×

Accesează
contul existent

Comunicare

Cu vorba scrisa si zisa pe fir

Cu vorba scrisa si zisa pe fir

Jumatatea secolului XIX e legata de Razboiul din Crimeea (1853-1856) cand imperiul Rus a pierdut in fata unei aliante intre Imperiul Otoman, Franta si imperiul Britanic impreuna cu Regatul Sardiniei. Conflictul incepuse cu trupele ruse ocupand Tarile Romane si trecand Dunarea. Razboiul Creimeei a ramas in istorie ca una dintre primele confruntari in care a fost folosita tehnologia moderna, pe langa folosirea caii ferate si a proiectilelor navale explozive fiind folosit telegraful. Dupa retragerea rusilor din Principate, o companie din armata franceza a instalat linia telegrafica Bucuresti-Giurgiu care a deservit initial exclusiv interese militare. Dupa un an, in 1855, Oficiul telegrafic Giurgiu era deschis si pana la unirea dintre Moldova si Tara Romaneasca erau deja deschise statii la Bucuresti, Ploiesti, Buzau, Braila si Giurgiu.

La sfarsitul secolului XIX se instalau primele linii telefonice in Transilvania (1881) si la Bucuresti (1881). Prima legatura telefonica particulara din Bucuresti s-a facut intre magazinul si tipografia "Socec". Dar utilizarea telefonului creste rapid. Din 1894 pana in 1906, in Capitala, numarul posturilor telefonice a crescut de la 177 la 2960.

In 1930 serviciul de telefoane era concesionat de Guvernul Romaniei societatii americane International Telephone and Telegraph Corporation din New York, pentru un imprumut de 8 milioane de dolari cu 8% dobanda. Asa a ramas pana in 1941, cand statul roman a rascumparat compania.

Articole asemanatoare