Expozitia-concept "Eroi de Razboi - 100 de portrete" prezinta la Muzeul National al Satului din Bucuresti, in perioada 20 noiembrie - 30 ianuarie 2019, 100 de personaje care au crezut in idealul national si au contribuit la trasarea Romaniei Mari, al carei centenar este marcat anul acesta.
Prin acest proiect, muzeul fondat imediat dupa Marele Razboi de Dimitrie Gusti, intemeietorului Scolii Sociologice de la Bucuresti, isi propune, ca o continuare a cercetarii in teren a echipelor lui, sa prezinte, in special tinerei generatii, dar nu numai ei, 100 de personaje care au crezut in idealul national, au luptat pentru el, s-au sacrificat si cu sangele lor au trasat granitele Romaniei Mari, se arata intr-un comunicat.
"Cele 100 de portrete de eroi apartin taranilor, invatatorilor, preotilor, medicilor, infirmierelor, artistilor, ziaristilor, politicienilor, basarabenilor, bucovinenilor, transilvanenilor si nu-i puteam omite pe eroii veniti de la sute si mii de kilometri distanta sa ajute poporul roman aflat pe marginea prapastiei istoriei: voluntarii sarbi, Misiunea Militara Franceza si Misiunea Crucii Rosii Americane", explica realizatorii proiectului.
Alaturi de portretele eroilor, in expozitie vor fi prezentate obiecte de acum o suta de ani folosite fie in spitalele de campanie, fie de preotii mobilizati, fie de taranii care si-au abandonat familiile si gospodariile si au plecat voluntari pe front.
"Bordeiul lor a fost transformat in post de comanda, casele au ramas in voia sortii, invatatorii au devenit partizani, preotii, medici ai sufletelor soldatilor, iar artistii mobilizati pe front au surprins in lucrarile lor toata grozavia razboiului si a refugiului. In 1914, Romania avea o populatie de 7,7 milioane de locuitori, din care 5 milioane erau tarani. Ei sunt cei care au luptat in zdrente si opinci pentru dezrobirea fratilor lor romani de dincolo de granite, fie ca era vorba despre cei din Basarabia, Bucovina sau Transilvania. Pe 9 decembrie 1916, regele Ferdinand afirma intr-un discurs la deschiderea noii sesiuni parlamentare: «Sa spunem taranului ca luptand pentru unitatea nationala el lupta totodata pentru dezrobirea lui politica si economica. Vitejia lui ii da drepturi si mai mari asupra pamantului pe care il apara si ne impune mai mult ca oricand datoria ca la sfarsitul razboiului sa infaptuim reformele agrare si electorale, pe temeiul carora aceasta adunare constitutionala a fost aleasa»", noteaza curatorii.
Vernisajul expozitiei "Eroi de Razboi - 100 de portrete" are loc marti, de la ora 17.00, la sala Gheorghe Focsa din Muzeul National al Satului din Bucuresti. Vor participa Ioan-Aurel Pop, presedintele Academiei Romane, academicieni, diplomati, Ciprian Olinici, reprezentanti ai Patriarhiei, istorici de arta, reprezentanti ai Ministerului Apararii Nationale, dar si urmasi ai celor ce au luptat la Marasesti si Oituz.