×

Stiri

Centenar Fest imparte artistii: Nu cantam pe afis cu primaria/Asa se conduce o tara, prin institutii

Centenar Fest imparte artistii: Nu cantam pe afis cu primaria/Asa se conduce o tara, prin institutii

Centenar Fest, un eveniment dedicat Marii Uniri si finantat de Primarie, imparte artistii in tabere. Daca Trooper si Suie Paparude au ales sa se retraga din program, muzicieni ca Eugen Mihaescu si Vlad Mirita au declarat pentru MEDIAFAX ca politica dezavantajeaza atat publicul cat si artistii.

Centenar Fest este un eveniment cu intrare libera organizat de Primaria Capitalei prin ARCUB programat pe 29 si 30 septembrie, pe esplanada din fata Arenei Nationale. In program sunt concerte sustinute de Krypton, K-LU, raku, Nimeni Altuʼ, Cedry2k, Sisu Tudor, Dragonu AKA 47, Focul Viu, Cristi Minculescu cu Buna Seara Prieteni, Vlad Mirita, Gandul Matei si Cargo. Organizatorii spun ca "doua trupe s-au retras din line-up, distantandu-se de evenimentele PMB. E vorba de Trooper (care doreste sa se delimiteze de PMB) si Suie Paparude (care recent a concertat la Creative Fest 2018, un eveniment finantat de PMB)", arata organizatorii.

"Pana ieri, ora 10.00, cand a aparut afisul, nu stiam ca inca nu se incheiase licitatia dosarelor cu organizatorii acestui eveniment si nici nu-mi inchipuiam ca anumite trupe, anuntate pe acest afis au luat deja decizia de a nu participa...!", a declarat chitaristul trupei Krypton Eugen Mihaescu, pentru MEDIAFAX

"Probabil ca si aceste formatii (asemeni noua), nu au stiut cine este de fapt organizatorul evenimentului...!? Implicarile de natura politica si acest algoritm de a organiza pe repede inainte, un astfel de regal concertistic, nu duc decat la un esec si o pierdere, atat pentru public, cat si pentru artisti!", a aratat muzicianul.

Tenorul Vlad Mirita se numara printre artistii care se regasesc pe afisul evenimentului: "Eu am fost invitat la mai multe concerte organizate de Primaria Capitale prin ARCUB sau CREART in ultimii 15 ani. Inteleg ca e o chestiune legata de cine conduce aceste institutii".

"Am fost invitat si cand era primar Traian Basescu, si cand a fost primar A. Videanu, si cand a fost primar S. Oprescu si acum de cand este primar G Firea ... Institutia este o institutie a statului. A tarii. Asa se conduce o tara, prin institutii la carma carora este vremelnic un om sau alt om", a declarat tenorul pentru MEDIAFAX.

"Nu inteleg exact de ce colegii nostri au ales sa se retraga. Noi, ca artisti, suntem mereu invitati sa punem arta noastra in slujba publicului. Nu se poate ca un artist sa refuze intalnirea cu publicul pe motiv ca evenimentul e organizat de primarie...", a spus cantaretul de opera. "In afara de evenimentele private (nunti, botezuri, aniversari, conferinte, etc...) evenimentele publice sunt toate organizate de institutiile statului (primarii, consilii judetene, centre de cultura...etc). Inclusiv teatrele si operele din tara - sunt institutii cu buget de la Ministerul Culturii de-aia le si zice, Teatrul National, Opera Nationala. Deci institutii ale statului. Ce ar fi o tara fara cultura?", a incheiat Mirita pentru MEDIAFAX.

"Nu stiu de ce au aparut toate discutiile astea. Nu cunosc toate interesele oamenilor si nici nu vreau. Vrem in continuare sa facem un eveniment dedicat Centenarului Marii Uniri pentru ca eu si colegii mei din asociatie traim acest an ca pe o sarbatoare. Un eveniment de o asemenea anvergura, cu doua scene, este greu de facut. Am cautat sprijin unde s-a putut, si in mediile private si la Primaria Bucuresti. Celor de la Primarie le-a placut proiectul si am batut palma cu ei. Cu Trooper s-a discutat si am dovada pe e-mail, de la Alin Dinca, ca au stiut ca e implicata Primaria. Nu ma intereseaza politicul, noi nu facem politica. Eu am vrut si vreau in continuare sa facem un eveniment pentru Centenar asa cum trebuie. Pe noi ne doare ca in an centenar Romania este mai dezbinata ca niciodata", a spus pentru MEDIAFAX Ionut Stuparu, Asociatia Sfintii Romani, unul dintre initiatorii evenimentului, ramasi parteneri in demersul organizat de Primarie.

Potrivit anuntului publicitar inregistrat de Arcub vineri, 14 septembrie, ofertele de servicii de organizare pentru evenimentul Centenar Fest, in valoare de 580.000 de lei erau asteptate pana marti. Dupa aparitia afisului evenimentului, trupele Suie Paparude si Trooper au anuntat ca se retrag din program.

"Am fost contactati de oameni minunati care vor sa faca un concert frumos! Am discutat si ne-a fost spus ca nicio primarie nu este implicata in acest eveniment. Astazi a aparut afisul cu sigla ARCUB si primaria Bucuresti. Am hotarat sa ne retragem din acest eveniment. Trooper nu canta la niciun concert din Bucuresti pe afisul caruia apar ARCUB si Primaria. Le cerem scuze celor care voiau sa ne vada, insa vom avea si alte ocazii" a scris Alin Dinca, vocalistul celor de la Trooper, pe Facebook.

Articole asemanatoare