Avram Iancu, bibliotecarul din Petrosani, care a parcurs inot Dunarea fara costum de neopren, vrea sa stabileasca un record mondial, acesta urmand sa inoate timp de aproximativ 50 de zile, pe un traseu de peste 600 de kilometri, de la Sulina la Istanbul, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Avram Iancu, in varsta de 42 de ani, este bibliotecar in orasul Petrosani, din judetul Hunedoara, el fiind detinatorul recordului traversarii inot a Dunarii fara costum de neoprene. Duminica, el va lua startul in cursa de peste 600 de kilometri, pe care si-a propus sa o realizeze inot de la Sulina pana la Istanbul.
”Este o continuare a proiectului de inot a intregului fluviu Dunarea, de anul trecut. Povestea aceasta a «Pilotului de pe Dunare», a lui Jules Verne, este foarte, foarte frumoasa, dar, din pacate, ea se termina la gurile de varsare a Dunarii in Marea Neagra. Se termina pentru ca asa a vrut marele Jules Verne si pilotul de pe Dunare si-a terminat intr-un anume fel misiunea, in roman vorbesc. Iar«Pilotul de pe Dunare», varianta romaneasca, in care a strabatut intregul curs al Dunarii, doreste sa duca povestea mai departe, o poveste frumoasa, aceea a traversarii inot a Marii Negre, de la Sulina la Istanbul. Voi incepe exact din locul de unde am terminat anul trecut, voi mai inota cei zece kilometri din Fluviul Dunarea, pana la iesirea in Marea Neagra, dupa care voi continua acest efort deosebit pana la Istanbul. 89 de zile am inotat anul trecut, pe Dunare. Acum, intre 40 si 50 de zile estimez lucrul acesta”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Avram Iancu.
Acesta va inota doar in slip, cu ochelari si cu casca pe cap, fara materiale ajutatoare, la fel ca si atunci cand a doborat recordul de traversare a Dunarii.
”De ce fac lucrul acestaa Pentru ca imi doresc ca romanii deznadajduiti si intreaga lume sa isi reaminteasca faptul ca ADN-ul romanesc este puternic. Acum, in an Centenar, cand trebuie sa sarbatorim cu totii in unitate acest eveniment deosebit de important din viata tarii noastre. Fara costum de neopren, fara labe de inot, fara niciun fel de materiale ajutatoare, decat slipul, casca de inot si ochelarii de inot le voi purta. O sa fiu insotit de o echipa de caiacisti, mai multi in Romania, va fi un grup de caiacisti care ma va conduce de la start, dupa care voi fi insotit in permanenta de doi caiacisti, iar la un moment dat cel putin unul. Voi avea si o echipa de suport terestru si voi inota in jur de 15-20 de kilometri zilnic, in functie de conditiile meteo. La finalul zilei am sa ies la tarm, unde voi innopta in cort, in masina, unde apuc. Dupa care, a doua zi imi voi continua drumul exact din locul unde am terminat cu o seara inainte”, a mai declarat bibliotecarul.
In toata perioada in care va parcurge acest traseu, de la Sulina la Istanbul, Avram Iancu va figura in concediu fara plata, la biblioteca. Familia, dar si oameni din intreaga lume il vor putea urmari pe Avram Iancu.
”Va fi o chestiune interactiva, compatriotii vor putea sa vada in permanenta pozitia mea in Marea Neagra, viteza de deplasare, absolut tot, printr-un sistem modern de urmarire, chiar inainte de plecare am sa pun la dispozitia publicului larg linkul respectiv, care va conduce la evolutia mea. Nimeni nu a mai inotat in Marea Neagra atat de mult, sunt aproximativ 630 de kilometri, distanta care desparte cele doua puncte Sulina-Istanbul, puteti sa o considerati premiera mondiala, nationala, nu asta este important pentru mine, ci este important sa parcurgul intregul tarm romanesc, intregul tarm bulgaresc si dupa aceea partea europeana a Turciei, pana la Istanbul. Avem o tara binecuvantata, avem iesire si la Marea Neagra, Dunarea este extraordinara. Colegele mele de la biblioteca sunt alaturi de mine, a trebuit sa solicit un concediu fara plata pentru o luna si jumatate. Ma duc sa fac si aceasta misiune pentru a transmite un mesaj romanilor, in special celor deznadajduiti si, nu in ultimul rand, lumii intregi, fac ce pot prin modul meu de de exprimare, doresc ca Romania sa fie vorbita de bine peste tot”, a mai spus bibliotecarul Avram Iancu.
Acesta are numeroase recorduri. El este primul roman care a reusit sa traverseze Canalul Manecii, avand doar slip si casca. Performanta a fost realizata in august 2016, dupa 18 ore de inot. Cu un an inainte, in iunie 2015, Avram Iancu a inotat in Dunare, din dreptul localitatii brailene Gropeni pana la Galati. Atunci a parcurs aproximativ 42 de kilometri in 10 ore.