×

Accesează
contul existent

Stiri

90 de ani de la inaugurarea Crucii Eroilor Neamului de pe Varful Caraiman

90 de ani de la inaugurarea Crucii Eroilor Neamului de pe Varful Caraiman

Aproximativ 700 de persoane, militari sau civili, au participat, simbata, la ceremonia de la Crucea de pe Caraiman, organizata cu ocazia implinirii a 90 de ani de la inaugurarea Crucii Eroilor Neamului de pe Varful Caraiman.

Ceremonia a fost organizata la altitudinea de 2.291 de metri.

Printre cei prezenti s-a numarat principesa Margareta, custodele Coroanei, care a ajuns cu intarziere la ceremonie si a fost vizibil afectata de coborarea pe o portiune de cateva sute de metri, pe munte, pe care a fost nevoita sa o parcurga.

Si ministrul Apararii, Mihai Fifor, a fost prezent la ceremonii, el declarand: “Cred ca aici ne putem reculege si ne putem gandi la toti cei care au cazut sub drapel de-a lungul vremurilor, slujindu-si patria. Fie ca s-a intamplat lucrul acesta in Primul Razboi Mondial, fie ca s-a intamplat in cel de-al Doilea Razboi Mondial. Eu nu pot decat sa ma gandesc cu profund respect si la cei care au cazut sub drapel in teatrele de operatii acolo unde Armata Romaniei isi desfasoara misiunile. (...) Prin urmare, o zi cu o semnificatie deosebita, este o zi pe care fiecare roman ar trebui sa o aiba in suflet. Este anul Centenar. Am incercat sa cinstim cum se cuvine memoria celor cazuti”, a declarat Mihai Fifor.

In opinia acestuia, Crucea Eroilor Neamului de pe Varful Caraiman este “un monument care face, zic eu, cat o tara intreaga. Aici cred ca fiecare roman trebuie sa mearga macar o data in viata, in pelerinaj”.

Dupa ceremonia de depuneri de coroane, naistul Nicolae Voiculet a depus “o coroana de sunete”.

“Pentru eroii si martirii Romaniei am sa depun o coroana de sunete”, a spus Voiculet inainte de a incepe sa cante la nai.

Ceremonia s-a incheiat cu defilarea soldatilor.

Realizata dintr-o structura metalica confectionata din otelul fabricat de vestitele Uzine si Domenii Resita, crucea a fost inaugurata si sfintita pe 14 septembrie 1928, de Sarbatoarea Inaltarii Sfintei Cruci. Are inaltimea totala de 39,3 metri si o deschidere a bratelor orizontale de circa 15 metri, fiind amplasata la o altitudine de 2.291 de metri, ceea ce a facut ca monumentul, devenit simbol national, sa atraga mii de vizitatori, din tara sau din strainatate.

„Crucea comemorativa a eroilor romani din primul razboi mondial a fost desemnata in Cartea Recordurilor Guiness (2013) ca fiind cea mai inalta cruce din lume amplasata pe un varf montan”, arata recent Ministerul Apararii Nationale (MApN), care, la inceputul anului 2016 a preluat in administrare Crucea de pe Caraiman.

Articole asemanatoare