Deputatii vor vota, in plenul de miercuri, motiunea simpla prin care liberalii ii cer demisia ministrului Culturii, George Ivascu, intitulata "PSD ingroapa cultura chiar in anul celebrarii Centenarului".
Ministrul Culturii, George Ivascu, a declarat, in cadrul dezbaterii in plenul de luni al Camerei Deputatilor, ca motiunea simpla depusa impotriva sa contine "numeroase denaturari si mistificari ale adevarului", afirmand ca nu si-a dorit "un Centenar de stanga sau de dreapta", ci unul al tuturor romanilor.
Ivascu a subliniat ca Ministerul Culturii nu este organizator de evenimente.
"Prin decizia Comitetului interministerial suma alocata intregului buget de aniversare a Centenarului este de 250 milioane de lei a fost segmentata astazi (luni - n.r.). 50 milioane de lei pentru institutiile centrale, ministere, Academia Romana, ICR, 50 de milioane de lei UAT-uri (unitati administrativ-teritoriale - n.r.), 50 milioane de lei ONG-uri", a completat ministrul Culturii.
Cu privire la amanarea includerii de catre Guvern a Rosiei Montane in lista UNESCO, acesta a spus ca datele prezentate in motiunea simpla indreptata impotriva sa contin „numeroase denaturari si dezinformari ale situatiei reale".
"Comitetul Patrimoniului Mondial a decis luni, 2 iulie 2018, la Manama, ca propunerea Guvernului Romaniei de a amana inscrierea peisajului minier de la Rosia Montana in lista Patrimoniului Mondial UNESCO este una intemeiata si rationala, avand in vedere interesele statului roman. Potrivit deciziei adoptate in unanimitate si in consens, a celor 21 de membri ai comitetului, dupa prezentarea motivelor pentru care Guvernul Romaniei solicita amanarea dosarului, din cauza arbitrajului international in curs, pana la finalizarea procesului. Din 2015 exista aceasta cauza in care Gold Corporation solicita statului roman despagubiri in valoare de 4,37 miliarde de dolari. Litigiul este in plina desfasurare pana in noiembrie 2019. (...) Guvernul Romaniei a solicitat amanare, deci nu retragerea includerii peisajului cultural minier de la Rosia Montana", a spus ministrul.
Cat priveste programul Timisoara, capitala europeana a culturii, Ivascu a precizat ca in cadrul acestui program sumele estimate de catre Asociatia Timisoara Capitala Culturala Europeana ca ar reveni Guvernului ar fi de circa 12 milioane de euro, reprezentand sub 25% din totalul bugetului.
Ministrul Culturii a subliniat ca s-a stabilit noul amplasament al monumentul Marii Uniri de la Arad si ca s-a obtinut avizul de la ORDA.
In legatura cu ansamblul monumental de la Tirgu Jiu, George Ivascu a spus ca starea de conservare a capodoperelor lui Constantin Brancusi a constituit o preocupare a Ministerului Culturii, dar si a autoritatilor locale.
In textul motiunii simple, liberalii ii reproseaza ministrului Culturii ca operele lui Costantin Brancusi erau sa fie distruse in totalitate, in ultimele luni, din cauza inundatiilor si sau prabusirii copacilor in Parcul Brancusi din Targu Jiu. De asemenea, PNL reamiteste faptul ca, la inceputul lunii iulie, "Romania a fost facuta de ras pe plan international, pentru a nu stiu cata oara, din cauza guvernantilor actuali", din cauza ca dosarul Rosia Montana nu a intrat in patrimoniul UNESCO.
Liberalii mai acuza ca ministrul Culturi, George Ivascu, nu a avut curajul de a fi prezent personal la sedinta Comitetului Patrimoniului Mondial de la Manama, in Bahrain, preferand sa trimiteti un subordonat pentru a aranja pe ascuns trantirea dosarului Rosiei Montane.
PNL ii reproseaza ministrului Culturii si nerealizarea Monumentului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia care este probabil sa nu fie finalizat nici pana la inceputul lunii decembrie a acestui an.
"Prin aceasta motiune simpla, solicitam exprimarea votului de neincredere fata de incapacitatea actualului Guvern in ceea ce priveste implementarea politicilor din domeniul cultural in acest an al aniversarii Centenarului si, de asemenea, pentru regresul care s-a inregistrat la nivelul intregului sistem de la instalarea puterii PSD-ALDE", conchid semnatarii motiunii simple.