Televiziunea are preistoria ei romaneasca. Primele cercetari legate de transmisia la distanta a imaginilor sunt datate la noi in 1924 iar in 1928, cand fizicianul George D. Cristescu publica “Problema televiziunei”, trecusera numai doi ani de cand John Logie Baird reusise la Londra prima demonstratie publica a unei transmisuni de imagini.
A fost nevoie de aproape un deceniu pana cand Ziarul Universul din 25 octombrie 1937 a anuntat ca pe un eveniment ca “Cel dintai post de televiziune din Romania va incepe sa functioneze peste cateva zile la Bucuresti”. Era debutul unor emisiuni experimentale, prima emisiune fiind realizata in 1937 la Facultatea de Stiinte din Bucuresti in cadrul unor demonstratii publice.
Data de 31 decembrie 1956 este ziua in care Televiziunea Romana a transmis prima emisiune dintr-un studio din str. Moliere, nr. 2, din Bucuresti. Un an mai tarziu sunt efectuate si primele transmisiuni in direct ale unor evenimente, intre care se numara concertul lui Yves Montand de la Sala Floreasca. In 1965, serviciul public de televiziune avea 500.000 de abonati. Programul 2 al televiziunii debuteaza in 1968 dar acesta va fi desfiintat in 1985, odata cu reducerea orelor de program din ratiuni economice.
Dupa 1992, cand a fost promulgata legea audio-vizualului, si pana in 2000 nu mai putin de 235 de licente tv pentru emisie terestra erau acordate de Consiliul National al Audiovizualului. Prima initiativa privata de televiziune a fost inregistrata in 1991, cand Societatea pentru o Televiziune Independenta (SOTI) a emis pe frecventele TVR2 dupa ora 23.00. In 2004, jurnalistii Elena Popescu si Ionut Barbu si-au prierdut viata in timp ce transmiteau de la Mihailesti, unde un camion care transporta substante chimice se rasturnase. Accidentul nu avea victime in momentul in care cei doi incepeau sa transmita, dar, in scurt timp, explozia inregistrata a ucis mai multe persoane, inclusiv pe cei doi, care au devenit “victimele presiunii care se exercita zilnic asupra jurnalistilor sa produca senzationalul cu orice pret”, cum arata un raport de analiza si prognoza al Societatii Academice Romane.
@Orange Romania S.A. 2025
Cod unic de înregistrare: 9010105
Numar inregistrare Registrul Comertului: J40/10178/1996
Sediul social: Clădirea Tandem, Strada Matei Millo, nr.5, Sector 1, Bucuresti
Certificatul Tip de furnizor