×

Accesează
contul existent

Stiri

Muzeul memoriei investigheaza Centenarul persoanelor obisnuite

Muzeul memoriei investigheaza Centenarul persoanelor obisnuite

Expozitia multimedia "Muzeul memoriei" anunta un nou eveniment bucurestean, pe 18 octombrie, la Galeria Tot, oferind un parcurs emotional ghidat prin fragmente de vieti ale unor persoane anonime descoperite in memorii, inregistrari audio, jurnale, proiectii, realitate virtuala si documente istorice.

Organizatorii propun o perspectiva modulara asupra Primului Razboi Mondial, "o experienta prin care vizitatorii isi pot construi povesti alternative, care sa raspunda la intrebarea: Ce anume din trecutul tau te face cine esti astazi?", se arata intr-un comunicat remis MEDIAFAX.

Expozitia va fi prezentata la Galeria Tot din Capitala, in perioada 18 - 25 octombrie.

"In 2018 se implinesc 100 de ani de la Marea Unire si de la finalul Primului Razboi Mondial. Niciunul dintre noi nu a trait pe viu aceasta experienta, dar multi au primit in dar povesti ale bunicilor despre viata de atunci. Muzeul Memoriei face apel la amintirile auzite in familie, dar si la celebrele cutii de pantofi in care pastram fotografii si documente de suflet, ingalbenite de timp. Mecanismul prin care aceste lucruri se vor pastra e unul simplu. Materialele se digitalizeaza, iar expertii in istorie, antropologie si fotografie ai muzeului pun amintirile fiecaruia in ordinea lor cronologica. Le poti gasi pe muzeulmemoriei.ro, acolo unde oricine isi poate incarca amintirile, indiferent de perioada istorica din care provin", se arata in comunicat.

Proiectul va fi prezentat in continuare la Constanta, la Galeria CMEPT Jean Constantin, intre 28 octombrie si 4 noiembrie, Iasi, intre 8 si 15 noiembrie, iar, in 2019, expozitia va ajunge la Ploiesti si Suceava.

Muzeul Memoriei este o initiativa civica si morala de regenerare a istoriilor mici, personale, din care se contureaza Marea Naratiune Istorica, spune prezentarea proiectului, care se defineste ca demers educational si cultural, prin care se depaseste "dimensiunea istorica pentru a surprinde amintiri intime, cotidiene, dintr-un trecut aproape uitat", noteaza promotorii manifestarii, reprezentantii asociatiei Punctart.

Punctart este un demers cultural pornit in 2015 de o echipa multidisciplinara de artisti. Punctart dezvolta produse culturale care cerceteaza relatia dintre arta si comunitate prin utilizarea noilor tehnologii.

Timp de 18 luni, echipa si-a propus sa caute legaturi intre istoria traita si istoria citita, prin arhivele muzeelor, colectionarilor si publicului interesat si sa aduca la lumina fotografii, documente, scrisori, carti postale, obiecte, melodii etc. care vorbesc despre viata cotidiana a anilor 1910-1920 din marile orase. Rezultatele cercetarii concretizate in arhive sunt concentrate asupra unor teme ca "Bucurestiul ocupat", realizata in perioada iulie - noiembrie 2017, "Iasi - capitala supraaglomerata", documentata intre ianuarie si iulie 2018, si "Dobrogea in Marele Razboi", arhivata in perioada iulie - noiembrie 2018.

Echipa Muzeul Memoriei este formata din istorici, antropologi, specialisti in imagine, sunet si comunicare. Smaranda Pasnicu este manager de proiect, Catrinel Bejenariu este coordonator de proiect, iar din echipa cercetare fac parte, in ordine alfabetica, Calina Barzu, cercetator fotografie, istoricii Romulus Bena si Bilibok Jozsef, Stefan-Dominic Georgescu, pentru consiliere concept si definiere directie, Mara Maracinescu, cercetator sunet si reconstituriri sonore, Munteanu Ionel, pentru istorie, Andrei Sendrea, pentru cercetare video, alaturi de Mara Banu, Stefania Iorga, Adriana Ivan si Ana Turos.

Proiectul este dezvoltat in contextul Centenarului Marii Uniri, incluzand muzeulmemoriei.ro, o platforma online care aduna amintiri din partea publicului pentru a asigura o legatura intre istoria citita si cea traita. Orice utilizator poate sa incarce pe site amintiri ale familiei sale de la inceputul secolului al XX-lea.

Articole asemanatoare