Delfinariul din Constanta reprezinta una din principalele atractii turistice din Constanta. La vremea inaugurarii, in data de 1 iunie 1972, acesta era primul muzeu de acest tip din sud-estul Europei. De asemenea, si in prezent el reprezinta singurul obiectiv de acest gen din Romania.
Muzeul se intinde pe o suprafata de aproximativ 13 hectare, fiind inconjurat de salcii si dispunand de un spatiu de agrement, cu banci si stradute special amenajate pentru turisti.
Initial, muzeul avea un bazin descoperit, de 22 metri lungime, 12 metri latime si cu o adancime de 4,5 metri. El era inconjurat de un anfiteatru pentru vizitatori, de 600 de locuri. Ulterior, delfinii au fost mutati intr-o zona noua, pentru a fi antrenati si dresati corespunzator si pentru spectacolele din timpul iernii, cand este frig. Noul spatiu beneficia de o piscina acoperita, ce dispunea de 300 de locuri pentru public. In anul 2013, delfinariul a beneficiat de renovari ample, ce s-au finalizat in anul 2016. Astfel, numarul total de locuri pentru vizitatori s-a extins la 1.348.
La inceputuri, delfinariul a gazduit singurele specii de delfin din Marea Neagra: delfinul comun, marsuinul si afalinul. Primul delfin care a facut deliciul publicului in anul 1973 a fost Harly, ce facea parte din subspecia Phocoena phocoena relicta. Din specia delfinilor mari a fost adus Mark, care pana in anul 2009 a fost si atractia principala a delfinariului.
De-a lungul timpului, aici a trait si un exemplar de foca sud-africana, din Namibia si un pinguin african. Ulterior, aici au fost adusi si doi lei de mare, ce au fost numiti John si Lorry. De asemenea, au fost adusi si trei pui de afalin cu numele de Pei-Pei, Ni-Ni si Chen-Chen.
Procesul general de dresare al delfinilor dureaza, in functie de specie, intre 6 luni si un an.
La delfinariu se desfasoara constant expozitii si activitati de educatie ecologica, ce au rolul sa educe vizitatorii in legatura cu viata si activitatea delfinilor si a leilor de mare, oferind totodata sansa celor care trec pragul muzeului sa vada pe viu aceste animale captivante.
@Orange Romania S.A. 2025
Cod unic de înregistrare: 9010105
Numar inregistrare Registrul Comertului: J40/10178/1996
Sediul social: Clădirea Tandem, Strada Matei Millo, nr.5, Sector 1, Bucuresti
Certificatul Tip de furnizor