×

Stiri

Pianista Alexandra Dariescu, in concert la New York, de Centenar si Ziua Nationala a Romaniei

Pianista Alexandra Dariescu, in concert la New York, de Centenar si Ziua Nationala a Romaniei

Pianista Alexandra Dariescu, unul dintre muzicienii romani cei mai cunoscuti pe plan international, va sustine, pe 26 noiembrie, la New York un concert special dedicat Zilei Nationale a Romaniei si Centenarului Marii Uniri, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.

Evenimentul este organizat de Institutul Cultural Roman din New York impreuna cu Misiunea Permanenta a Romaniei pe langa Organizatia Natiunilor Unite si va avea loc in prestigioasa sala de concerte Merkin Hall a Kaufman Music Center.

Charismatica pianista, considerata una dintre cele mai bune din lume, potrivit influentei International Piano Magazine, va oferi un recital de gala din care nu lipsesc cateva dintre cele mai apreciate compozitii romanesti pentru pian, apartinand lui George Enescu, Dinu Lipatti si Constantin Silvestri. Pe langa repertoriul romanesc, ca o anticipare a sarbatorilor de iarna, Alexandra Dariescu va canta cateva prelucrari dupa "Spargatorul de nuci" al lui P. I. Ceaikovski, care fac parte dintr-un original spectacol multimedia pe care tanara pianista l-a prezentat deja cu casa inchisa pe multe dintre marile scene ale lumii.

In debutul recitalului, la care sunt asteptati diplomati, oficialitati, membri ai comunitatii romanesti din New York, dar si melomani americani, vor lua cuvantul Ion Jinga, ambasadorul Romaniei la ONU, si directorul ICR New York, Dorian Branea. Evenimentul, care face parte si din componenta culturala a campaniei Romaniei pentru un loc de membru nepermanent in Consiliul de Securitate al ONU, se va incheia cu o receptie.

Cu o prezenta scenica irezistibila si de o muzicalitate debordanta, Alexandra Dariescu, considerata unul dintre cei mai promitatori 30 de pianisti sub 30 de ani, are o spectaculoasa cariera internationala, cu prezente excelent primite de public si presa in cele mai celebre sali de concert din lume, de la Royal Albert Hall din Londra la Concertgebouw din Amsterdam si Carnegie Hall din New York.

Dupa studii muzicale la Iasi, a absolvit Royal Northern College of Music din Manchester si Guildhall School of Music and Drama din Londra. A colaborat cu orchestre de prim rang ca London Philharmonic Orchestra, Tampere Philharmonic Orchestra, Royal Philharmonic Orchestra, Halle Orchestra, Stavanger Symphony Orchestra, Royal Liverpool Philharmonic Orchestra, Royal Scottish National Orchestra, Bournemouth Symphony Orchestra, Sichuan Symphony Orchestra si European Union Youth Orchestra si a realizat inregistrari pentru casele de discuri Champs Hill Records, Signum Classics si NMC Records.

Alexandra Dariescu este laureata a Verbier Festival Academy si a premiului britanic Women of the Future, la categoria Arta si Cultura. Printre proiectele actuale cu cel mai mare succes se numara prezentarea in recital a unei serii de compozitii semnate femei, precum "Fantaisie variee" a Nadiei Boulanger, "Ballade" de Germaine Tailleferre, dar mai cu seama productia multimedia "The Nutcracker and I", un spectacol inovator ce combina muzica pentru pian, dansul si animatia digitala.

Articole asemanatoare