×

Accesează
contul existent

Stiri

Centenarul aduna profesionisti din cinci domenii la Alba Iulia, pentru "Marea unire a creativilor"

Centenarul aduna profesionisti din cinci domenii la Alba Iulia, pentru "Marea unire a creativilor"

"Marea unire a creativilor@Alba Iulia" este un proiect in premiera nationala, special creat pentru a marca Centenarul Marii Uniri la Alba Iulia si pentru a pozitiona orasul pe harta centrelor culturale inovatoare la nivel european, arata un comunicat remis MEDIAFAX.

Evenimentul este gandit ca o intalnire internationala a hub-urilor culturale, incluzand sesiuni de workshop-uri pentru tineri si design pe panouri interactive. Proiectul se va desfasura in perioada 5 - 11 noiembrie si va avea trei sectiuni complementare: o conferinta internationala pe tema dezvoltarii comunitare prin cultura, la care sunt asteptati reprezentati din mai multe tari europene, o serie de cinci workshop-uri adresate tinerilor, care se va incheia cu organizarea unui festival de doua zile realizat integral de tineri, si o expozitie de panouri interactive.

Proiectul "Marea unire a creativilor @Alba Iulia" este finantat de Ministerul Culturii si Identitatii Nationale si cofinantat de Primaria Alba Iulia, in contextul deschiderii, in urmatorii ani, a unor noi spatii dedicate industriilor creative la Alba Iulia. Manifestarea, care are invitati din Italia, Estonia, Portugalia, Suedia, Serbia si din Romania, are rolul de a contura un nou model de dezvoltare comunitara prin cultura si de a stabili un cadru de discutie si schimb de bune practici intre centre culturale europene. In acelasi timp, proiectul doreste sa familiarizeze publicul local cu specificul industriilor culturale si creative, pentru a se putea dezvolta pe termen lung o strategie in acest sens.

"Cred in creativitate «made in Cetate». Pentru ca, la inceput, probabil ca a mai fost ceva inainte de cuvant, a fost ideea. O multime de idei bune au transformat Alba Iulia din ce era in ce este, adica intr-o poveste de succes si intr-un exemplu de «how it's made». Faptul ca ii invitam alaturi de noi si pe alti creativi din toata tara si din alte tari, intr-o Mare Unire a Creativilor, nu arata doar deschiderea noastra spre oameni noi si idei, ci si dorinta noastra de a vedea lucrurile si din alte perspective. A fost candva vremea lui «proletari din toate tarile...», cand absolut totul se rezuma la emisii de dioxid de carbon. E timpul unui nou mesaj si al emisiilor de... creativitate", a declarat Mircea Hava, primarul Municipiului Alba Iulia.

"Asa cum bine stim, orasul Alba Iulia este un reper foarte important in istoria Romaniei. Ne bucuram sa sarbatorim Centenarul prin lansarea unui hub cultural la noi in oras. Proiectul «Marea unire a creativilor@Alba» aduce experti din alte tari europene cu traditie in aceasta zona, care vor discuta despre dezvoltarea comunitara prin cultura. Speram ca acesta sa fie cadrul care va stimula aparitia multor proiecte si initiative culturale in interiorul Cetatii Alba Carolina si care va aduce in oras si mai multi turisti" - sustine Nicolaie Moldovan, city manager Alba Iulia.

Sesiunea de workshop-uri dedicate tinerilor cu varste cuprinse intre 15 si 25 de ani acopera cinci domenii din sectorul industriilor creative: video design, storytelling, marketing cultural, DJ-ing si design grafic. Aceasta etapa se va incheia cu organizarea unui festival realizat integral de participantii la workshop-uri, fiecare dintre acestia avand ocazia sa contribuie direct la realizarea unei parti din eveniment (de exemplu, realizarea unui playlist, crearea unui design video etc.). Inscrierile se fac pana pe 28 octombrie.

Un hub cultural mobil propune patru panouri interactive realizate de elevi si locuitori din Alba Iulia, sub coordonarea unor artisti locali, pentru a fi amplasate in Cetatea Alba Carolina.

Proiectul se adreseaza in principal operatorilor culturali, comunitatii de tineri antreprenori din domeniul industriilor creative, autoritatilor publice locale si judetene, comunitatii de artisti locali, elevilor si studentilor, dar si publicului larg din Alba Iulia. Cartierul Creativ Carolina este o asociatie neguvernamentala infiintata in 2017, care reuneste membri din industriile creative din Alba Iulia si care are ca scop promovarea valorilor culturale si artistice, activarea, incurajarea si dezvoltarea comunitatii creativilor si a orasului , cultivarea si educarea talentului cultural si facilitarea metodelor de dezvoltare a comunitatii prin cultura.

Articole asemanatoare