marketing.

Noul partener nu trebuie sa se preocupe nici in privinta fluxului de numerar pentru aprovizionarea cu marfa, Profi preluand aceasta activitate complexa. Atat partenerilor, cat si personalului lor, le sunt asigurate sesiuni de pregatire in cadrul acestui program lansat in urma cu mai bine de zece ani.

Cu aproape 1.700 de magazine partener si integrate in mai bine de 820 de localitati si peste 28.000 de angajati, Profi este reteaua de retail modern cu cea mai mare extindere in teritoriu din Romania.

"Am inceput sa lucrez in domeniu intr-un magazin alimentar mic, de cartier, ulterior angajandu-ma la Profi, unde lucrez de peste 16 ani," a spus Elena Muresan care conduce un magazin Profi din Dej, judetul Cluj, si, din aceasta luna, a decis sa se alature partenerilor retelei Profi, devenind partenerul cu numarul 1000.

Cu aproape 1.700 de magazine partener si integrate in mai bine de 820 de localitati si peste 28.000 de angajati, Profi este reteaua de retail modern cu cea mai mare extindere in teritoriu din Romania.

La finalul lunii octombrie, fondul de private equity MidEuropa a anuntat ca a vandut catre grupul Ahold Delhaize, proᅡprietarul retelei de supermarketuri si magazine de proximitate Mega Image in Romania, reteaua locala Profi. Ca valoare, este de departe cea mai mare tranzactie din retailul romanesc si totodata cel mai important deal din 2023 din Romania.

"Tranzactia a avut o valoare a intreprinderii (enterprise value) de 1,3 mld. euro pre-IFRS16 si 1,8 mld. euro post-IFRS16. Daca ar fi sa convertim in dolari, ajungem la 2 mld. dolari. Nu sunt tranzactii de asemenea dimensiune in Europa in prezent, toata lumea vorbeste despre deal-ul acesta la Londra", povesteste Robert Knorr, executivul care conduce din pozitia de managing partner fondul de investitii MidEuropa, cu sediul la Londra, in singurul interviu acordat presei locale. Enterprise value se refera la valoarea totala a companiei, fiind incluse aici si datoriile (pe termen scurt si lung).

La Ministerul de Finante firma Profi Rom Food, care opereaza businessul, a raportat datorii totale de 4,2 mld. lei (850 mil. euro) la final de 2022. MidEuropa a intrat in actionariatul Profi la final de 2016, cand a platit peste 530 mil. euro pentru retailerul care avea atunci circa 500 de supermarketuri si magazine de proximitate moderna. Vanzatorul a fost un alt fond, Enterprise Investors. La momentul acela, a fost cea mai mare suma platita de un investitor financiar pentru o companie din Romania. In ultimii sapte ani (din 2016 pana in 2022), businessul Profi s-a triplat, la fel si reteaua de magazine, ajungand la 1.650 de unitati si 11,66 mld. lei.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare