×

Accesează
contul existent

Capitala de 100

Banca Nationala a Romaniei

Banca Nationala a Romaniei

"Fatada principala, orientata catre strada Lipscani, a fost realizata din piatra de Rusciuc. Ea este evidentiata atat prin inaltimea mai mare, cat si prin atentia speciala acordata intregii decoratii. Axul central de simetrie al cladirii este marcat prin decrosul subasmentului pe care sunt asezate patru coloane corintice elansate, canelate. Axul elementului central coincide cu intrarea principala, accesul fiind posibil pe usa centrala terminata in arc in semicerc. La partea superioara, ceea ce corespunde etajului I, se afla un balcon rezultat din avansul coloanelor.

Nisele plasate la etaj, in pavilioanele de colt, adapostesc patru din cele sase personaje alegorice ale fatadei. Sculpturile realizate in ronde-bose pun in evidenta etajul nobil. Pentru celelalte trei fatade s-au respectat principiile generale plastice, dar tratarea a fost mai simpla. In acelasi timp, ele nu sunt identice, fiecare avand nota sa de originalitate data de solutiile gasite pentru adaptarea la ambient.

Palatul din strada Lipscani cuprinde la parter o travee centrala in care se afla Sala sau Holul ghiseelor si alte doua travee secundare. Coloanele care sustin cupola si dialogul dintre travee asigura ritmul constructiei si permit un joc de volume ce elimina monotonia. Tratarea arhitecturala sobra, neostentativa a exteriorului intra in contrast cu bogatia accentuata a decoratiei interioarelor. Organizarea interioara spatiala si functionala s-a realizat in acord cu activitatea specifica bancii, incluzand preocuparea constanta a conducerii acesteia pentru siguranta exploatarii. In cea mai mare parte a sa, parterul era destinat relatiilor cu publicul. De aceea, aici se aflau cele mai ample spatii din cladire, respectiv holul principal de forma patrata, din care se intra in doua incaperi, dispuse simetric in raport cu intrarea si destinate Serviciului scont si Bibliotecii. Urma spatiul alungit, orientat perpendicular pe axul principal, la extremitatile caruia sunt plasate cele doua scari monumentale de acces la etaj.

Cel mai important element al spatiului interior dedicat publicului era Holul ghiseelor, care adaposteste astazi Muzeul BNR. Numit Sala de marmura, acest spatiu are urmatoarele dimensiuni: circa 12,50 m latime, aproximativ 21 m lungime si 15 m inaltime la cota maxima a acoperirii. Configuratia sa generala se datoreaza atat destinatiei, cat si tiparului epocii pentru spatii cu aceasta destinatie. Cele doua scari monumentale asigura accesul la etajul I, care este nivelul nobil al Palatului. Aici se aflau: Holul de onoare, Sala Consiliului de administratie, Biroul guvernatorului, birourile altor membri ai conducerii bancii si salile de receptie. Sala Consiliului de administratie are cele mai pretentioase decoratii dintre toate incaperile bancii, in acelasi stil eclectic cu puternice accente baroce."

Articole asemanatoare